Η αντεπίθεση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν δυο σημαντικές εξελίξεις, που αξίζει να προσεχθούν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέβαλε από τις τάξεις του το κόμμα Φιντέζ του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν επίσημη δικαστική έρευνα για ενδεχόμενες παράνομες πράξεις του κόμματος AFD, της γνωστής Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Θυμίζω ότι μέχρι πρόσφατα οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δίσταζαν να αντιπαρατεθούν με τον Ορμπάν. Η σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής κεντροδεξιάς έναντι των εθνικο-λαϊκιστών της άκρας δεξιάς είναι αξιοσημείωτη και έχει ευρύτερες γεωστρατηγικές συνέπειες.

Το σοκ της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 αλλά και η εκλογή Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ επανασυσπειρώνουν τις δυτικές δημοκρατίες. Η ήττα του Τραμπ φέρνει και την απομόνωση των μιμητών του και στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, στέλνει κι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία αλλά και κάθε επίδοξη ξένη δύναμη που θα ήθελε να “ανακατευτεί” στις δυτικές δημοκρατίες μέσω του αυταρχικού εθνικο-λαϊκισμού.

Η Νέα Δημοκρατία του Kyriakos Mitsotakis (χρόνια πολλά Πρόεδρε!) πήρε έγκαιρα αποστάσεις και ζήτησε από νωρίς την αποβολή Ορμπάν από το ΕΛΚ. Οι δυτικές δημοκρατίες δεν είναι ανίσχυρες απέναντι στον αυταρχικό εθνικο-λαϊκισμό που απειλεί να τις υπονομεύσει εκ των έσω, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός με τα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής οξύνεται.

Η συσπείρωση της δημοκρατικής Δύσης μας αφορά άμεσα και αποτελεί θετική εξέλιξη έναντι των αναθεωρητικών προκλήσεων, της επιθετικότητας και του αυταρχισμού του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.