Ο Βουλευτής της ΝΔ στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης μιλάει στο enjoynews.gr και τον Μάνο Σταυριανό για την πιθανότητα θερμού επισοδείου με τη Τουρκία ,την ενδυναμωμένη θέση της Ελλάδος διεθνώς ,την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και τις υποκλοπές .
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι γνωστό ότι «δεν μασάει» τα λόγια του και τεκμηριώνει πάντα τις απόψεις του οι οποίες είναι σεβαστές και υπολογίσιμες απο όλον τον πολιτικό κόσμο.Τα θέματα τις επικαιρότητας πολλά και ο προβληματισμός έντονος στην Ελληνική κοινωνία για τι μας περιμένει τον επερχόμενο χειμώνα.
Κύριε Καιρίδη βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και μάλιστα αμέσως μετά την πανδημία του κορονοϊού ,το θέμα της ενέργειας μαστίζει την Ευρώπη πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα όταν μάλιστα η ακρίβεια πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα Ελληνικά νοικοκυριά;
Kανένας στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος ,απλώς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα είναι σε λίγο καλύτερη θέση απο αρκετές χώρες οι οποίες στην προηγούμενη κρίση την οικονομική είχαν συνηθίσει να μας «κουνάνε το δάχτυλο» .
Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον η Ελλάδα έχει εναλλακτικό αγωγό αερίου απο την Κασπία και δεύτερον έχει έναν έτοιμο τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθουσα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να τρέξουμε τις ανανεώσιμες πηγές και προϋπόθεση για αυτό είναι οι διασυνδέσεις ,υπήρξαν όμως πολλές καθυστερήσεις την περίοδο της 10ετους κρίσης με εμπλοκές νομικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με περιβαλλοντικούς όρους .
Εμείς σαν χώρα έχουμε το πρόσθετο συν της λειτουργίας της Πτολεμαϊδας 5 που μέχρι χθες θεωρούνταν λάθος επένδυση αλλά εντέλει λόγω της ανατροπής γίνεται ξαφνικά σωτήρια τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα όμως θα πιεστούμε πάρα πολύ με το φυσικό αέριο και ότι έχει να κάνει με αυτό δηλαδή και στην ηλεκτροπαρωγή .
Άρα βλέπετε κάποιες επιπλέον αυξήσεις ;και εάν ναι πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια μεγαλύτερη στήριξη απο την κυβέρνηση;
Είναι αναπόφευκτες. Για να είμαστε ρεαλιστές δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχιστεί η επιδότηση 1,9 δις τον μήνα, άρα θα πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και βεβαίως όλοι να κινητοποιηθούμε ,διότι αν υπάρχει ένα καλό στις αυξήσεις ,που δεν υπάρχει είναι ότι ίσως είναι ένα κίνητρο ώστε όλες οι αλλαγές για την «Πράσινη μετάβαση» μπορούν αντί να γίνουν μέσα σε μια δεκαπενταετία να γίνουν μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια .
Εντέλει αυτό καθεαυτό το πρόβλημα για έναν κολοσσό όπως είναι η Ευρώπη λύνεται γιατί υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες ,ασφαλώς θα υπάρξει πίεση και κόστος για την απεξάρτηση απο το Ρωσικό φυσικό αέριο ,δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη .Το ανησυχητικό είναι οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές παρενέργειες της κρίσης .Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία ,τι έγινε στις Γαλλικές εκλογές όπου ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση ,την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Αγγλία αλλά και τις πιέσεις που έχει η Γερμανία δηλαδή σε όλες τις μεγάλες χώρες .Το ίδιο ισχύει και στις μικρότερες με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες είναι ευτυχώς ακόμη η Ελλάδα όπου δεν έχουμε αστάθεια και σύγχυση .
Πιστεύετε ότι θα δούμε και στην χώρα μας τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη προαναγγείλει κάποιες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή δελτίου σε κάποιες περιπτώσεις;
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί δελτίο άλλωστε και ο χειμώνας ο μεσογειακός είναι πολύ ελαφρύτερος άρα και οι κατα κεφαλή κατανάλωσεις σε ενέργεια είναι πολύ χαμηλότερες από ότι είναι στον ευρωπαϊκό Βορρά.Εκεί τα κτίρια θέλουν θέρμανση γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις τους χειμερινούς μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν συνεχόμενη ανατροπή των δεδομένων εκεί που μιλούσαμε για μειώσεις πριν από τρεις μήνες σήμερα το βασικό σενάριο είναι οι μηδενικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρέπει να πω ότι στα μεγάλα δημόσια κτίρια η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μάλλον περισσότερο συμβολική πάρα ουσιαστική ,βεβαίως δίνουν ένα μήνυμα αλλά πρέπει να πούμε ότι οι μεγάλες κατανάλωσης ενέργειας και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες είναι στον χώρο της βιομηχανίας.
Άρα με γνώμονα την ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας που θα πρέπει κατ ανάγκη να περιοριστεί πιστεύετε ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο ώστε να υπάρξει μία γενικότερη ύφεση στη οικονομία της Ευρώπης ;
Η ευρωπαΐκή οικονομία συνολικά θα μπει ενδεχομένως σε μία ύφεση στασιμοπληθωρισμού χειρότερη απο την δεκαετία του 1970 έχουμε ωστόσο τα εργαλεία ,έχουμε την γνώση ,έχουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης ,περίπου 200 δις τα οποία κατ’ ελάχιστον θα μπορούσε να διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης.
Στο βαθμό που πάρουμε τις σωστές αποφάσεις βασισμένες στις συμβουλές των τεχνοκρατών το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο , εκεί που το πρόβλημα μπορεί να περιπλεχθεί είναι από της την πολιτική αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκαλέσει και την επικράτηση ενός εθνικιστικού εγωισμού για κάθε χώρα μεμονωμένα παρά την συνεργασία που είναι απολύτως απαραίτητη .Σε αυτό προσβλέπει και ο Πούτιν .
Είναι εμφανές ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει πάει στα «τάρταρα» και η Τουρκία ψάχνει έναν δυνατό σύμμαχο. Ο Πούτιν με τον Ερντογάν έχουν κάνει κατα κάποιο τρόπο μια κοινοπραξία , πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα απο αυτήν ;
Κίνδυνοι υπάρχουν και στο παρόν και στο μέλλον όπως ήταν και στο παρελθόν, δεν ζούμε σε μια εύκολη γειτονιά.
Έχει ανάπτυξη έχει και ένα τεράστιο πληθωρισμό και φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων οπωσδήποτε ωστόσο υπάρχει μία σοβούσα οικονομική κρίση η οποία ενδέχεται να καταστεί ανεξέλεγκτη είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη θα δούμε που θα πάει αυτό σίγουρα κάνει τον Ερντογάν πιο νευρικό πιο επιθετικό ναι εργαλειοποιεί εξωτερική πολιτική προς όφελος της εσωτερικής πολιτικής της.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ασφαλής από ότι πριν από λίγα χρόνια έχει κάνει γρήγορες κινήσεις στο ζήτημα της αποτροπής με τα Raffale τις φρεγάτες Belharra και όλα τα υπόλοιπα αλλά κυρίως έχει σφυρηλατήσει συμμαχίες εκμεταλλευόμενη με πολύ έξυπνο τρόπο την κατάρρευση της αξιοπιστίας της Τουρκίας στη Δύση .
Σήμερα βλέπουμε πια τον βασικό παίκτη που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν κάνει μια σημαντική Αμερικανική μετατόπιση υπέρ της Ελλάδας στην πολιτική τους κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα αφού είχαμε μια πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Βλεπουμε και από την κυβέρνηση και κυρίως απο το Κογκρέσο μια σημαντική μετατόπιση που αποτελεί μια ασπίδα πρόσθετης ασφαλείας των δικών μας προσπαθειών
Σε αυτό ποιος πιστεύετε οτι έχει παίξει ρόλο ο γερουσιατής Μενεντέζ ,το Ελληνικό lobby που είναι πιο οργανωμένο απο ποτέ η μήπως η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαίρει εκτίμησης στους κύκλους του Κογκρέσου;
Είναι όλα μαζί.Είναι ένα πιο ενεργοποιημένο Έλληνο-αμερικανικό lobby σε συνεργασία με το φιλοϊσραηλινό είναι μια ελληνική κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που έχει …το αφήγημα και μπορεί και κουμπώνει και εκμεταλλεύεται σωστά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ,είναι ο Μενέντεζ και άνθρωποι σαν και αυτόν με μια στήριξη που το τονίζω είναι διακομματική απο το Αμερικανικό Κογκρέσο .
Η Ελληνική πλευρά έχει το διακομματικό ως «ιερό ευαγγέλιο» καμμία πρωτοβουλία δεν υπογράφεται μόνο από το ένα κόμμα πάντα έχουμε μαζί μας και τους ρεπουμπλικάνους όπως ο Chris Pappas Ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής αλλά και το νόμο του γερουσιαστού Μενέντεζ.
Ασφαλώς έπαιξε ρόλο και η άκρως επιτυχημένη παρουσία του Πρωθυπουργού τον Μάιο στην Ουάσιγκτον αφού μετά απο αυτήν υπάρχει ένα ακόμη πιο θετικό κλίμα απέναντι στις θέσεις της Ελλάδος;
Όχι μόνον έπαιξε ρόλο ήταν καθοριστική η επίσκεψη Μητσοτάκη τον Μάιο και είχε την στήριξη από την Πελόζι την πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον Μιτς Μακόνελ τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της ηγέτη της μειοψηφίας.
Όμως ο πιο σημαντικός παράγων είναι η ίδια η Τουρκία και τα λάθη που έκανε με το να βρεθεί απέναντι στην Αίγυπτο το 2012 ,απέναντι στο Ισραήλ αλλά και με τους Αμερικανούς με τους S400 δημιουργώντας εκεί μία ανασφάλεια στους δυτικούς, που αναβαθμίζει την θέση της Ελλάδας σαν χώρα ως δικλείδα ασφαλείας αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουνε άσχημα με την Τουρκία.
Εμβληματικό σε όλα αυτά η πιο τρανή απόδειξη είναι η Αλεξανδρούπολη είναι η νέα εποχή.
Δηλαδή η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νέα Σούδα ;
Όχι κάποιοι μιλάνε για ακόμα πιο σημαντική από τη Σούδα διότι Αλεξανδρούπολη ας μην γελιόμαστε τι κάνει; παρακάμπτει και ακυρώνει την αξία των στενών .Όποιος ξέρει από γεωγραφία και ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμη και από την εποχή του Τρωικού πολέμου κατανοεί τι θα πει να υποκαταστήσεις τα στενά γι’ αυτό και οι Τούρκοι διαρκώς και επαναλαμβανόμενα επανέρχονται στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης η οποία συνεχώς γεμίζει ενώ το Ιντσιρλικ αδειάζει.
Πιστεύετε ότι όλο αυτό αυτό τον εξοπλισμό υπάρχει περίπτωση ο Ερτογάν να θελήσει να κάνει κάποιο θερμό επεισόδιο εναντίον της χώρας μας κυρίως για την γνωστή εσωτερική κατανάλωση;
Οχι.Δεν πιστεύω ότι το κλίμα το επιτρέπει αφενός στο εξωτερικό θα θεωρηθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν και άρα θα καταστρέψει όποιες προσδοκίες έχει για τη διαπραγμάτευση που κάνει με τους Αμερικάνους για τα F16 ,ενώ εσωτερικά ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι πολύ μεγάλος .Μια οικονομία που είναι ήδη σε νευρική κρίση και κινδυνεύει με νευρική κατάρρευση. Η λίρα θα πάει στο θεό και στις τράπεζες θα υπάρξει ενδεχομένως ένας πανικός.Όλα αυτά είναι πολύ εύθραυστα και επιτρέπουν μόνον ρητορικές εξάρσεις εκτόνωσης .
Όπως είδατε και με το γεωτρύπανο δεν προχώρησε ούτε καν σε κυπριακό αλλά ούτε σε ελληνικό οικόπεδο και τελικά παρέμεινε στο λιμάνι της Ατταλείας. Βέβαια η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι πλέον συγκεντρωμένη στα χέρια ενός ανθρώπου Έχει χάσει τα οποία θεσμικά αντίβαρα δεν έχει μάλιστα καμμία προβλεψιμότητα με έντονα σημάδια μεταβλητότητας .Άρα ο κίνδυνος καιροφυλακτεί για το απρόβλεπτο και με αυτό το σενάριο πρέπει εμείς από την ελληνική πλευρά να πορευόμαστε.
Γιατί υπάρχει αυτό το μένος του Ερντογάν προς τον έλληνα πρωθυπουργό και η συμπάθεια ας μου επιτραπεί προς τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Δεν ξέρω να σας πω για την αγάπη του…ξέρω μόνο να σας πω ότι ο Ερντογάν με τις κινήσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε και από εκεί που βρισκόταν μπροστά βρέθηκε αρκετά βήματα πίσω από την Ελλάδα. Αυτήν την ώρα η Ελλάδα είναι στα Ραφάλ είναι στην αναβάθμιση των F 16 και διαπραγματεύεται τα F 35.
Την ίδια ώρα η Τουρκία παρακαλάει για F16 έχει ξεχάσει κατά κάποιο τρόπο τα F 35 παρότι έχει δώσει Προκαταβολή και έχει ακυρώσει συμβόλαια περι τα 14 δισεκατομμύρια .Αυτό την ενοχλεί πάρα πολύ καθώς και τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τα οποία επέδειξε η ελληνική πλευρά από το 2019 και μετά.
Τέλος για να ξεφύγουμε λίγο από τα ελληνοτουρκικά σαν γενικός εισηγητής στην ολομέλεια της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών πιστεύεται ότι είναι ένα θέμα το οποίο είχε αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία η είναι κάτι το οποίο απλά ενόχλησε πολιτικά;
Σίγουρα απασχολεί εμάς τους φιλελεύθερους αυτά ήταν ζητήματα είναι πολύ σημαντικά.Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο λένε ότι τα βασικότερα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι η οικονομία ,η ενέργεια και οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.
Η συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια που ήταν μια συζήτηση επιπέδου χωρίς θεατρινισμούς κραυγές και υστερίες ,νομίζω ότι ενδεχομένως μπορούμε να σπάσουμε μια κακή παράδοση που έχουν οι εξεταστικές στην πατρίδα μας την οποία κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει και αυτή να είναι πιο ουσιαστική στη διερεύνηση αλλά και στο επίπεδο της θεσμικής θωράκισης με βάση τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΕΥΠ ώστε να μην ξανα υπάρξει αυτό το μέγα λάθος που συνέβη με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.