Η ήττα του Τραμπ, προπομπός της ήττας του λαϊκισμού στην Ευρώπη; (20.08.2020)

Απόψεις

Πολλοί ρωτούν γιατί ένας Ευρωπαίος φιλελεύθερος μπορεί να επιθυμεί την ήττα του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές (προσωπικά, το έχω γράψει και το έχω πει πολλές φορές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πρόβλεψης, ότι τη θεωρώ σχεδόν βέβαιη);

Την απάντηση τη δίνει ο Ίβαν Κράστεφ στο σημερινό άρθρο του στους Financial Times. Ο Κράστεφ είναι Βούλγαρος και ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς αναλυτές του καιρού μας. Εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι, θα έλεγα, ο σκεπτικισμός, απόρροια της τραγωδίας που βίωσε και η πατρίδα του μετά την πτώση του κομουνισμού (η Βουλγαρία έχει χάσει πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους από το 1990 και παραμένει η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Με άλλα λόγια, ο Κράστεφ δεν είναι αισιόδοξος (όπως είναι κάθε παραδοσιακός φιλελεύθερος). Παρόλα αυτά, στο σημερινό άρθρο του, ξαφνιάζει με τη ξεκάθαρη θέση που παίρνει όταν γράφει ότι η ήττα του Τραμπ, οδηγεί σε περισσότερη Ευρώπη, γύρω από τον γαλλο-γερμανικό άξονα (σήμερα συναντιέται η Μέρκελ με τον Μακρόν στην εξοχική του κατοικία), και στην ήττα του κεντρο-ευρωπαϊκού λαϊκισμού (Ορμπάν κ.α.).

Απομονώνω την εξής φράση: “Mr Trump’s electoral defeat might become the best chance for realising the Berlin-Paris dream of a sovereign Europe. Not only would a Joe Biden victory improve relations between Washington and Berlin, and Washington and Paris, but it would impel illiberal governments in Warsaw and Budapest to seek reconciliation with Brussels.”

Εδώ το άρθρο των Financial Times