Η άνοδος της Κίνας (22.05.2020)

Απόψεις

Μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το βιβλίο του Graham Allison, εκ των “μεγάλων” της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, για την άνοδο της Κίνας και την “παγίδα του Θουκυδίδη”, σε επιμέλεια του φίλου Ανδρέα Γκόφα και δική μου, από τις εκδόσεις Πεδίο, στο πλαίσιο της σειράς “Διεθνείς Σχέσεις” που συνδιευθύνουμε.

Το βιβλίο πραγματεύεται με ιστορικό και συγκριτικό τρόπο την πρόκληση που αποτελεί η άνοδος της Κίνας για την ευστάθεια του διεθνούς συστήματος. Εμπνευσμένο από τη θουκυδίδεια σύλληψη ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος προκλήθηκε από την άνοδο της Αθήνας και από τον φόβο που η άνοδος αυτή προκάλεσε στη Σπάρτη, το βιβλίο παρουσιάζει αντίστοιχες στιγμές “ανατροπών” στην παγκόσμια ιστορία, π.χ. η άνοδος της Γερμανίας, που οδήγησαν ή δεν οδήγησαν σε πόλεμο. Κατεξοχήν, πραγματεύεται τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και τους τρόπους αποφυγής ενός καταστροφικού πολέμου μεταξύ τους.

Ο Graham Allison υπήρξε καθηγητής μου και, για ένα διάστημα, προϊστάμενός μου στο Harvard. Τα τελευταία χρόνια τον συναντώ κάθε Ιούνιο στην Αθήνα στο περίφημο Athens Seminar. Η περσινή συνάντησή μας έγινε παραμονές των εθνικών εκλογών και οι ευχές του έπιασαν τόπο.

Προσωπικά, είναι μεγάλη η χαρά μου να ανανεώνω τη σχέση μου με τον ακαδημαϊκό χώρο και τον κόσμο της σκέψης. Η πολιτική έχει μόνο να κερδίσει από τη συνάντηση της με την επιστήμη, όπως η πρόσφατη ελληνική εμπειρία στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύει.

Δυστυχώς, πολύ συχνά κυριαρχούν οι ανίδεοι με το θράσος τους και οι ειδικοί αποσύρονται στην ασφάλεια του πανεπιστημίου. Όμως, υπάρχουν προβλήματα που είναι πολύ επικίνδυνα για να αφήνονται στα χέρια των δημαγωγών και η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση είναι κατεξοχήν ένα από αυτά. Το βιβλίο συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου που ζούμε. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί το τι συμβαίνει στον κόσμο μας και να ζει “στον κόσμο της”, όπως θέλουν κάποιοι.

Ευχαριστώ από την καρδιά μου τον συνάδελφο Ανδρέα Γκόφα που τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο με το ήθος, τη γνώση και την αφοσίωσή του και τις εκδόσεις Πεδίο για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Καλοτάξιδο…