Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, διοργανώσαμε την πρώτη εκδήλωση της πρωτοβουλίας μου «Η Βόρεια Αθήνα συζητά» και εγκαινιάσαμε έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους πολίτες των βόρειων δήμων της Αθήνας, δημιουργώντας έναν πόλο προβληματισμού με τους πολίτες πάνω στα μεγάλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη δημόσια ζωή και την πολιτική.
Στην εκδήλωση, με τίτλο «Επιτυχίες και Αποτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας», συμμετείχαν τέσσερις ομιλητές, η Βασιλική Γεωργιάδου και ο Θανάσης Διαμαντόπουλος από το Πάντειο, ο Στάθης Καλύβας από την Οξφόρδη και ο Κώστας Κωστής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον Στάθη Καλύβα, δεν είναι απαραίτητα παραγωγικό να αναλύουμε την πορεία της Ελλάδας με βάση το δίπολο ήττα/νίκη ή επιτυχία/αποτυχία. Κι αυτό γιατί κάποιες από τις αποτυχίες της Ελλάδας έφεραν μέσα τους τον σπόρο μιας επικείμενης επιτυχίας. Το ίδιο ισχύει και για τις επιτυχίες που, πολλές φορές στην ιστορία, λειτούργησαν εφησυχαστικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε σημαντικές ήττες. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της χώρας, θεωρώντας ότι το οικονομικό της μοντέλο μπορεί να στηριχθεί στην εξαγωγή ευτυχίας, αφού πολλοί ξένοι θέλουν και, ολοένα και περισσότερο, επιλέγουν να ζήσουν σε αυτή, χάρη στον μοναδικό τρόπο ζωής που προσφέρει.
Η Βασιλική Γεωργιάδου ανέλυσε πώς η αντίληψή μας για την πορεία του ελληνικού κράτους είναι δυναμική και μεταλλάσσεται συνεχώς. Παρέθεσε παραδείγματα επιτυχιών, όπως η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, που υποβαθμίστηκαν από λαϊκιστές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Στις επιτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας συμπεριέλαβε και το γεγονός ότι, παρά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα απέφυγε τη γιγάντωση ενός ακροδεξιού κόμματος, όπως αυτό της Λεπέν στη Γαλλία ή του Σαλβίνι στην Ιταλία.
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος υπερασπίστηκε πτυχές της περιόδου της Μεταπολίτευσης, όπως τη θεσμική και πολιτική σταθερότητά της σε σύγκριση με τα τρία πρώτα τέταρτα του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια των οποίων, σημειώθηκαν δεκάδες πραξικοπήματα και μακρές περιόδους κοινοβουλευτικής αστάθειας. Συχνά, η δεκαετής οικονομική κρίση χρωματίζει τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τη Μεταπολίτευση συνολικά, με αποτέλεσμα τα όποια συμπεράσματα να υποβαθμίζουν την αξία των θεμελίων που μπήκαν μετά το 1974 και επέτρεψαν στην Ελληνική Δημοκρατία να επιβιώσει χωρίς θεσμικές εκτροπές.
Για τον Κώστα Κωστή το ελληνικό κράτος είναι μία επιτυχία από μόνο του: μια πρώην φτωχή Οθωμανική επαρχία, η οποία είναι πλέον ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στον πυρήνα των πολυμερών θεσμών της Δύσης. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του κατά πόσο η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι έτοιμες για τις προκλήσεις του μέλλοντος, καθώς παραμένει δέσμια ξεπερασμένων αντιλήψεων. Ο ίδιος, εμφαντικά, αναρωτήθηκε αν η απάντηση στην πρόκληση της αναβάθμισης και προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ίδρυση μιας ακόμα, της τέταρτης, νομικής σχολής;
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Συμμετείχαν τόσο η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαϊδου, όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Μανούρης.