Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, 20.06.2024

Στις 20 Ιουνίου 2024, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, κ. Janos Boka. Ο Ούγγρος υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινάει την 1η Ιουλίου.

Ως εισηγητής, για την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισα την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και περισσότερης αλληλεγγύης για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού. Ανέφερα δε πως «παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν».

YouTube video

Ακολουθεί όλη η ομιλία μου:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω από την έδρα για λόγους οικονομίας και θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος, γιατί καταλαβαίνω ότι ο χρόνος πιέζει και για να δώσουμε στον υψηλό επισκέπτη μας τη δυνατότητα να απαντήσει σε όποιο σχόλιο ή ερώτηση του τεθεί πριν κλείσουμε τη συνεδρίασή μας.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να τον ευχαριστήσω που βρίσκεται απόψε κοντά μας και αυτοπροσώπως να μας ενημερώσει για τις προτεραιότητες της επικείμενης Ουγγρικής Προεδρίας. Είναι σημαντικό, που δεν το έκανε ο πρέσβης και το έκανε ο ίδιος ο Υπουργός που ήρθε από τη Βουδαπέστη και είναι κάτι το οποίο το εκτιμούμε ιδιαίτερα, για να έχουμε και αυτή την επαφή.

Το δεύτερο που θα σας έλεγα προκαταρκτικά, είναι, να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που αναλαμβάνει η Ουγγαρία την Προεδρία, μια μεταβατική φάση με το νέο Κοινοβούλιο, τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προέκυψαν μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το τρίτο, είναι πιο πολιτικό σχόλιο και ίσως είναι και η ουσία της εισήγησής μου.

Θα έλεγα ότι παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις διαφόρων αλλά και διάφορα που κυκλοφορούν στα μίντια διεθνώς, είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Και αν κρίνω από τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας, υπάρχει πάρα πολύ κοινός τόπος, με βασικές προτεραιότητες και της ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής και εξηγούμε: Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας που είναι κεντρικό, κύριο, η Ευρώπη στον πυρήνα της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας ενιαίος οικονομικός χώρος και έχουν υπάρξει πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν την απομείωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της, έχουμε την επιτροπή «eleta», έχουμε την επιτροπή «Ντράγκι» και τα πορίσματα. Είναι ένας τομέας στον οποίο και εμείς δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, προκειμένου η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρα στην ευημερία, στην παραγωγικότητα και να μπορεί να χρηματοδοτεί όλα τα υπόλοιπα.

Από εκεί και πέρα με ιδιαίτερο θετικό πρόσημο, υποδεχόμαστε τη δεύτερη προτεραιότητα σας, που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή άμυνα και αμυντική βιομηχανία. Είναι προφανές ότι η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και ότι λόγω των μεγάλων -να το πω κομψά- γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτόν τον τομέα και σε συνεργασία με άλλους εταίρους της αλλά και αυτόνομα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα μεγάλα στρατηγικά της συμφέροντα, τα οποία σήμερα διακυβεύονται και στα ανατολικά της και στα νότια της.