Με χαρά μίλησα σήμερα στο Institute of International Relations – ΙΔΙΣ του Panteio University στην Πλάκα για τη θέση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του University Consortium μερικών εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, όπως το Harvard, το Columbia, η Οξφόρδη και η SciencesPo, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Το ακροατήριο αποτελούσαν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα ως άνω αλλά και άλλα πανεπιστήμια όπως του Καρόλου στην Πράγα. Τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων που αποτελεί όρο αριστείας και διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους.
Από το 2002, όταν επέστρεψα από τις ΗΠΑ, μέσα από τη Olympia Summer Academy, προσπάθησα η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να καταστεί διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο προς όφελος τόσο της πανεπιστημιακής της κοινότητας (φοιτητών και διδακτικού προσωπικού) όσο και της εθνικής οικονομίας. Αγκυλώσεις και αντιστάσεις, ωστόσο, επέμειναν να προκαλούν τη διαρροή σπουδαστών στο εξωτερικό (και στην Κύπρο) παρά την εισροή ξένων στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει σιγά-σιγά, χάρη στις προσπάθειες πολλών άξιων συναδέλφων, όπως ο καλός μου φίλος Andreas Gofas αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, αν απελευθερωθεί από τα δεσμά που το καθηλώνουν, μπορεί να απογειωθεί και να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για εθνική ανάταξη και σύγκλιση της Ελλάδας με τις προηγμένες χώρες της Δύσης