Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στο δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους πρόσφυγες, που οργανώνει ο ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια στη Γενεύη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και στη μεγάλη πολιτική πρόκληση που δημιουργεί η σύγχυση των προσφύγων με τους οικονομικούς μετανάστες.
Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Ύπατο Αρμοστή ΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, την Αναπληρωτή Ύπατη Αρμοστή ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα. Nada Al Nashif, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κα. Amy Pope.
Επιπροσθέτως ο κ. Υπουργός από κοινού με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας κα. Christine Schraner Burgener, συνυπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει με 4,2 εκ. Ελβετικά φράγκα έκτακτες δομές φιλοξενίας.
Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας της Ελβετίας με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέσω ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 40 εκατ. Ελβετικών φράγκων.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μιλήσω για δύο πράγματα.
Πρώτον, για τα πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το γεγονός ότι είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Έχουμε περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι μαζί εργαστήκαμε πολύ στενά και πετύχαμε πολλά.
Επιτρέψτε μου να πω ότι ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ιστορία επιτυχίας. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από μερικά χρόνια.
Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα υποδοχής μας και κυρίως για το σύστημα ασύλου μας, ένα σύστημα που είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και αξιόπιστα στην Ευρώπη σήμερα, σύμφωνα με όλες τις στατιστικές.
Είμαστε επίσης υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στη θάλασσα, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από το 2012, μια ιστορία που, έχει αρκετά υποβαθμιστεί στα μέσα ενημέρωσης.
Και είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελούμε όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τα ευάλωτα άτομα, τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Άμεσης Ανταπόκρισης που έχει σώσει τουλάχιστον 5.000 ανηλίκους από τους δρόμους και το περιθώριο της κοινωνίας, το πρόγραμμα ένταξης Helios.
Ανησυχούμε πολύ σήμερα που έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και πρέπει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση για το τι συμβαίνει εκεί και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Αλλά, θέλω να μιλήσω και για ένα δεύτερο σημείο που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό.Και αυτό είναι η πολιτική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.
Έχουμε στην Ευρώπη μια πολιτική πρόκληση την οποία η κυβέρνησή μου στην Ελλάδα είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Και η πρόκληση είναι, όχι μόνο, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το σύστημα ασύλου, αλλά βασικά να το σώσουμε και να το διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές.
Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σύστημα διεθνούς προστασίας δέχεται επιθέσεις στον πλούσιο κόσμο, ο οποίος παρέχει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του και πρόσφατα όλο και μεγαλύτερο μέρος της υποδοχής, και δέχεται επιθέσεις επειδή συχνά συγχέεται με το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και ιδιαίτερα των οικονομικών μεταναστών.
Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής και να σας παροτρύνω για την προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας να απεμπλέξουμε τα δύο, προκειμένου να σώσουμε αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί, που είναι η υπόσχεσή μας να προστατεύσουμε αυτούς που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, τους πραγματικούς πρόσφυγες.
Όσο περισσότερο συγχέουμε τα δύο, τόσο πιο εύκολη κάνουμε την επίθεση των αντιπάλων του συστήματος από την ακροδεξιά.
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων θα οδηγήσει τελικά σε κλειστά σύνορα για όλους, και ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση και να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Αυτή τη μέση οδό έχουμε επιλέξει στην Αθήνα και θέλουμε να πείσουμε τους διστακτικούς και τους αδιάλλακτους, μεταξύ των εταίρων μας στην Ευρώπη, να την ακολουθήσουν.
Γι’ αυτό έχουμε δώσει την πλήρη στήριξή μας στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά με τη σοφή ηγεσία σας, φεύγω από τη Γενεύη πιο αισιόδοξος από ότι ήρθα.
Σας ευχαριστώ.