Ελλάδα-Ισπανία: οικοδομώντας το μέτωπου του νότου

Σήμερα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μαζί με τον Πρόεδρο της, Νικήτα Κακλαμάνη, υποδεχτήκαμε στη Βουλή την αντιπροσωπεία των Ισπανών βουλευτών και γερουσιαστών, με επικεφαλής την κυρία Susana Sumelzo-Jordan, Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής για θέματα Ε.Ε., του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ισπανίας.

Η επίσκεψη της ισπανικής αντιπροσωπείας, δεν είναι τυχαία. Κατά την πρόσφατη Ολομέλεια της COSAC (Σύνοδος Εθνικών Κοινοβουλίων Ε.Ε.) στην Πράγα, επί τσεχικής προεδρίας, επιβεβαίωσα, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, την κυριαρχία των πρώην ανατολικο-ευρωπαίων εταίρων μας και των (εύλογων) ανησυχιών τους, σε βάρος, ωστόσο, των δικών μας, αναφορικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας. Παρά τη συμφωνία 9 κοινοβουλίων του ευρωπαϊκού νότου, η τσεχική προεδρία απέρριψε τη σχετική τροπολογία που προτείναμε.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, με πρωτοβουλία μου, ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες για την ενδυνάμωση της παρουσίας του ευρωπαϊκού νότου και την καλύτερη, από κοινού, υπεράσπιση των συμφερόντων του. Η επικοινωνία μας με τη γαλλική αντιπροσωπεία είναι συνεχής και άψογη και, προφανώς, το ίδιο ισχύει και για την κυπριακή. Την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβώ στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης της νέας ιταλικής βουλής και γερουσίας για αντίστοιχες επαφές εκεί. Στην COSAC της Στοκχόλμης, επί σουηδικής προεδρίας, στο τέλος του μήνα, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ διμερώς με τους συναδέλφους της Πορτογαλίας και της Μάλτας για να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό. 

Δεν γίνεται η Ελλάδα να λαμβάνει περισσότερη στήριξη από το αμερικανικό Κογκρέσο, 10.000 χιλιόμετρα μακριά, παρά από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Είναι ανεπίτρεπτο να εξοπλίζεται η Τουρκία με γερμανικά υποβρύχια και ισπανικό ελικοπτεροφόρο, την ώρα που απειλεί την Ελλάδα με εισβολή. Ο σημερινός κύκλος συναντήσεων πήγε πολύ καλά. Οι Ισπανοί συνάδελφοι από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της μεγάλης και φίλης χώρας ενημερώθηκαν για την οξυμένη τουρκική απειλή αλλά και για άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Η Πρόεδρος Sumelzo-Jordan με προσκάλεσε να μιλήσω στην ισπανική βουλή και γερουσία και υποσχέθηκα ότι, με την πρώτη ευκαιρία, θα μεταβώ στη Μαδρίτη. 

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Η κοινοβουλευτική διπλωματία, με το σωστό αφήγημα (και αφηγητή), με επιχειρήματα, τεκμήρια και τόλμη, μπορεί να προωθήσει το εθνικό συμφέρον και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Στις φωτογραφίες με τους συναδέλφους Βασίλης Βιλιάρδος, Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Μπουρνούς, George A. Papandreou, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Sofia Sakorafa και Τάσος Χατζηβασιλείου.