23.3.2019
Πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, με μεγάλη επιτυχία, και με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, η 6η τριμερής σύνοδος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν στην υποστήριξη της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και την Ιταλία, ονόματι EastMed. Το τελικό κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, που συνυπογράφει και ο Πομπέο, στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Με 190 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε την άμεση και επ’ αόριστον αναστολή της συμμετοχής του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, Fidesz, στο ΕΛΚ, κατά τη σύνοδό του, την περασμένη Τετάρτη. Δεκατρία από τα σαράντα οκτώ κόμματα-μέλη του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία, είχαν ζητήσει την αναστολή, με αφορμή την καμπάνια του Fidesz, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, εναντίον του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΛΚ αποφάσισε τη σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής από τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Βόλφανγκ Σούσελ και Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, η οποία θα εξετάσει τη συμμόρφωση του Fidesz με τις αρχές του ΕΛΚ προκειμένου να επανενταχθεί στις τάξεις του. Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και απέφυγε μια οριστική ρήξη.
Ο τραγέλαφος του Brexit συνεχίζεται δίχως τέλος και δίχως λύση. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε μια σύντομη παράταση των διαπραγματεύσεων, πέραν της 29ης Μαρτίου. Οι Ευρωπαίοι δεν πείθονται, οι Βρετανοί βουλευτές παραμένουν διχασμένοι και το κύρος της Μέι έχει καταβαραθρωθεί. Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι μέρες της στην Ντάουνιγκ Στρητ είναι μετρημένες. Η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit δίχως συμφωνία έχει αυξηθεί σημαντικά και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε δραματικές στιγμές, καθώς ο χρόνος τρέχει, μέχρι να βρεθεί μια προσωρινή λύση την ερχόμενη εβδομάδα.
Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τη σφαγή 50 αθώων σε δυο τζαμιά στη μακρινή Νέα Ζηλανδία την περασμένη Παρασκευή από έναν λευκό ρατσιστή. Η επίθεση επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του λευκού εξτρεμισμού, των σχέσεων Χριστιανισμού και Ισλάμ, μεταναστών και ντόπιων, Δύσης και Ανατολής αλλά και το πρόβλημα της καλύτερης αστυνόμευσης του διαδίκτυου και του περιορισμού της οπλοκατοχής. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει νέα μέτρα για τη συμμόρφωση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων, όπως η Google και το Facebook, στην καταπολέμηση του μίσους και της βίας στο διαδίκτυο.
Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο 78χρονος απόλυτος ηγέτης του Καζακστάν από το 1989, εδώ και 30 χρόνια δηλαδή, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι αποχωρεί από την εξουσία. Ο Ναζαρμπάγιεφ ήταν ο τελευταίος ηγέτης της σοβιετικής εποχής που παρέμενε στην εξουσία. Ο πρώην εργάτης σιδηρουργίας είχε ανέλθει στην ηγεσία της χώρας του το 1989, όταν το Καζακστάν ήταν ακόμα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και επέβλεψε της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του το 1991. Ωστόσο, ο Ναζαρμπάγιεφ θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τύχες της κεντρο-ασιατικής του χώρας από το παρασκήνιο και είναι αυτός που θα καθορίσει τη διάδοχη κατάσταση.