16.3.2019
Ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing διέρχεται τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας του μετά την απόφαση και της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την πτήση των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 και 9, μετά τη δεύτερη στη σειρά πτώση ενός Boeing 737 Max 8, στην ανατολική Αφρική, την περασμένη Κυριακή 10 Μαρτίου. Η Boeing είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των Ηνωμένων Πολιτειών και το 737 είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά μοντέλο στην παγκόσμια αεροπορική ιστορία. Το 737 Max είναι το πιο περιζήτητο αεροσκάφος στην ιστορία της Boeing έχοντας 5000 παραγγελίες από 100 πελάτες από όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα από τις αρχές του 2017 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά.
Στο Λονδίνο συνεχίζεται ο τραγέλαφος του Brexit και ο διασυρμός της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, με συνέχεις ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Βρετανοί βουλευτές συμφωνούν στο τι δεν θέλουν αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο τι πραγματικά θέλουν. Η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται αν και η Γερμανία φαίνεται πως θα πιέσει για την ικανοποίηση του αιτήματος των Βρετανών για παράταση των διαπραγματεύσεων.
Τα καλά αμερικανικά πανεπιστήμια είναι περισσότερο περιζήτητα από ποτέ. Μέχρι τώρα ξέραμε για την μπροστινή τους είσοδο που αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών αλλά και για τη μικρή πίσω πόρτα για τα παιδιά δισεκατομμυριούχων-δωρητών. Ο ευρηματικός Γουίλιαμ Σίνγκερ ανακάλυψε μια χαραμάδα στα πλάγια για τα παιδιά εκατομμυριούχων, όχι δισεκατομμυριούχων, που μέσα από δωροδοκίες και πλαστογραφία πιστοποιητικών και βαθμολογιών εξασφάλιζαν την είσοδό τους σε πανεπιστήμια όπως το φημισμένο Γιέιλ. Σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών του ο Σίνγκερ κέρδισε 25 εκατομμύρια δολάρια αλλά σήμερα αυτός και οι γονείς-πελάτες του αντιμετωπίζουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, 82 ετών και παράλυτος από το 2013 εξαιτίας ενός εγκεφαλικού, υποχώρησε στη λαϊκή πίεση χιλιάδων διαδηλωτών και ανακοίνωσε, την περασμένη Δεύτερα 11 Μαρτίου, ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία για πέμπτη φορά. Ταυτόχρονα, οι εκλογές της 18ης Απριλίου αναβλήθηκαν σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να κερδίσει χρόνο. Η Αλγερία διοικείται από ένα βαθύ κράτος στρατηγών και επιχειρηματιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν le pouvoir, από τον καιρό της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία το 1962. Στη δεκαετία του 1990 βίωσε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο από την εξέγερση των ισλαμιστών. Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, η σταθερότητά της μας αφορά όλους και η χώρα αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό πάροχο για την Ευρώπη. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των 43 εκατομμυρίων κατοίκων της είναι νέοι και απογοητευμένοι από τις πενιχρές οικονομικές επιδόσεις και την καταπίεση του καθεστώτος.