Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

9.3.2019

Επιστήμονες στο Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής που έπασχε από AIDS θεραπεύτηκε, μετά από μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού. Ο ασθενής έπασχε από καρκίνο και ο δότης διέθετε μια σπάνια μετάλλαξη που καθιστά αδύνατη τη μόλυνση από τον ιό του HIV αφού δεν του επιτρέπει να αναπαραχθεί στο αίμα. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση θεραπείας στα παγκόσμια χρονικά που ενισχύει την αισιοδοξία ότι τελικά η επιστήμη θα καταφέρει να βρει τον τρόπο ολοκληρωτικής θεραπείας της μόλυνσης. Μέχρι τώρα, η προσφερόμενη θεραπεία είναι αποτελεσματική στο να μειώνει το ιικό φορτίο και να προσφέρει μια φυσιολογική ζωή αλλά δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει τον ιό, ο οποίος, αν διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή, επανέρχεται.

Ο φωτογενής πρωθυπουργός του Καναδά, ο φιλελεύθερος Τζάστιν Τρυντώ, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό σκάνδαλο καθώς κατηγορείται ότι πίεσε την υπουργό δικαιοσύνης να αρχειοθετήσει μια υπόθεση σε βάρος μιας μεγάλης καναδικής εταιρίας. Ο Τρυντώ που επανέφερε τους Φιλελεύθερους στην εξουσία το 2015 έχει μπροστά του τις εκλογές του Οκτωβρίου και η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση εξαιτίας και της οικονομικής στασιμότητας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για διαφθορά. Ο Νετανιάχου που αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει στο αριστερό, κοσμικό βαθύ κράτος, είναι ο πιο πετυχημένος Ισραηλινός πρωθυπουργός των τελευταίων χρόνων χάρη και στην εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Νετανιάχου προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 9 Απριλίου και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη ήττα από έναν συνασπισμό κεντρώων ψηφοφόρων των πόλεων που έχουν βαρεθεί την ακροδεξιά ρητορική πολλών εκ των σημερινών κυβερνητικών εταίρων.

Οι επόμενες ευρω-εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία. Για πρώτη φορά, η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται εν αμφιβόλω από ακροδεξιούς λαϊκιστές. Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Μαρί Λεπέν πρώτη. Σε αντίδραση, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη ένα εκλογικό μανιφέστο υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της ενοποιητικής διαδικασίας. Οι προτάσεις του Μακρόν έγιναν θετικά αποδεκτές στο Βερολίνο, κυρίως γιατί δεν περιείχαν τίποτα το ριζοσπαστικό ως προς την ευρωζώνη.

Η επιλογή του Βίκτορα Ορμπάν, του αυταρχικού αλλά οικονομικά και εκλογικά πετυχημένου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, να χρησιμοποιήσει το πρόσωπο του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στην προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρω-εκλογές, κατηγορώντας του ότι απεργάζεται την αθρόα εισροή μεταναστών στην Ευρώπη φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι για τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 12 μέλη του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία, με προσωπική επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ζητήσει την αποπομπή του από το ΕΛΚ. Ο Ορμπάν έχει επικρατήσει σε τέσσερις εκλογικές εθνικές αναμετρήσεις. Στις προσεχείς ευρω-εκλογές το κόμμα του Fidesz  αναμένεται να κερδίσει λίγο πάνω από το 50% των ψήφων, και, περίπου, 13 από τις 21 συνολικά έδρες, που διαθέτει η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο δεκαετές ομόλογο εδώ και μία σχεδόν δεκαετία με επιτόκιο κάτω από το 4%. Η έκδοση χαιρετίστηκε ως ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές και ανακτά σιγά-σιγά την ανεξαρτησία της. Η επιτυχία της έκδοσης βασίστηκε στη βεβαιότητα των αγορών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης για το 2019 γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξες. Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές αρχίζουν και καλοβλέπουν την Ελλάδα ενόψει και της κυβερνητικής αλλαγής που προβλέπουν ότι σύντομα θα συμβεί.