23.2.2019
Η Τουρκία επιμένει στην αγορά του προηγμένου ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος S-400, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ανακοίνωσε ότι αναμένει την έλευση των πρώτων πυραύλων τον προσεχή Ιούλιο και την πλήρη εγκατάστασή του μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Σε αντίποινα, ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απόφαση του Κογκρέσου για αναστολή παράδοσης των πρώτων μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Η υπόθεση των ρωσικών S-400 εξελίσσεται σε μια μεγάλη γεω-στρατηγική σύγκρουση, που θα κρίνει τον μελλοντικό προσανατολισμό της Τουρκίας.
Σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις προσεχείς ευρω-εκλογές του Μαΐου, οι δυο κυρίαρχες ομάδες, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, θα χάσουν την πλειοψηφία που μέχρι τώρα Οι Χριστιανοδημοκράτες θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία αλλά η δύναμή τους θα μειωθεί στις 180 περίπου έδρες. Οι Σοσιαλιστές θα περιοριστούν στις 120 έδρες και θα υποσκελιστούν στη δεύτερη θέση από τις διάφορες ομάδες της ακροδεξιάς που συνολικά μπορεί να φτάσουν τις 140 έδρες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια. Το Συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση του είδους παγκοσμίως. Στο φετινό Συνέδριο τιμήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως, το Συνέδριο κυριαρχήθηκε από την ευρω-αμερικανική σύγκρουση. Η παθιασμένη ομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, αποτέλεσε την απόλυτη αντίστιξη στην ομιλία του Αμερικάνου Αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ο οποίος εκθείασε, ενώπιον ενός παγωμένου ακροατηρίου, το αφεντικό του. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που συμμετείχε στο Συνέδριο, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του από την ευρω-αμερικανική σύγκρουση.
Τρεις βαλκανικές πρωτεύουσες συγκλονίζονται από αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις: το Βελιγράδι, η Ποντγκόριτσα και τα Τίρανα. Το αίτημα είναι κοινό: παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές εδώ και τώρα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η ελευθεροτυπία στη Σερβία είναι σήμερα λιγότερη από ότι την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το Μαυροβούνιο κυβερνάται από τον ίδιο άνδρα, τον Μίλο Τζουγκάνοβιτς, από το 1989 και μετά, το κόμμα του οποίου αποτελεί μετεξέλιξη του τοπικού κομουνιστικού κόμματος.
Τέλος, καθώς τα ελληνικά κόμματα ανακοινώνουν τους υποψηφίους τους για τις ευρωεκλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, την έκπληξη έκανε το ΑΚΕΛ της Κύπρου, ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Την ώρα που η κυπριακή Χρυσή Αυγή, το ΕΛΑΜ, εμφανίζεται αρκετά ισχυρό για να εκλέξει, για πρώτη φορά, ευρωβουλευτή, το ΑΚΕΛ αποφάσισε να συμπεριλάβει στους έξι υποψηφίους του τον Τουρκοκύπριο Νιγιαζί Κιζιλγιουρέκ, καθηγητή και Πρόεδρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εάν εκλεγεί, ο Κιζιλγιουρέκ θα είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος και τουρκόφωνος ευρωβουλευτής στην ιστορία.