Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

19.1.2019

Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέσπασε τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής βουλής. Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επέδωσε στον Έλληνα αντιπρόσωπο στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση με τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν από την εκεί βουλή, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας και από την Ελλάδα.

Η Τερέζα Μέι υπέστη μια συντριπτική ήττα την περασμένη Τρίτη όταν το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, που πρότεινε, καταψηφίστηκε με πλειοψηφία 230 βουλευτών από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μια μέρα αργότερα απέσπασε την εμπιστοσύνη της βουλής χάρη στη στήριξη των Βόρειο-Ιρλανδών Βρετανόφιλων. Ο χρόνος τρέχει και πολλοί στο Λονδίνο θεωρούν αναπόφευκτη την παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, οπότε και η Μεγάλη Βρετανία οφείλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μερική αναστολή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών συμπληρώνει σήμερα 28 μέρες και έχει σπάσει το προηγούμενο χρονικό ρεκόρ των 21 ημερών, επί προεδρίας Κλίντον, το 1995. Οι σχέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Κογκρέσο επιδεινώθηκαν από τις αρχές του έτους, όταν την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέλαβε η Δημοκρατική Νάνσυ Πελόζι και οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τον έλεγχο του σώματος.

Ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης του Γκντανσκ, του πάλαι ποτέ επίκεντρου της θρυλικής Αλληλεγγύης, που συνέβαλε στην ανατροπή του κομουνισμού, αλλά και εκεί από όπου ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, ο φιλελεύθερος κεντροδεξιός Πάβελ Αντάμοβιτς δολοφονήθηκε από έναν νεαρό, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και ψυχιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με την αστυνομία. Η δολοφονία υπογραμμίζει το πολωμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα με τις συνεχείς επιθέσεις της δεξιάς κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης που αυτή ελέγχει εναντίον κάθε φιλελεύθερης φωνής. Ο Αντάμοβιτς είχε πρόσφατα στοχοποιηθεί ως υποστηρικτής των μεταναστών και των μουσουλμάνων.

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, η Σουηδία φαίνεται πως αποκτά σήμερα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του σοσιαλοδημοκράτη Στέφαν Λόφβεν και με την ανοχή των Πράσινων αλλά και της κεντροδεξιάς, αποκλείοντας από την εξουσία τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες που είχαν αποσπάσει 17,6% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Τέλος, οι κινεζικές εξαγωγές αλλά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν το 2018, σηματοδοτώντας τις πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ αλλά και τους φόβους για μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση διεθνώς.