Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

12.1.2019

Ορκίζεται σήμερα, στο Καράκας, Πρόεδρος της Βενεζουέλας, για δεύτερη φορά, ο Νικόλα Μαδούρο. Ο Μαδούρο θεωρείται, από τους διεθνείς αναλυτές, ως ο πιο αποτυχημένος ηγέτης παγκοσμίως, αφού έχει βυθίσει την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη φτώχια και σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Ο Τζων Μπόλτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα καθυστερήσει. Η άρνηση της Τουρκίας να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη περιέπλεξε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μπόλτον, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, την περασμένη Τρίτη.

Την περασμένη Κυριακή, ανήμερα των Φώτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Η αντίδραση της Ρωσίας και, προσωπικά, του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε σφοδρή. Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Βαρθολομαίο «Τούρκο Πατριάρχη» και υπαινίχθηκε ότι η παραχώρηση του Τόμου ήταν προϊόν οικονομικής συναλλαγής. Η εκκλησιαστική ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας είναι ένα σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική του που ήθελε το Πατριαρχείο της Μόσχας να αποτελεί προέκταση της επιρροής του Κρεμλίνου σε όλη την πρώην σοβιετική επικράτεια.

Την περασμένη Τετάρτη, το Βρετανικό Κοινοβούλιο περιόρισε ακόμα περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, επαναβεβαιώντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ταυτόχρονα, η συμφωνία της Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μια πανηγυρική καταψήφιση, την προσεχή Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Η Μέι προσπαθεί να εκβιάσει τους βουλευτές της, καθώς ο χρόνος τρέχει και στις 29 Μαρτίου, αν κάτι δεν αλλάξει, η Βρετανία αποχωρεί χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τη προθεσμία του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Κάποιοι βουλευτές προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή, κατ’ ελάχιστο, την παράταση της εξόδου της Βρετανίας πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου.

Η διαδοχή του παραιτηθέντα Αμερικανό-Κορεάτη, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, από την Προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο σύγκρουσης της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμμάχους της. Παραδοσιακά, η Προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας πηγαίνει σε Αμερικανό αλλά, αυτή τη φορά, οι συνέχεις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των διεθνών θεσμών μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη του Ματέο Σαλβίνι στην Πολωνία και η υποστήριξή του προς την πολωνική κυβέρνηση  ενισχύει την προσπάθεια υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεσμών και σύσφιξης ενός ευρω-σκεπτικιστικού μετώπου, ενόψει των κρίσιμων ευρω-εκλογών του Μαΐου.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος της Γερμανίας και ισχυρότερη Ευρωπαία πολιτικός, επισκέφτηκε την Αθήνα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση.

Αυτές είναι επτά από τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που τρέχει.