Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

25.11.2018

O Κάρλος Γκόαν, ένας γίγαντας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ηγέτης της τριπλής συμμαχίας Renault, Nissan και Mitsubishi, που το 2017 παρήγαγε 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα, συνελήφθη από τις ιαπωνικές αρχές, την περασμένη Δευτέρα, και κρατείται. Η είδηση έσκασε ως βόμβα στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα καθώς ο Γκόαν κατηγορείται ότι απέκρυψε μέρος της αμοιβής του από τις φορολογικές αρχές. Ο Γκόαν έγινε γνωστός ως «ο κύριος των περικοπών» για τη μανία του να περιορίζει τα έξοδα προκειμένου να αναστήσει τη γαλλική Renault και, στη συνέχεια, την ιαπωνική Nissan, που είχαν πολλά προβλήματα όταν ανέλαβε. 

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πήρε το μέρος της Σαουδικής Αραβίας, στην υπόθεση της δολοφονίας του αντιφρονούντος δημοσιογράφου, Τζεμάλ Κασόγκι, παρά την επίμονη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει ρήγμα στις αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Ισραήλ, επιβίωσε παρά την παραίτηση του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν από το Υπουργείο Άμυνας και την αποχώρηση του κόμματός του, Γίσραελ Μπεϊτέινου, από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Νετανιάχου κατηγορείται, από τα δεξιά, ότι ακολουθεί πολύ υποχωρητική στάση έναντι της Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ανέλαβε Υπουργός Άμυνας ενώ παραμένει Υπουργός Εξωτερικών, Υγείας και Μετανάστευσης εκτός από πρωθυπουργός! Εκτός από τους επικριτές του στα δεξιά, ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες για διαφθορά από την ισραηλινή δικαιοσύνη. Παραμένει, ωστόσο, σχετικά δημοφιλής και χωρίς σοβαρό αντίπαλο στην ισραηλινή κεντροδεξιά και αναμένεται να έρθει ξανά πρώτος στις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.