Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

10.11.2018

Την περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, διεξήχθησαν κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών κατέκτησε την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν και αύξησαν ελαφρώς την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Στη λαϊκή ψήφο, οι Δημοκρατικοί πλησίασαν το 54% παναμερικανικά και οι Ρεπουμπλικάνοι περιορίστηκαν στο 46%. Οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν τα προάστια χάρη σε μια σειρά νέων, φρέσκων και δυναμικών υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλές γυναίκες. Οι Ρεπουμπλικάνοι συρρικνώθηκαν στη λευκή, αγροτική ενδοχώρα.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα εχθρικό Κογκρέσο που έχει τη δύναμη να διενεργεί ανακρίσεις σε βάρος του. Τα επόμενα δυο χρόνια θα ενταθεί η πόλωση στην Ουάσιγκτον, κανένας νόμος δεν πρόκειται να ψηφιστεί και η Βουλή θα διακόψει τη χρηματοδότηση των πιο αμφιλεγόμενων πρωτοβουλιών του Τραμπ, όπως η οικοδόμηση του περίφημου τείχους με το Μεξικό. Η μόνη παρηγοριά για τον Τραμπ είναι ότι η αυξημένη του πλειοψηφία στη Γερουσία, τον διευκολύνει στους διορισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων και δικαστών.

Την επαύριον της ήττας των Ρεπουμπλικάνων, ο Πρόεδρος Τραμπ απέλυσε τον Υπουργό Δικαιοσύνη, Τζεφ Σέσσιονς. Ο Σέσσιονς υπήρξε παλιός σύμμαχος του Τραμπ, ο οποίος έπεσε σε δυσμένεια από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την επίβλεψη της ανάκρισης για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Ο Τραμπ διόρισε προσωρινά στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης έναν πιστό του, προκαλώντας τη μήνιν των Δημοκρατικών που απειλούν με ανακρίσεις.

Εντωμεταξύ, από την περασμένη Δεύτερα, 5 Νοεμβρίου, άρχισαν να ισχύουν οι νέες αυστηρότατες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος του Ιράν. Οι κυρώσεις έχουν στόχο να πλήξουν την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν και ήδη επιδεινώνουν το κλίμα στην πολλαπλώς δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας. Παρά τη διαφωνία της Ευρώπης με τις κυρώσεις, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες αναμένεται να συμμορφωθούν, φοβούμενες τα αντίποινα της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα εξαιρέθηκε προσωρινά από τις κυρώσεις.

Τέλος, η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στρέφει το κόμμα προς τα δεξιά, ενόψει των κρίσιμων εκλογών για το νέο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο του 2019. Ο Βέμπερ είναι ένας συντηρητικός Γερμανός ευρω-βουλευτής από τη Βαυαρία, χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία, που όμως κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη τόσο της Άνγελας Μέρκελ όσο και του Βίκτωρ Ορμπάν. Η Νέα Δημοκρατία επίσης υποστήριξε τον Βέμπερ σε βάρος του πιο φιλελεύθερου Φινλανδού πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει την προεδρία της Επιτροπής από το 2004 ανελλιπώς και ο υποψήφιος του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος, αφού παρά την πτώση του, το ΕΛΚ αναμένεται να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.