Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επίκαιροτητας

4.11.2018

Στον απόηχο του κακού για τους Χριστιανοδημοκράτες αποτελέσματος στις εκλογές στην Έσση, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, ανοίγοντας την κούρσα για τη διαδοχή της και στην καγκελαρία, κάποια στιγμή μέχρι το 2021, οπότε και λήγει η τρέχουσα θητεία της.  Η σημαντικότερη και μακροβιότερη Ευρωπαία πολιτικός αφήνει πίσω της μια πανίσχυρη αλλά ανήσυχη Γερμανία και μια ημιτελή ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την προσεχή Τρίτη διεξάγονται κρίσιμες εκλογές για το σύνολο των 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για 35 από τους 100 γερουσιαστές, για 36 από τους 50 Κυβερνήτες Πολιτειών και για χιλιάδες έδρες στα τοπικά πολιτειακά Κογκρέσα και στα διάφορα άλλα όργανα των πολιτειακών και των τοπικών αρχών. Το εκλογικό σώμα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια αν και η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει το 40%. Αν και ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος, οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν οριακά τη Βουλή αλλά όχι τη Γερουσία.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα από σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας επιδείνωσαν της ελληνο-αλβανικές σχέσεις, σε μια περίοδο που τα Τίρανα προσβλέπουν στην υποστήριξη της Αθήνας για την επιτάχυνση της πορείας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, κερδισμένοι εμφανίζονται οι εθνικιστικοί κύκλοι και από τις δυο πλευρές.

Τέλος, ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, την ημέρα της Δημοκρατίας, στις 29 Οκτωβρίου, την περασμένη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Το αεροδρόμιο, με τη διεθνή ονομασία Istanbul Airport, σκοπεύει να γίνει, ως το 2028, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 200 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο. Το αεροδρόμιο καταλαμβάνει έκταση 76 χιλιάδων στρεμμάτων, χτίστηκε σε μόλις 3,5 χρόνια, έχει κόστος 12 δισεκατομμύρια δολάρια και στοχεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη ως το βασικό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια είχαν στόχο την ενίσχυση της υπερηφάνειας και του ηθικού των Τούρκων, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο Ερντογάν θέλει να πιστεύει ότι τα χειρότερα της νομισματικής κρίσης πέρασαν, καθώς η λίρα έχει σταθεροποιηθεί και η μεγάλη άνοδος των εξαγωγών αποζημιώνει, σε κάποιον βαθμό, την πτώση της εσωτερικής ζήτησης.