Δευτερολογία Δημήτρη Καιρίδη – Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

YouTube video

Μέτρα λαμβάνουμε και λαμβάνουμε κάθε μέρα και δεν κοιμόμαστε τα βράδια, κύριε Νικητιάδη, για το ζήτημα αυτό.

Εγώ πηγαίνω παντού. Και πήγα και στη Σάμο και στη Χίο και στη Λέσβο και θα πάω και στην Κω και στη Λέρο και παντού, όπου υπάρχει ανάγκη και σε πάρα πολλές δομές ανά την Ελλάδα. Είμαστε επιχειρησιακοί, όπως ακριβώς πρέπει και χρειάζεται.

Αναφέρθηκα στην αναρμοδιότητα μόνο για να πω ότι εσείς ως έμπειρος και παλιός κοινοβουλευτικός ξέρετε ότι εγώ δεν μπορώ να απαντώ για άλλους. Το κάνω, γιατί προφανώς η Κυβέρνηση είναι μία και γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το Λιμενικό και η Αστυνομία έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό και στις αποτροπές και στη διαχείριση του προβλήματος, το οποίο ήταν μεγάλο. Τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Και δεν βρίσκεται σε ύφεση έτσιως έτυχε. Βρίσκεται σε ύφεση, διότι υπάρχει η σωστή πολιτική της Κυβέρνησης.

Είχαμε το πρόβλημα της Θεσσαλίας. Το ξέρετε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε τις δομές του στη Θεσσαλία για τους πλημμυροπαθείς και τις αφαίρεσε από το σύστημα φιλοξενίας; Το ξέρετε ότι είμαστε τώρα σε μια διαπραγμάτευση για να πάρουμε πίσω τη δομή του Κουτσόχερου που έχει χίλιες επτακόσιες θέσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε; Όχι δεν θα κάνουμε καινούργιες δομές. Οι δομές που έχουμε αυτήν τη στιγμή φτάνουν. Τις διαχειριζόμαστε καλύτερα. Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τους Κύπριους, τους Ιταλούς, τους Σλοβένους, τους Κροάτες χάρη στο προσωπικό μας.

Το πρόβλημα της διερμηνείας λύθηκε. Σας βλέπω ότι βιάζεστε, με το που βγαίνει ένα δελτίο Τύπου αμέσως το αναπαράγεται. Σας λέω, λοιπόν, ότι το πρόβλημα της διερμηνείας έχει λυθεί, όπως όλα λύνονται και το πρόβλημα των γιατρών και το πρόβλημα του νερού στη Σάμο.

Και εν πάση περιπτώσει αν κάτι δείχνει η Ρόδος είναι τι γίνεται όταν δεν έχουμε οργάνωση. Οργάνωση τέτοια έχουμε στα υπόλοιπα νησιά και με πολύ κόπο και με πολύ αντίσταση από διάφορους λαϊκιστές καταφέραμε και κτίσαμε υπερσύγχρονες δομές στην Κω και στη Λέρο και στη Σάμο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και την ανθρωπιστική αξία αυτές τις ροές. Ευτυχώς που τις έχουμε.

Και η δυναμικότητα δεν είναι δύο χιλιάδες -το επαναλαμβάνετε αυτό- διότι υπάρχει και το ΠΡΟΚΕΚΑ, το οποίο χρησιμοποιούμε και το ξέρετε πολύ καλά και στη Λέρο και στην Κω. Άρα, είναι πολύ μεγαλύτερη η δυναμικότητα.

Εν πάση περιπτώσει γίνονται οι μεταφορές και επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου. Εξήμισι χιλιάδες αποφάσεις ασύλου έβγαλε η υπηρεσία ασύλου μέσα στον Οκτώβριο. Ρεκόρ, εξήμισι χιλιάδες αποφάσεις μέσα σε έναν μήνα αποσυμφορίζοντας το σύστημα.

Οι εκλογές τελείωσαν οι τοπικές. Να συγχαρούμε τους τοπικούς άρχοντες για την εκλογή ή την επανεκλογή τους και να πούμε ότι αφήνουμε πίσω τις άγονες αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ιδίως στο βόρειο, όχι τόσο στο νότιο Αιγαίο -εσείς κάτω στα Δωδεκάνησα είσαστε πιο ήρεμοι και πιο συνεργάσιμοι- για να συνεργαστούμε τώρα όλοι μαζί. Πράγματι αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Δεν χωράει εφησυχασμός, αλλά δεν χωράει και αυτή η διελκυστίνδα και η εχθροπάθεια που δεν κάνει καλό.

Εμείς αναγνωρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών του ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, του βορείου Αιγαίου μας γι’ αυτό που έχουν κάνει, γι’ αυτό και στηρίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης με ένα ειδικό ταμείο τις τοπικές κοινωνίες, γι’ αυτό δώσαμε το χαμηλό ΦΠΑ, γι’ αυτό παίρνουμε προσωπικό από τις τοπικές κοινωνίες για να βρίσκουν δουλειά.

Προφανώς, το βάρος είναι μεγάλο και με σεβασμό όχι μόνο εμείς ως Ελλάδα, συνολικά ως Ευρώπη στεκόμαστε στον αγώνα της Κω, της Λέρου, της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου που σηκώνουν αυτό το δυσανάλογο βάρος, αλλά είμαστε δίπλα τους. Θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους. Και θα πάω και στη Ρόδο και παντού και στην Κω για να λύνουμε διαρκώς τα προβλήματα όπου παρουσιάζονται.

Επαναλαμβάνω και κλείνω.Την περασμένη Πέμπτη είχαμε διαθέσει τριακόσιες θέσεις στη Μαλακάσα. Δεν εμφανίστηκαν αυτοί οι παράτυποι. Ξαφνικά εμφανίστηκαν χθες στον καταπέλτη του πλοίου. Τους αναζητούσε η αστυνομία παραμονή της 28ης για να μεταφερθούν. Υπάρχει πολύ μεγάλη σπέκουλα γύρω από αυτούς. Ξέρετε πολύ καλά ότι πήγαν σαράντα πρόσφυγες από τη Λέσβο στην πλατεία Βικτωρίας μαζί με αλληλέγγυους και ακτιβιστές συγκεκριμένου πολιτικού χώρου για να εγκατασταθούν και να δείχνουν ότι υπάρχουν τσαντίρια στο κέντρο της Αθήνας και ότι το μεταναστευτικό επιστρέφει. Υπάρχει και πολύ πολιτική σκοπιμότητα γύρω από τα θέματα αυτά. Δεν πρέπει να είμαστε ούτε αφελείς ούτε εχθροπαθείς ούτε λαϊκιστές.

Προφανώς δεν το λέω σε εσάς, αλλά υπήρξε και κάποιος που προηγήθηκε υμών.

Σας ευχαριστώ πολύ.