Δ. Καιρίδης: Ο Ερντογάν προκαλεί για να μας παγιδεύσει (Βραδυνή, 25.10.2020)

«Οι προκλητικές κινήσεις με εργαλείο το “Ορούτς Ρέις” αποσκοπούν στην στρατιωτικοποίηση της κρίσης με δική μας, όμως, παγίδευση», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, εξηγώντας γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει μέρα με την ημέρα.

«Ο Ερντογάν προκαλεί για να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να χτυπήσουμε πρώτοι. Η επίρριψη της ευθύνης (blame game) θα καθορίσει και το πλαίσιο αντίδρασης των δυτικών συμμάχων αλλά και θα διαμορφώσει αρνητικούς, γενικότερα, όρους για τον επιτιθέμενο εν αδίκω», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ τονίζει ότι είναι σημαντική εξέλιξη και «πρόκειται περί σοβαρής αναθέρμανσης».

Είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Μερικοί το τοποθετούν μετά τις αμερικανικές εκλογές…

«Η Τουρκία είναι σαφές ότι το επιδιώκει. Το μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη. Πράγματι, το διάστημα μετά τις αμερικανικές εκλογές και μέχρι την ανάληψη της νέας Προεδρίας τον Ιανουάριο του 2021, είναι από τα κρισιμότερα».

Ο Ερντογάν μάς στήνει παγίδα για να κάνουμε την πρώτη επιθετική κίνηση;

«Ακριβώς αυτό, είναι το σημείο τομής στο επιχειρησιακό επίπεδο, ο Ερντογάν προκαλεί για να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να χτυπήσουμε πρώτοι. Η επίρριψη της ευθύνης (blame game) θα καθορίσει και το πλαίσιο αντίδρασης των δυτικών συμμάχων αλλά και θα διαμορφώσει αρνητικούς, γενικότερα, όρους για τον επιτιθέμενο εν αδίκω».

Ο Λαβρόφ έρχεται την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα. Τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας;

«Είναι σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται περί σοβαρής αναθέρμανσης μετά και τη ρωσική δήλωση περί δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία δρα ως αποσταθεροποιητής των πάντων και αυτό δημιουργεί συνθήκες ευρύτερης αντιτουρκικής συσπείρωσης».

Ο πρωθυπουργός πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από την Ε.Ε. Είναι εφικτό αυτό, όταν ξέρουμε ότι για παράδειγμα η Τουρκία είναι ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας στα εξοπλιστικά;

«H Ελλάδα μεθοδικά πιέζει σε κρίσιμα ζητήματα ώστε να αρθεί κάθε δισταγμός των συμμάχων. Αυτό απαιτεί να βγαίνουμε μπροστά μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αν προσέξατε, απολογήθηκε για τις εξαγωγές όπλων, ότι πλέον λαμβάνονται και γεωπολιτικά κριτήρια, που σχετίζονται με τη σταθερότητα και τις ειρηνικές συνθήκες επίλυσης των διαφορών στην περιοχή».

Η Άγκυρα προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία. Τι οδηγεί τον τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν; Πού αποσκοπεί;

«O Ερντογάν κλιμακώνει μέρα με τη μέρα, με κινήσεις και διεκδικήσεις. Οι προκλητικές κινήσεις με εργαλείο το “Ορούτς Ρέις” αποσκοπούν στη στρατιωτικοποίηση της κρίσης, με δική μας, όμως, παγίδευση, δηλαδή πρώτο πλήγμα. Ταυτόχρονα, διευρύνει διεκδικήσεις, όπως με το νέο χάρτη έρευνας και διάσωσης, για να έχει μία πολυθεματική και υπερ-διεκδικητική διαπραγμάτευση, όπως αυτός νομίζει, την ώρα του τραπεζιού».

Ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή της χώρας όσον αφορά τα ναυτικά μίλια; Τα 6 ή τα 12;

«Η χώρα έχει σαν “κόκκινη” γραμμή, αδιαπραγμάτευτη, τόσο την κυριαρχία της όσο και την αποφυγή του όποιου τετελεσμένου στη ζώνη δυνητικής κυριαρχίας της και, βέβαια, σε βάρος και των πέραν της κυριαρχίας μας κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ως γνωστόν, σήμερα, η κυριαρχία μας είναι στα 6 μίλια, αλλά διατηρούμε ακέραιο, αναφαίρετο και μονομερώς το δικαίωμα να επεκταθούμε στα 12 μίλια, την κατάλληλη στιγμή, που θα επιλέξουμε εμείς, όπως ήδη κάναμε στο Ιόνιο».

Αν το «Ορούτς Ρέις» διεξάγει έρευνες από 6 μέχρι 12 ναυτικά μίλια, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Αθήνας; Θα πρέπει να είναι η ίδια η αντίδραση όσο και όταν παραβίαζε τα 6 ναυτικά μίλια; Θα πρέπει να είναι κλιμακωτή η αντίδραση;

«Κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις, με την ομόψυχη συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου, έχουν διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο μία παρατεταμένη κρίση, που διαρκεί από τον Νοέμβριο του 2019. Επιχειρησιακά, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διασφαλίσει κυριαρχικά δικαιώματα, και ταυτόχρονα έχουν αποφύγει με υποδειγματικό τρόπο την τακτική της παγίδευσης της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό κάνουν και τώρα στο Καστελόριζο, όπως σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ο ειδικότερος κάθε φορά επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, και όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να στεκόμαστε με σοβαρότητα και υποστηρικτική ευθύνη απέναντι σε αυτά».

Η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, στο πλαίσιο της σειράς διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει. Είναι διπλωματικά απομονωμένη η Τουρκία;

«Η μέχρι σήμερα εξέλιξη δείχνει ότι η Ελλάδα παρότι βγήκε από μία πολύ δύσκολη και δυσχερή θέση την τελευταία δεκαετία, συνδυάζει σωστά την αποτρεπτική της πολιτική με αυτή της διπλωματικής πρωτοβουλίας και κινητοποίησης των συμμαχιών μας. Η Τουρκία από τη γνωστή διπλωματική θέση “των μηδενικών προβλημάτων” του Νταβούτογλου, βρίσκεται στη σημερινή θέση των “καθολικών προβλημάτων” του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου. Αυτό κάτι λέει, και πάντως να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα, όχι μόνο ανταγωνίζεται με διπλωματική επιτυχία δυνάμεις όπως η Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα αφυπνίζει και κινητοποιεί υπέρτερες δυνάμεις, όπως οι Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, για το τι αντιπροσωπεύει ευρύτερα ο τουρκικός αναθεωρητικός κίνδυνος».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»