Κύριε Καιρίδη, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για οργάνωση της επιχείρησης συγκάλυψης των υποκλοπών με όχημα το απόρρητο. Επιπλέον, ο Κώστας Καραμανλής και βουλευτές της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι προέχει η ανάγκη της κάθαρσης και του δημόσιου βίου και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ποια είναι η θέση σας;
Το απόρρητο δεν είναι δικαιολογία. Προβλέπεται από τον νόμο. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη δεν ευσταθούν. Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο Π/θ, ο οποίος πρώτος δημοσιοποίησε την επισύνδεση και μίλησε για λάθος. Στο πλαίσιο δε αυτής της παραδοχής, ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις τόσο του υπηρεσιακού προϊσταμένου, του διοικητή της ΕΥΠ, όσο και του πολιτικού προϊσταμένου, του διευθυντή του γραφείου του, που είχε και την πολιτική ευθύνη.
Από κει και πέρα, ο κ. Κώστας Καραμανλής, με το αυξημένο θεσμικό κύρος που διαθέτει ως πρώην Π/Θ ο ίδιος, μίλησε στην ίδια γραμμή με τον Π/Θ, ζητώντας διαλεύκανση και θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ, ώστε να μην επαναληφθεί το σφάλμα, κι αν θέλετε, αυτό που εγώ αποκάλεσα, ως γενικός εισηγητής της συμπολίτευσης, στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση σύστασης της εξεταστικής επιτροπή: «βαρύ ατόπημα».
· Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα χυθεί «άπλετο φως» στην υπόθεση. Ταυτόχρονα όμως η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «όποιος παραβιάσει το απόρρητο, θα πάει 10 χρόνια φυλακή» ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής απέρριψε το αίτημα να καταθέσει ο πρωθυπουργός-ως υπεύθυνο της ΕΥΠ αλλά και ο κ. Δημητριάδης που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Εδώ δεν διακρίνεται μία αναντιστοιχία;
Η κα Μπακογιάννη είπε το αυτονόητο. Αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Δημητριάδης έχει ήδη καταθέσει πάνω από μια φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είναι ωστόσο προφανές ότι πολλοί στην αντιπολίτευση θα ήθελαν να μετατρέψουν τη διαδικασία της εξεταστικής σε σόου αντιπολιτευτικού παροξυσμού, τόσο για να αποκομίσουν, όπως νομίζουν, πολιτικά οφέλη, όσο και για να καλύψουν τις γνωστές αδυναμίες και ελλείψεις τους.
Άλλωστε γι’ αυτό χρησιμοποιούν μια γλώσσα όχι απλώς υπερβολική, αλλά τοξική και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα, μιλώντας για κατάλυση της δημοκρατίας, για καθεστώς Μητσοτάκη, για Ορμπάν, ακόμα και για Ερντογάν. Θέλω λοιπόν εδώ να θυμίσω, ότι η ελληνική δημοκρατία είναι ισχυρή, σύμφωνα με όλους του διεθνείς δείκτες που κατέθεσα στη Βουλή, και συγκρίνεται με τις υπόλοιπες δημοκρατίες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα και περιθώρια βελτίωσης αλλά πρόβλημα δημοκρατίας η Ελλάδα δεν έχει.
· Σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι γέφυρες μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν καταρρεύσει; Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ν.Δ. «βρίσκεται πολύ μακριά» από την Ελλ. Λύση χωρίς όμως να αποκλείσει την κυβερνητική σύμπλευση με τον κ. Βελόπουλο.
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αρνήθηκε την επικοινωνία με τον Π/Θ, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια ο Π/Θ δικαιούται να πιστεύει ότι η υπόθεση της παρακολούθησής του ήταν «βούτυρο στη φέτα του», σε έναν δρόμο που είχε προ πολλού χαράξει: της αποστασιοποίησής του από την όποια συνεννόηση με το κυβερνών κόμμα, αλλά και της αποστασιοποίησής του από το ίδιο το παρελθόν του.
Διότι, μην ξεχνάμε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης υπήρξε ΓΓ του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής την περίοδο της κυβερνητικής συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Κατά συνέπεια, η «νεκρανάσταση» ενός παρωχημένου αντι-δεξιού συνδρόμου, βγαλμένου από τη δεκαετία του ’80, πέρα από το κωμικό του πράγματος, εμπεριέχει και μια κεντρική αντίφαση με την προηγούμενη πολιτεία του Ν. Ανδρουλάκη.
Ως προς την Ελληνική Λύση ο Π/Θ είπε το αυτονόητο. Ότι η ΝΔ δεν έχει καμμιά σχέση με το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Η διαφορά είναι αξιακή και θεμελιώδης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας, αναφέρομαι σε κάτι ακόμα πιο βασικό. Η ΝΔ βασίζει τον πολιτικό της λόγο στον ορθό λόγο. Αντίθετα, κόμματα όπως αυτά του κ. Βελόπουλου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν αναφορά στο συναίσθημα και τη δημαγωγική του εκμετάλλευση. Άλλωστε, γι’ αυτό και στο παρελθόν είχαμε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, στη βάση ακριβώς αυτού του λαϊκίστικου ανορθολογισμού, τον οποίο πλήρωσε βεβαίως πολύ ακριβά η χώρα.
· Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή ακρίβεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Αυτός ο ισχυρισμός, αποτελεί την απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα «fake news» που έχει κάνει σημαία του ο κύριος Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση αναδιανέμει υπέρ του καταναλωτή 1,1 δισεκατομμύρια από αυτά που λέτε υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Που μαζί με τα 800 εκατομμύρια στήριξη από τον προϋπολογισμό, ανεβάζουν την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα σε 1.9 δισεκατομμύρια μόνο για ένα μήνα. Και αυτό γίνεται άμεσα για κάθε μήνα στο εξής. Όσον αφορά τους μήνες πριν από τον Ιούνιο, έχουμε ψηφίσει ρύθμιση που επιβάλει φορολογικό συντελεστή 90%, τον υψηλότερο στην Ευρώπη, προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει και στη συνέχεια να αναδιανείμει το όποιο υπερβάλλον όφελος των εταιρειών.
Επιτρέψτε μου εδώ, ωστόσο, ένα σχόλιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκε το μοντέλο των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το οποίο η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλάει σε ιδιώτες πάροχους ρεύματος, κάτω του κόστους, μεταφέροντας κέρδη στους ιδιώτες επί ζημία του εαυτού της.
Από εκεί και πέρα, κατανοώ και από τις ερωτήσεις σας, αλλά και συνολικά από τη θεματολογία που επιχειρεί να προβάλει η αντιπολίτευση, ότι δεν θέλει να γίνει συζήτηση για τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε αυτή τη διεθνή θύελλά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ώρα που η Γερμανία βυθίζεται σε ύφεση και στην Ευρώπη μιλούν για δελτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τις αναφέρω, όχι για να αμφισβητηθούν οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με την ακρίβεια αλλά γιατί πρέπει να καταγράφονται για να έχουμε τη συνολική εικόνα αλλά και γιατί μέσα από αυτές τις επιτυχίες μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να στηρίξουμε τους ευάλωτους και την κοινωνία συνολικά.
Ποιες είναι αυτές; Η πολύ μεγάλη ανάπτυξη του 2022 που φτάνει το 8%. Η έκρηξη των εξαγωγών και των επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, που σηματοδοτούν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και υπογραμμίζουν το αυτοτροφοδοτούμενο της σημερινής ανάπτυξης που δεν βασίζεται μόνο στην κατανάλωση. Και βέβαια, αυτό που αφορά τον πολύ κόσμο είναι η μεγάλη πτώση της ανεργίας. Είναι προφανές, επαναλαμβάνω, ότι έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να επιμείνουμε σε αυτή την πορεία, της εθνικής ανάταξης, που ξεκινήσαμε το 2019.