Διερευνητικές επαφές: «Θετικά επιφυλακτικό το κλίμα – Τι δείχνει η επιλογή του Ντολμά Μπαχτσέ» (sputniknews.gr)

«Το γεγονός ότι οι διερευνητικές επαφές θα επαναληφθούν στην Αθήνα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Είναι, παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα πολύ νωρίς να κάνει κανείς μια συνολική αποτίμηση. Περιμένουμε» σχολιάζει ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ για την επανέναρξη των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Υπάρχει μια θετική αύρα χωρίς ωστόσο κάτι περισσότερο. Το κλίμα, δηλαδή, μετά τις διερευνητικές (επαφές) είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, επιφυλακτικά θετικό» συνοψίζει στο Sputnik, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, της τρίωρης πρώτης διερευνητικής συνάντησης Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο γνωστός διεθνολόγος, ακαδημαϊκός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των δυο πλευρών στο οθωμανικό παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, καθώς οι διερευνητικές «είναι άτυπες συναντήσεις, χωρίς πρακτικά και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις» de facto.

«Το γεγονός ότι θα επαναληφθούν στην Αθήνα είναι πάντως ένα πρώτο θετικό βήμα. Είναι, παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα πολύ νωρίς να κάνει κανείς μια συνολική αποτίμηση. Περιμένουμε» προσθέτει, υπογραμμίζοντας τον συμβολισμό του τόπου διεξαγωγής των διερευνητικών, αλλά και της απρόσμενης συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν, «δεξιού χεριού» του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

«Δεν μπορεί η άλλη πλευρά να καθορίσει τη σύνθεση με την οποία αποφασίζει να εκπροσωπηθεί η απέναντι πλευρά. Ούτε σε ποιο μέρος θα διεξαχθούν. Αυτό είναι ζήτημα της φιλοξενούσας χώρας. Από εκεί και πέρα, δείχνει η επιλογή του χώρου μια προσπάθεια αναβάθμισης αυτού του διαλόγου από πλευρά Τουρκίας, που δεν είναι αρνητική. Όσον αφορά στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν» προσθέτει ο κ. Καιρίδης «είναι ένας άνθρωπος που ξέρουμε! Ήθελε ο Ερντογάν να έχει τη δική του πλήρη πρόσβαση σε αυτή τη συζήτηση με την ελληνική πλευρά».

«Είναι πάντως πολύ νωρίς να πούμε αν οι Τούρκοι προσέρχονται ή όχι σε αυτές τις συζητήσεις χωρίς τακτικισμούς. Θα φανεί» συνεχίζει.

«Η ελληνική ατζέντα παραμένει σταθερή, με μια διαφορά, το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Θέλουμε με ειλικρίνεια και καλή πίστη να το διευθετήσουμε, όπως κάναμε με την Ιταλία, την Αίγυπτο και τώρα πρόκειται να κάνουμε και με την Αλβανία. Αν δεν τα καταφέρουμε διμερώς, θα το κάνουμε μέσω Χάγης».