Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων – Πράγα 10-11 Ιουλίου

Από τη συνεδρίαση με θέμα συζήτησης την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Τσεχικής Προεδρίας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Πράγα. Τόνισα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ρωσία του Πούτιν αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν.

YouTube video

Από τη συνεδρίαση με θέμα συζήτησης: “MME και Δημοκρατία: τρέχουσες προκλήσεις”. Στην παρέμβασή μου τόνισα ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις δυτικές Δημοκρατίες δεν είναι τα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής αλλά η παραφθορά και η παρακμή του πολιτεύματός μας, όπως διδάσκει ο Θουκιδίδης.

YouTube video

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:

Την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της τσέχικης προεδρίας σηματοδότησε η διεξαγωγή της Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κοινοβουλίων Ε.Ε. (COSAC), η οποία έλαβε χώρα το διάστημα 10-11 Ιουλίου στην Πράγα. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Αντι­πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Στην παρέμβασή του κατά την πρώτη ενότητα της διάσκεψης με θέμα τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας, ο κ. Καιρίδης υπενθύμισε το χρέος όλων των δημοκρατι­κών δυνάμεων να στηρίξουν την ειρήνη, ορθώνοντας το ανάστημά τους έναντι των εκφοβιστών, όπου και αν βρίσκο­νται αυτοί. Σχολίασε ότι ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος παραβατικός, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν αντιγρά­φει τις τακτικές του, κατα­πιέζοντας τους πολίτες του, απει­λώντας τους γείτονες της Τουρκίας, εργαλειοποιώντας μετανάστες και πρόσφυ­γες και παρεμβαίνοντας σε εσωτε­ρικά ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων με το πρόσχημα της προστασίας των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιο­ανατολικής Ευρώπης και κάλεσε την Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και συνεπής απέναντι σε όλους τους “τραμπούκους”.

Στη δεύτερη παρέμβασή του στην ενότητα με θέμα «Μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοκρατία: τρέχουσες προκλήσεις», ο κ. Καιρίδης θέλοντας να υπογραμμίσει τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις δημοκρατίες μας, επικαλέστηκε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος έλεγε ότι δεν υπάρχει κοινή γνώμη (public opinion) αλλά μόνο δημοσιευμένη γνώμη (published opinion). Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στον Θουκυδίδη, ο οποίος υπέδειξε ως βασική αιτία της ήττας της Αθήνας, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την παρακμή της αθηναϊκής δημοκρατίας και όχι τη στρατιωτική υπεροχή της Σπάρτης. «Η πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, συνέχισε, δεν είναι τα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής, αλλά ο εχθρός εντός των τειχών, οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές, που, εκεί που κάποτε ήταν ο Τσώρτσιλ, παριστάνουν σήμερα τους πρωθυπουργούς». Κλείνο­ντας, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων υπενθύμισε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως “τελικού θεματοφύλακα” του Κράτους Δικαίου, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών της μηχανισμών απέναντι σε κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές και το θεσμικό της πλαίσιο.