22 03 2024 o Δ. Καιρίδης στο ΣΗΜΕΡΑ στον ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο
Date 2024-03-22
Δημήτρης Οικονόμου :
(Καλως ορίζουμε )τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη.
Άκης Παυλόπουλος :
Έβαλε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εδώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κύριος Καιρίδης, καλημέρα σας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα.
Άκης Παυλόπουλος :
Καλημέρα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Είναι κοντά μας και ο Πτέραρχος ε.α. κύριος Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης . Καλημέρα κύριε πτέραρχε και εσείς.
Άκης Παυλόπουλος :
Καλημέρα σας.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για να δούμε γιατί επανέρχεται το θέμα αυτό με..
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχουν προβλήματα στην Κύπρο μεγάλα, με ροή προσφυγική από το Λίβανο δια θαλάσσης, όπως δεν είχαν στο παρελθόν και υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει καταρρεύσει οικονομικά, έχει τα προβλήματα του γηγενούς πληθυσμού, αλλά έχει και τη φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων και άλλων προσφύγων. Και είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είμαστε σε επαφή εκεί με τον ομόλογο, τον πολύ καλό υπουργό Εσωτερικών που έχουν στην Κύπρο τον Κωνσταντίνο Ιωάννου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Βλέπετε ότι όλη η περιοχή φλέγεται και πέρα από τα ελληνοτουρκικά έχουμε και άλλου τύπου απειλές και προβλήματα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άρα λοιπόν, εδώ τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος γιατί βάζει το θέμα με τέτοια ένταση και μάλιστα έφτασε και αυτός στο ακραίο σημείο να λέει ότι θα έπρεπε να την πάρουμε όλη την Κύπρο να τελειώνουμε το 1974..
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα σας πω, αν ένα πράγμα, σηματοδοτεί τη μετάλλαξη του Ερντογάν, σε σχέση με τον αρχικό Ερντογάν πλέον, ποιος τον θυμάται πριν από είκοσι χρόνια, είναι το Κυπριακό. Αν θυμάστε, ήρθε στην εξουσία το 2002, απέναντι στον κεμαλικό εθνικισμό και μια από τις πρώτες του ενέργειες το 2003 προς έκπληξη των περισσοτέρων, ήταν να αδειάσει τον πρωτομάστορα αυτού του εθνικισμού τον Ραούφ Ντενκτάς. Υποστηρίζοντας τον αντίπαλο τότε στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίζοντας ο ίδιος αναφανδόν το σχέδιο Ανάν το 2004. Ήταν η περίοδος όπου η Τουρκία ήθελε να αφήσει πίσω τα φαντάσματα να πούμε του παρελθόντος και να κινηθεί ευρωπαϊκά και φιλελεύθερα. Όλα αυτά έχουν πάει προφανώς περίπατο. Είκοσι χρόνια μετά, ο Ερντογάν υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή ενόψει και των εκλογών, θα πολώσει το κλίμα όσο μπορεί. Οι εκλογές είναι παντουρκικές, προφανώς δημοτικές, αλλά όλο το παιχνίδι παίζεται στην Κωνσταντινούπολη το καταλαβαίνει ο καθένας, εκεί είναι η μεγάλη μάχη, διότι εκεί είναι και ο μεγάλος του αντίπαλος και ενδεχόμενος διάδοχος του Ιμάμογλου, αλλά και είναι η πόλη που συγκεντρώνει το 1/4 του τουρκικού πληθυσμού και θα σας έλεγα πάνω από το μισό της τουρκικής οικονομίας. Η Κωνσταντινούπολη είναι το μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο και θα τα κάνει, θα κάνει ότι μπορεί, για να διχάσει, για να πολώσει, προκειμένου να κερδίσει ο αυτός, ο μη χαρισματικός να πούμε, τον είδατε, αντίπαλός του, απέναντι στον Ιμάμογλου, ο οποίος έχει δύο δυσκολίες. Η μία είναι να προσεταιριστεί την συντηρητική θρησκευτική, θρησκευόμενη ψήφο. Ο ίδιος έχει μια δυνατότητα σε σχέση με τους παραδοσιακούς Κεμαλιστές, θα τον δούμε να κυκλοφορεί είναι και περίοδος του Ραμαζανιού τώρα, με το Κοράνι, και γενικά να προβάλει την ευσεβιστική θρησκευόμενη πλευρά του. Το δεύτερο είναι η κουρδική ψήφος, η οποία είναι σημαντική, η μεγαλύτερη πόλη, κουρδική πόλη στον κόσμο είναι η Κωνσταντινούπολη, με την έννοια ότι έχει όλους αυτούς τους εσωτερικούς μετανάστες που έχουν έρθει από τα νοτιοανατολικά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και πώς θα συμπεριφερθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει να φτάσει στο 50,1%.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εσείς λέτε τώρα για το εσωτερικό μέτωπο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κυρίως εκεί η έξαρση, η έξαρση αυτή.
Μανώλης Κωστίδης :
Εγώ έχω μα απορία.
Δημήτρης Οικονόμου :
Έλα Μανώλη.
Μανώλης Κωστίδης :
Επειδή έχουμε και τον κύριο καθηγητή απέναντί μας. Είναι καθηγητής και εγώ σαν ”φοιτητής” σηκώνω το χέρι και έχω μια απορία. Η απορία μου είναι η εξής, έχουμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας που λέει ότι θα’πρεπε να’χαμε πάρει το υπόλοιπο νησί, για να τελειώνουμε με την Κύπρο να είναι τουρκική. Έχουμε τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, που λέει η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, λέει δύο κράτη από το Μαντζικέρτ μέχρι το 1453 δικά μας όλα. “Ειρηνευτική επιχείρηση ευτυχίας” το 1974 και τα λοιπά. Για ποια προσπάθεια, το Κυπριακό, μιλάμε, συζητάμε οτιδήποτε άλλο, όταν ξεκαθαρίζει η Τουρκία ότι θα ήθελε το νησί όλο δικό της, δηλαδή αυτό, εγώ προσέξτε δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά με έναν πολύ αληθινό τρόπο, ειλικρινέστατο τρόπο, είπε ο Ερντογάν ότι το νησί θα έπρεπε να είναι δικό μας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο ως προς τις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό νομίζω δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μετά το Κραν Μοντανά εδώ και έξι εφτά χρόνια, παρά τις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας να αναβιώσει αυτή την υπόθεση, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Ακούστε να δείτε, το 1974 ο Μανώλης ο Κωστίδης θα θυμάται και οι παλαιότεροι, αλλά οι παλαιότεροι πια είναι πολλοί..
Μανώλης Κωστίδης :
Δεν θυμάμαι γεννήθηκα τότε. Δεν θυμάμαι, γεννήθηκα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Έχεις διαβάσει, ξέρεις τι σου λέει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ είχα ήδη γεννηθεί Μανώλη, αλλά τα ξέρεις πολύ καλά, την εισβολή την έκανε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ. Ο σοσιαλδημοκράτης να πούμε της εποχής, νεοκεμαλιστής τότε, το φρέσκο αίμα, το φρέσκο πρόσωπο σε αυτό το πολύ παλιό τότε κίνημα. Μαζί με, συμπροεδρεύοντας η κυβέρνηση συνασπισμού τον Νετσμετίν Ερμπακάν, τον προπάτορα να πούμε ισλαμιστή ηγέτη του Ερντογάν. Έρχεται σήμερα πενήντα χρόνια μετά, να υπερκεράσει και να την πει αν θέλετε στους Κεμαλιστές ότι δεν τελείωσαν τη δουλειά, ότι δεν το κάνανε ολόκληρο. Αυτό το οποίο ήτανε το πιο σημαντικό ”προικιό” του Ετζεβίτ, για τα επόμενα σαράντα χρόνια που κυριάρχησε.
Μανώλης Κωστίδης :
Το ίδιο κάνει και για τα Δωδεκάνησα με τον Ινονού, δηλαδή ακριβώς το ίδιο που έκανε και με τον Ινονού, δηλαδή κάθε φορά ή η Κύπρος ΄΄η η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο και λέει, αα δεν το έκανε σωστά τότε ο Ινονού με τα Δωδεκάνησα, δεν το έκανε ο Ετζεβίτ με την Κύπρο, όλο τα νησιά αμφισβητούνται.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, ο Ερντογάν το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, έχει μία χαλαρή σχέση με την ιστορία. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι.
Δημήτρης Οικονόμου :
Να μείνει αυτός στην ιστορία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι ένας πολιτικός ηγέτης που τον ενδιαφέρει η κάλπη, που τον ενδιαφέρει η ψήφος, θα πει ότι χρειάζεται και ότι νομίζει ότι εξυπηρετεί εκείνη την ώρα, τσαλαβουτώντας να πούμε από το Μαντζικέρτ και τους Σελτζούκους μέχρι το σήμερα, είναι ένας ιστορικός αχταρμάς, ο οποίος όμως πατάει κάπου και πουλάει σε έναν συγκεκριμένο κόσμο. Προφανώς δεν θέλει να μιλήσει για την οικονομία.
Δημήτρης Οικονόμου :
Επί της ουσίας μπορεί να κάνει κάτι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, δηλαδή να πει ότι εδώ έχουμε δύο κράτη και τελειώσαμε, εγώ θα προσαρτήσω τα κατεχόμενα, τα οποία είναι η Τουρκία πια, τελειώσαμε, μπορεί να το κάνει αυτό;
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα κατεχόμενα, το έχουν πει και το έχουν ξαναπεί, ότι, και έχουν απειλήσει ότι θα προσαρτήσουν, δεν τους συμφέρει και δε θα το κάνουνε. Είχανε πει ότι αν η Κύπρος έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θυμάστε αυτά, Το 2004 μπήκε η Κύπρος εν τέλει.
Δημήτρης Οικονόμου :
Και δεν έγινε τίποτα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εμείς θα προσαρτούσαμε, δεν το θέλουνε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι αυτό, και θα τους βρει απέναντι. Αλλά προφανώς κάνει πράγματα ήδη παραβατικά, απολύτως και επικίνδυνα στην Αμμόχωστο και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ε βέβαια, δεν είδα να κουνιέται κανένα φυλλο εκεί, ανοίγει εκεί πράγματα, κάνει καταστάσεις, δεν του μιλάει κανένας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε εδώ τώρα, που γίνεται το έλα να δεις, σε όλη τη Μέση Ανατολή, και τι δεν γίνεται τώρα, με τη Γάζα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Που να πρωτοκοιτάξεις.
Άκης Παυλόπουλος :
Δεν ΄έχουν χρόνο να αντιδράσουν; Δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν;
Δημήτρης Οικονόμου :
Έχουν δουλειές. Πνίγονται.
Δημήτρης Καιρίδης :
Βλέπετε ότι και οι Ευρωπαίοι χθες, εδώ να το πούμε, γιατί εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι.
Άκης Παυλόπουλος :
Ο κ. Χριστοδουλίδης έβαλε θέμα χθες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς έβαλε θέμα και καλά, πολύ καλά κάνει. Υπήρξε μια ελληνογαλλική χθες πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ευρωπαϊκό αμυντικό ομόλογο και για να μπορεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να δίνει χρήματα για την άμυνα που δεν, απαγορεύεται μέχρι σήμερα και πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Λοιπόν υπάρχουν οι γεωστρατηγικά αφελείς, υπάρχουν οι γεωστρατηγικά πονηροί. Υπάρχουν οι πράκτορες των εξω- ευρωπαϊκών δυνάμεων, θα δείτε και κάποια πρωτοσέλιδα σήμερα, τα οποία εμένα με εκπλήσσουν ότι η Ευρώπη γίνεται πολεμοχαρής.
Δημήτρης Οικονόμου :
Γράφουν, ετοιμάζει πόλεμο λέει ε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ελληνικές εφημερίδες, προκειμένου να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια θωράκισης, η οποία εξυπηρετεί το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη ισχυρή, ιδίως σήμερα που έχουμε όλες αυτές τις ανακατατάξεις, αλλά και το ερωτηματικό, το τεράστιο που πλανάται πάνω από την Ευρώπη, που είναι η Αμερική.
Άκης Παυλόπουλος :
Δεν το λένε μόνο για αυτό, κύριε υπουργέ, το λένε και για αυτό που έγινε με τον Ζελένσκι και με τη συμφωνία που υπογράψαμε κτλ., κτλ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Πάντως ο Πούτιν χαίρεται.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ο Πούτιν καλά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Με αυτά τα δημοσιεύματα θέλω να πω.
Άκης Παυλόπουλος :
Εμένα η απορία μου σε όλο αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής και δεν κρύβω τα λόγια μου. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα χαίρεται και θα’ θελε να δει όλο αυτό να πολιτικοποιείται και να γίνεται ένα κλωτσοσκούφι μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες ξεχνάνε καμιά φορά.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πρώτα από όλα δεν περνάει στην Ευρώπη, αφήστε την Ελλάδα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τι κάνουμε εδώ, πλακωνόμαστε μεταξύ μας, αυτός είναι εθνικός χώρος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι αλλά εμείς που έχουμε αυτό το πρόβλημα
Δημήτρης Οικονόμου :
Και η Ευρώπη διχασμένη είναι, αφού το πάτε εκεί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Μια στιγμή μα εσείς μου λέτε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ποιος συμφωνεί ; μα ο Βορράς λέει όχι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Μα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Δεν θα χρεωθούμε εμείς τα δικά σας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς το λέει, αλλά εσείς μου θέσατε ότι έχουμε το πρόβλημα, ότι εμείς έχουμε το πρόβλημα στην Κύπρο, και τι κάνουμε; Τι, τι κάνουμε; όταν και οι μισές εφημερίδες στην Ελλάδα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Και εγώ δεν βλέπω τους άλλους να κάνουν τίποτα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Οι μισές εφημερίδες στην Ελλάδα τελούν σε γεωστρατηγική σύγχυση, για να μην πω κάτι άλλο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Oι εφημερίδες κάνουν πολιτική; Εσείς κάνετε πολιτική.
Δημήτρης Καιρίδης :
Επηρεάζουν και αυτές στην κοινή γνώμη και είναι μέρος του ευρύτερου διαλόγου.
Δημήτρης Οικονόμου :
Οι εφημερίδες πια, πέντε φύλλα ή μία πουλά, πέντε φύλλα πουλάει η κάθε μία από τις εφημερίδες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Το λέω αυτό, ενδεικτικά, προφανώς, έχουν δυστυχώς απαξιωθεί, υπέρ του Ίντερνετ που είναι ακόμα χειρότερο και ακόμα πιο συνωμοσιολογικό και ακόμα και πιο διαβλητό.
Άκης Παυλόπουλος :
Καλώς έχουμε κάνει και δεν έχουμε σκληρά μέσα στο πακέτο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, το θέμα της Κύπρου;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς το έχουμε το θέμα της Κύπρου.
Άκης Παυλόπουλος :
Το έχουμε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς το έχουμε το θέμα.
Άκης Παυλόπουλος :
Γιατί υπάρχει η αίσθηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και επηρεάζει απόλυτα και δεν μπορεί να υπάρξει.
Άκης Παυλόπουλος :
Είναι καλό, που το διευκρινίσατε ότι στην προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας, στις συνομιλίες αυτές, η Κύπρος δεν είναι μέσα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως είναι, και η Κύπρος, έχουμε μία μεγάλη εθνική επιτυχία. Εγώ ξέρετε, θέλω να είμαι δίκαιος και με τους πολιτικούς αντιπάλους. Καταρχάς το ότι μπήκε η Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτό είναι το προφανές, αλλά στη συνέχεια και η Κύπρος και θωρακίστηκε με τη συμμετοχή της, επί κυβέρνησης Σημίτη θέλω να πω, αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με εμπνευσμένους Κύπριους, όπως ήταν ο Γιώργος Βασιλείου, Πρόεδρος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, όπως ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, ο κεντροδεξιός μεγάλος ηγέτης της Κύπρου, και βεβαίως ο Κρανιδιώτης, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο τον σπουδαίο, και οι Έλληνες που βοήθησαν από κοντά πάρα πολύ.
Δημήτρης Οικονόμου :
κ. Πτέραρχε που το πάει ο Ερντογάν κατά τη γνώμη σας, σε σχέση με το Κυπριακό, τι λέτε;
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Πρώτον, βλέποντας ότι η Κύπρος είναι στο ”μάτι του ταύρου” δηλαδή στο κέντρο των γεγονότων, είτε για βοήθεια στη Γάζα είτε για τα θέματα των σχέσεων ανατολικής Μεσογείου, ζηλεύει και προσπαθεί να παίξει με τη ψυχολογία των Τούρκων υπηκόων, λέγοντας τι; ”ότι οι προηγούμενοι δεν τελείωσαν τη δουλειά. Εμείς βλέπουμε ποιο είναι το τέλος”. Δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει, διότι πλέον η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως είναι θέμα ρητορικής περισσότερο, διότι πλέον δεν μπορεί να δώσει έμφαση στα ελληνοτουρκικά και προσπαθεί να επικεντρώσει στην Κύπρο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τώρα κ Πτέραρχε να το αφήσουμε στην άκρη για λίγο αυτό, γιατί είχαμε ένα πολύ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και δεν θέλει να μιλήσει για την οικονομία, καθ οδόν για τις εκλογές.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μα τα επιτόκια έχουν πάει στον Θεό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θέλει να μιλήσει, δηλαδή, ακούστε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τον πλήττει αυτό πολύ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα μιλάει για το Μαντζικέρτ.
Δημήτρης Οικονόμου :
Το κάνει αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ωσάν να έγινε χθες, στο Ματζικέρτ, η αναφορά, τον μέσο Τούρκο, τι έκαναν οι Σελτζούκοι στους Βυζαντινούς, στα ανατολικά της Μικράς Ασίας. Να τα λέμε αυτά, να τα μαθαίνουμε και εμείς στην Ελλάδα, γιατί μη νομίζετε ότι και τα δικά μας τα παιδιά, δυστυχώς, δυστυχώς μαθαίνουν την ιστορία όπως θα έπρεπε, ιδίως δε, κάποιοι εθνικιστές, οι οποίοι με πολύ εύκολο τρόπο την αναπαράγουν χωρίς να την ξέρουν καν, λέγοντας τις γνωστές ανοησίες, λοιπόν, θα μιλάει για όλα αυτά. Για το Μαντζικέρτ, για το Μυριόφυτο, για το ένα, για το άλλο, για να μη μιλήσει για τον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει.
Δημήτρης Οικονόμου :
Σωστά, γιατί τον καίει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Για τα αυξημένα επιτόκια χθες που ανακοίνωσε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μια κουβέντα από τον Πτέραρχο γιατί πρέπει να κλείσουμε, για το περιστατικό που είχαμε με την πτώση του F-16. Τι μπορεί να συνέβη εκεί; Αλλά το εντυπωσιακό ήταν βέβαιο εδώ, ότι σώθηκε ο πιλότος και για αυτό είμαστε χαρούμενοι όλοι.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Εντυπωσιακό και μας δίνει χαρά το ότι σώθηκε ο πιλότος γιατί είναι ένα πολύτιμο μέλος, πέρα από άνθρωπος βέβαια. Ένας πιλότος για να εκπαιδευτεί, απαιτεί χρόνο, χρήμα, ιδρώτα και μάλιστα όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε και εφτά μποφόρ άρα ο πιλότος ακολούθησε την εκπαίδευση, διότι μας κάνουν εκπαίδευση και στη θαλάσσια επιβίωση και έχουμε ένα survival kit που θα πρέπει να ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις. Να σας πω ακόμη και για να.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μπορείς να σώσεις τη ζωή σου, έτσι, αν ακολουθήσεις τους κανόνες και την εκπαίδευση.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Δεν έχεις πολλά περιθώρια, ακόμη και μόνο για να μπει στη βάρκα, είναι θέμα. Επειδή έχω περάσει τη θαλάσσια επιβίωση.
Δημήτρης Οικονόμου :
Δηλαδή πως γίνεται αυτό ; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε, όταν πέφτει στη θάλασσα, αυτή η βάρκα ανοίγει αυτόματα;
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Επειδή η συνθήκη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Και ανοίγει έξω από σένα, πρέπει να φτάσεις στη βάρκα εσύ;
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Θα σας πω, επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες. Είκοσι g plus στην εκτόξευση υπάρχει περίπτωση ο χειριστής να λιποθυμήσει. Υπάρχει περίπτωση, επομένως έχουν φροντίσει οι εταιρείες και έχουν βάλει αυτοματισμούς. Ένας αυτοματισμός είναι ότι φεύγοντας από το κάθισμα, η βάρκα πέφτει και ανοίγει με το βάρος όπως πέφτει, ανοίγει, άρα και μένει επάνω σου δεμένη με ένα ιμάντα. Όταν εσύ πέσεις στο νερό, το σωσίβιό σου ανοίγει αυτόματα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Σε κρατάει στην επιφάνεια επομένως.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Σε κρατάει στην επιφάνεια και πρέπει εσύ να βρεις τον ιμάντα να τραβήξει τη βάρκα.
Άκης Παυλόπουλος :
Να τραβήξει και να φτάσει τη βάρκα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για να φτάσει η βάρκα κοντά σου.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Να την πιάσει με ένα συγκεκριμένο.
Άκης Παυλόπουλος :
Αα μάλιστα, σε αυτό έχετε κάνει, έχετε περάσει σχολείο; δηλαδή έχετε πέσει, έχετε εκτοξευθεί.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Σχολείο στη θάλασσα. Όχι εκτοξευθεί.
Άκης Παυλόπουλος :
Έχετε εκτοξευθεί.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Όχι εκτοξευτεί, ξεκινάμε η εκπαίδευση
Άκης Παυλόπουλος :
Η’ το κάνετε σε πισίνα;
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Όχι όχι στη θάλασσα, εγώ το είχα κάνει μέσα στον Κόλπο της Σούδας, για να είμαι ειλικρινής, εκεί ήταν το σχολείο τότε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Α μάλιστα.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Πετάμε με ένα αλεξίπτωτο που ανεβαίνει αρκετά ψηλά, με πολύ μεγάλο ιμάντα, πέφτει στη θάλασσα. Ανοίγεις το σωσίβιο, τη βάρκα, την πιάνεις με ένα ειδικό τρόπο για να μπεις και εδώ να πούμε, ακριβώς για τις καιρικές συνθήκες ότι όταν έχει κύμα, αέρα πίνεις πολύ νερό. Είσαι παγωμένος μέσα στο νερό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Έ βέβαια εάν είναι και χειμώνας ακόμα χειρότερα.
Άκης Παυλόπουλος :
Είσαι καταπονημένος από τα 20 g, η λιποθυμία και όλο αυτό.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Καταπονημένος πάρα πολύ. Επομένως συγχαρητήρια στον χειριστή όχι μόνο που σώθηκε, αλλά εφάρμοσε αυτά που είχε εκπαιδευτεί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα 20 g είναι κάτι το αδιανόητο, έτσι; Ο κόσμος ακούει είκοσι g και μπορεί να μην καταλαβαίνει, είκοσι φορές τη δύναμη της βαρύτητας.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Ακριβώς.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τη δύναμη της βαρύτητας, ναι.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Ναι, το ένα g είναι το βάρος μας, τα δύο g είναι διπλάσιο βάρος και ούτω καθεξής. Επομένως η διάσωσή του σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, είναι μια τεράστια επιτυχία και επίσης από ότι είπε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Που δείχνει και την καλή εκπαίδευση.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Ακριβώς αυτό ότι εφάρμοσε την εκπαίδευση.
Άκης Παυλόπουλος :
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή το είπα και χαμογελάσατε κ. Καιρίδη, καλά κάνατε, υπάρχει και ειδική πισίνα στη σχολή των πιλότων που πέφτει το κάθισμα με μια τεράστια ταχύτητα ανάποδα μέσα στην πισίνα και πρέπει να απεγκλωβιστούν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Πήγε σε άλλες πισίνες το μυαλό μου..
Άκης Παυλόπουλος :
Όχι όχι δεν εννοούσα, προφανώς..
Δημήτρης Οικονόμου :
Σε άλλες καλά θα ήταν να πηγαίναμε σε άλλες αλλά δεν είμαστε εκεί, μια τελευταία κουβέντα ελάτε κ Πτέραρχε.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Να πω κάτι για τα UAV’S που αναφέρθηκε, κάτι που πέρασε στα ψιλά εδώ στην Ελλάδα, από την αρχή του χρόνου λειτουργεί στην Τουρκία το National Intelligence Academy, δίνει μεταπτυχιακά σε διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τη ΜΙΤ.
Δημήτρης Οικονόμου :
Mάλιστα.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Aυτό που μου έκανε εμένα προσωπικά εντύπωση και ενδιαφέρει και την Ελλάδα είναι ότι στα πτυχία, μεταπτυχιακά που δίνει είναι και ο χειριστής UAV’S.
Δημήτρης Οικονόμου :
Α μάλιστα.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Όταν αυτό το δίνει μεταπτυχιακό, τι σημαίνει΄΄; Ότι η Τουρκία φτιάχνει μια εφεδρεία από πολύ καλά εκπαιδευμένους χειριστές, αερο – οχημάτων.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για να το καταλάβουμε και εμείς εδώ, το λέμε. Μάλιστα, κατανοητό .
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν λέμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα έχει 200 UAV’S δεν χρειάζεται.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αρα κοιτάει μπροστά, αυτό μας λέτε.
Πτέραρχος ε.α Ι. Αναστασάκης :
Και 200 χειριστές, έχει δημιουργήσει εφεδρεία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτό είναι μια μεγάλη είδηση.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μια τελευταία κουβέντα από τον κ Καιρίδη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Επειδή ο ανταγωνισμός.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μανώλη δεν έχεις χρόνο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο ανταγωνισμός είναι πρώτα και κύρια οικονομικός. Το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκε από τον Economist αυτό το πολύ αξιόπιστο βρετανικό περιοδικό, η άνοδος της Ελλάδας στο επιχειρηματικό κλίμα, το περισσότερο παγκοσμίως κα άρα γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για επενδύσεις ξένες ή εγχώριες επενδύσεις.
Δημήτρης Οικονόμου :
Όλο ελκυστικοί είμαστε και όλο δεν έρχονται όμως.
Άκης Παυλόπουλος :
Η Moody’s δεν μας έρχεται εδώ..
Δημήτρης Καιρίδης :
Η Moody’s είχε αναβαθμίσει δύο φορές τον Σεπτέμβριο, θα αναβαθμίσει στην ώρα της, αλλά το γεγονός κύριε Παυλόπουλε επειδή το είπατε, ότι η Ελλάδα σήμερα δανείζεται χαμηλότερα από την Ιταλία, προσέξτε το αυτό. Μια χώρα η οποία είχε χρεοκοπήσει πριν από δεκατέσσερα χρόνια και έχει σήμερα επιτόκιο 3,2 όταν η Ιταλία έχει τρία 3,8 και έχει μικρότερη ανεργία από την Ισπανία, όταν είχαμε φτάσει την ανεργία εκεί που την είχαμε φτάσει, είναι επιτυχίες. Δίπλα βεβαίως και στις τουρκικές, μην το ξεχνάμε, ανακοινώθηκε και χθες ότι ο μεγάλος τουρκικός κολοσσός η Αrcelik, αγοράζει τη WhirlPool, τη μεγάλη βρετανική εταιρεία και η Τουρκία είναι σήμερα η πρώτη παραγωγός λευκών συσκευών. Άρα ο ανταγωνισμός υπάρχει, είναι εδώ, για να έχουμε την άμυνα και τη θωράκιση, χρειάζεται να κάνουμε πράγματα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Σας κόβει ο Μανώλης κύριε Υπουργέ, μιλάει ο υπουργός και ρε Μανώλη είσαι πάνω και από τον υπουργό;
Δημήτρης Καιρίδης :
Χωρίς σεβασμό ….ναι, ναι ..
Δημήτρης Οικονόμου :
Ορίστε πες, πες τι έχεις να πεις, τι σοβαρό έχεις να πεις;
Μανώλης Κωστίδης :
Συγνώμη, έχετε τον απόλυτο σεβασμό κύριε Υπουργέ, κύριε καθηγητά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Το ξέρω, το ξέρω.
Μανώλης Κωστίδης :
Ζητώ συγνώμη, απλά, επειδή λέγαμε για τα εξοπλιστικά και για την Κύπρο, η Γερμανία, να δούμε τι στάση τήρησε σε σχέση με την Κύπρο και θέλει την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, να το τονίσουμε και αυτό, η Γερμανία τηρεί μια πολύ διαφορετική στάση με το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και επίσης επειδή αναφέρθηκα και στα μέσα ενημέρωσης, σε κάποιες εφημερίδες, δεκτή κάθε κριτική να πούμε γιατί πράγματι οι Ευρωπαίοι, ”κοιμήθηκαν” για πάρα πολλά χρόνια με τα εξοπλιστικά, και τώρα, ενώ η Ελλάδα δαπανούσε τεράστια ποσά για την άμυνα της τώρα λένε εξοπλισμό και εξοπλισμό. Τώρα ξύπνησαν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Μανώλη μου, επειδή κάτι που δεν ακούστηκε αρκετά, με τον νέο νόμο που ψήφισαν στη Γερμανία περί ιθαγένειας, δίνεται η δυνατότητα, διπλής ιθαγένειας, δίνεται η δυνατότητα σε ενάμιση εκατομμύριο τουρκικής καταγωγής Γερμανούς διαμένοντες, να αποκτήσουν τη γερμανική ιθαγένεια, γερμανικό διαβατήριο και γερμανικό δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές, με αποτέλεσμα πλέον η τουρκική ψήφος εντός Γερμανίας περίπου τρία εκατομμύρια συνολικά είναι κάτι το σημαντικό. Το έχουμε δει εμείς με την ελληνική ψήφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρόλο που έχει παίξει.
Δημήτρης Οικονόμου :
Έτσι είναι σωστά, σωστά, σωστά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στον εσωτερικό παράγοντα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μανώλη απαγορεύεται να πεις οτιδήποτε, καλημέρα σε όλους, ευχαριστούμε πάρα πολύ.