Δημήτρης Οικονόμου :
Είναι εδώ κοντά μας, ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Καθηγητής και νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Τα έχουμε συζητήσει έτσι κι αλλιώς αλλεπάλληλες φορές. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Καλώς ήρθατε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλώς σας βρήκα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εδώ τώρα μοιάζει να είμαστε σε ένα άλλο περιβάλλον. Το επισημαίνουμε όλες αυτές τις μέρες, το συζητάμε όλες αυτές τις μέρες, που είναι αρκετά μακριά από τη Διακήρυξη των Αθηνών και των «ήρεμων νερών». Πραγματικά έχουμε μια περίοδο ηρεμίας, αλλά από κάτω, όπως είπε ο Υπουργός υφέρπει το αφήγημα της Τουρκίας, δηλαδή όλες οι προκλήσεις, όλα όσα έχει βάλει στο τραπέζι η Τουρκία, τα επαναφέρει με έναν πολύ έντονο τρόπο. Αυτό τι σημαίνει και γιατί ο Υπουργός εκφράζει τόσο μεγάλη ανησυχία σε αυτή τη φάση;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, ο Υπουργός Άμυνας καλά έκανε και καλά πάντα κάνει να ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να δίνει το ευρύτερο πλαίσιο, πέρα από την καθημερινότητα να πούμε και η αλήθεια είναι αυτό που ακριβώς είπε ο Νίκος Δένδιας, ότι η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις πάγιες διεκδικήσεις, οι οποίες με τη γαλάζια πατρίδα έγιναν έτη περαιτέρω επιθετικές και ανατρεπτικές και για το στάτους κβο και για το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία φαίνεται να δυσανασχετεί να πούμε, για μια σειρά από λόγους. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές για τις οποίες ο Ερντογάν έχει επενδύσει πάρα πολύ.
Δημήτρης Οικονόμου :
Να πάρει την Κωνσταντινούπολη κατ’ ουσίαν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν είναι μια απλή υπόθεση, ακριβώς. Ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει, τη μεγάλη ήττα το 2019. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο στο δήμο, από τον οποίο αναδείχθηκε ο ίδιος προσωπικά το 1994, όταν έγινε για πρώτη φορά δήμαρχος. Οι δήμοι στην Τουρκία έχουνε μεγάλη δύναμη, υπάρχει μόνο ένας βαθμός αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχουν εκλεγμένοι νομάρχες ή οι περιφερειάρχες, ας πούμε όπως εδώ, οι δήμοι είναι το αντίπαλο δέος, να πούμε, της κεντρικής εξουσίας και στο μυαλό κάθε αυταρχικού ηγέτη, να το πούμε αυτό, θέλει ολόκληρη την εξουσία. Δεν μπορεί να την μοιράζεται, άρα δίνεται ο νυν υπέρ πάντων αγών. Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών εδώ στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου που είχαμε να κάνουμε, λόγω ακριβώς των εκλογών διότι το Υπουργείο Εσωτερικών εκεί διεξάγει αυτές τις εκλογές, ελέγχει τους νομάρχες και πρέπει να είναι κοντά.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άρα ένας λόγος λέτε είναι αυτός.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ένας λόγος είναι αυτός. Ένας δεύτερος λόγος δυσανασχέτησης είναι ότι σιγά σιγά συνειδητοποιούν στην Τουρκία…
Μανώλης Κωστίδης :
Οι εκλογές ήταν φανερό ότι θα γίνουν στις 31 Μαρτίου πάντως, το ήξερε ο Αλί Γερλίκαγια αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, προφανώς το ήξερε. Απλώς φαίνεται ότι πιέζονται και λόγω φόρτου εργασίας και τουλάχιστον στην επιστολή που μου απέστειλε αυτό επικαλείται, τις εκλογές.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αίσθηση ότι ετοιμάζει κάτι η Τουρκία μπορεί να υπάρχει; Διότι αυτή η δήλωση μας έβαλε όλους σε σκέψη, ακούγοντας τον Υπουργό Άμυνας που ανησυχεί τόσο πολύ, εμείς ανησυχούμε περισσότερο, ως πολίτες, εννοώ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, όλοι οι αναλυτές λένε ότι άμεσα η Τουρκία θα επιμείνει στη στροφή που έκανε όχι μόνο με εμάς, με τους Αιγύπτιους το βλέπετε. Υπάρχει όμως μεγάλη δυσανασχέτηση με την περίφημη επιστολή Μπλίνκεν. Εμείς τα είχαμε πει εδώ πριν από δύο εβδομάδες, ήρθε το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Καθημερινής, πρωτοσέλιδο και κάποια άλλα δημοσιεύματα στο Βήμα και αλλού, αλλά πρωτοσέλιδο το έκανε η Καθημερινή, να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό. Ότι οι όροι είναι πάρα πολύ αυστηροί, είναι πρωτοφανείς, δεν δίνονται έναντι της Ελλάδας ή κάποιου τρίτου που θα είχαν, ας πούμε, μια μικρότερη αξία αν θέλετε, δίνονται έναντι του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση.
Δημήτρης Οικονόμου :
Και για την Ελλάδα ισχύουν αυτοί οι όροι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς…
Άκης Παυλόπουλος :
Ναι αλλά η Ελλάδα δεν…
Δημήτρης Οικονόμου :
Δεν έχει σημασία, λέμε τι λέει το ντοκουμέντο. Εντάξει, το στοιχείο αυτό λέει δηλαδή αυτό που διάβασα εγώ στο ρεπορτάζ της Λένας Αργύρη, αυτό έλεγε σε εισαγωγικά, ισχύουν οι όροι και για την Τουρκία και για την Ελλάδα. Άλλο αν εμείς προφανώς δεν προκαλούμε, δεν είμαστε Τούρκοι.
Άκης Παυλόπουλος :
Λοιπόν, συγγνώμη, Δεν καταλαβαίνω κάτι κύριε Καιρίδη, από το πρωί έχω μια μεγάλη απορία, εμείς είμαστε στον αστερισμό της Διακήρυξης των Αθηνών με διάφορες παραφωνίες, αλλά εκεί είμαστε και βγαίνει ο Υπουργός Άμυνας της χώρας…
Μανώλης Κωστίδης :
Δεν είμαστε, συγνώμη, συγνώμη Άκη, δεν είμαστε γιατί όταν ο Νίκος Δένδιας λέει ότι ανησυχώ, ανησυχώ πάρα πολύ.
Άκης Παυλόπουλος :
Ένα λεπτό, ένα λεπτό.
Μανώλης Κωστίδης :
Εξοπλίζονται, αμφισβητούν, δεν σέβονταιτο Διεθνές Δίκαιο.
Άκης Παυλόπουλος :
Ένα λεπτό, ένα λεπτό, πριν πάμε εκεί, πριν εμφανιστεί ο Υπουργός Άμυνας. Είμαστε στη Διακήρυξη των Αθηνών με παραφωνίες, με κάποια τζαρτζαρίσματα αλλά λέμε δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά και βγαίνει ο Υπουργός Άμυνας της χώρας στην αρμόδια επιτροπή με την κάμερα να τον καταγράφει και ανεξάρτητα από το αν εξηγεί το αμυντικό δόγμα της χώρας, λέει ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Και στην επόμενη παράγραφο περιγράφει ένα πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για τη Μεσόγειο, για το Αιγαίο, τα πλοία που χτίζει ότι αυτά τα πλοία δεν χτίζονται για αμυντικούς λόγους. Εμείς τι θα κάνουμε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Άκης Παυλόπουλος :
Όχι λέω εμείς οι πολίτες τι κάνουμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, προφανώς υπάρχει ανησυχία και προφανώς η Τουρκία, μια στιγμή: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου, όπου μαζεύεται η παγκόσμια ελίτ για την ασφάλεια, μίλησε για έναν όχι απλώς κακό γείτονα, επιθετικό γείτονα. Έτσι χαρακτήρισε την Τουρκία, απευθυνόμενος διεθνώς, όχι μόνο εντός Ελλάδας να πούμε στους Έλληνες βουλευτές που αν θέλετε είναι και ίσως πιο εύκολο να χαρακτηρίσεις την Τουρκία, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω κανένας από το πολιτικό σύστημα, βλέπετε ακόμα και ο κύριος Κασσελάκης έχει προσέλθει στην εθνική γραμμή, έτσι δεν είναι; Διότι δεν χωρούν εδώ αφέλειες, η Τουρκία…
Άκης Παυλόπουλος :
Άρα η Τουρκία χτίζει πολεμικά πλοία γιατί προδιαγράφει, προεξοφλεί ένα πιθανό πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για την κυριαρχία στην θάλασσα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Διότι θέλει να ηγεμονεύσει, θέλει να ηγεμονεύσει ει δυνατόν και χωρίς πολεμικό επεισόδιο, κατά το δυνατόν .
Άκης Παυλόπουλος :
Επειδή δεν θα το δώσουμε έτσι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Περί αυτού πρόκειται και αυτό, λέει η γαλάζια πατρίδα και εδώ βρίσκει την αντίσταση όχι απλώς του Διεθνούς δικαίου, όχι απλώς της Ελλάδας, μιας ευρύτερης συμμαχίας με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Κύπρο και βεβαίως τους Αμερικανούς. Ακούστε να δείτε…
Άκης Παυλόπουλος :
Άρα τα πλοίαχτίζονται για πόλεμο, όχι για άμυνα. Τα πλοία της Τουρκίας χτίζονται…
Δημήτρης Οικονόμου :
Το είπε ρε παιδιά, ο ίδιος ο Ερντογάν δεν το είπε με το δόγμα Μπαρμπαρόσα;
Μανώλης Κωστίδης :
Μπορώ να σας πω; Για το Μπαρμπαρόσα ήταν.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για έλα Μανώλη. Μισό λεπτό να το πει ο Μανώλης και ερχόμαστε. Για έλα Μανώλη.
Μανώλης Κωστίδης :
Όποιος -και συγνώμη, κύριε Υπουργέ-, έχει πει ότι προχωράμε στο δόγμα του Μπαρμπαρόσα, όπου έλεγε όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες και κυριαρχεί και στον κόσμο και επίσης επειδή αναφερθήκατε και στα σχέδια, το σχέδιο της Τουρκίας είναι να ναυπηγήσει τα πλοία. Εγώ δεν θέλω να λέω για ποιο σκοπό, στόχο και τα λοιπά, μιλούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, δεν θέλω να μπαίνω σε αυτά τα νερά, αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι η Τουρκία αυτό που θέλει είναι αυτό που θέλει στους χάρτες. Με τη NAVTEX αυτό είδαμε και το λέει, ότι όλα τα νησιά στο Αιγαίο, αυτά τα νησιά που βλέπετε από πάνω από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη μέχρι και τη Ρόδο και το Καστελόριζο, όλα αυτά νησιά, -και καλημέρα στους κατοίκους αυτών των νησιών- να μην έχουν στρατό, να μην υπάρχει στρατιωτική παρουσία και να μη γίνονται και στρατιωτικές ασκήσεις και στα χωρικά ύδατα των νησιών.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άρα Μανώλη έτσι αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτά τα νησιά. Άμα η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στρατό, δεν μπορεί να έχει τίποτα, δεν έχει και κυριαρχία, δεν μπορεί να κάνει και ότι θέλει.
Μανώλης Κωστίδης :
Όχι, υπάρχει ένα ακόμα σκέλος. Υπάρχει και μια επιστολή της Τουρκίας, αυτό δεν έχει αποσυρθεί, που λέει από τη στιγμή που είναι στρατικοποιημένα, εγώ ζητώ να είναι αποστρατικοποιημένα, από τη στιγμή που είναι στρατικοποιημένα, παραβιάζει η Ελλάδα τις συνθήκες, αμφισβητώ την κυριαρχία και αυτών των νησιών. Και επειδή αναφερθήκαμε και στα εξοπλιστικά και πριν από λίγα λεπτά απογειώθηκε λένε επίσημα, τουλάχιστον αυτό λέει η Τουρκία, απογειώθηκε από τη βάση του στην Άγκυρα το πρώτο, τουρκικής σχεδίασης, ΚΑΑΝ, το οποίο απογειώθηκε και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση. Είναι το τουρκικής σχεδίασης με αμερικανικούς κινητήρες σήμερα, ΚΑΑΝ, των F-16 κινητήρες, απογειώθηκε και προσγειώθηκε ξανά με επιτυχία τουλάχιστον λένε, είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να κατασκευάσει το πέμπτης γενιάς μαχητικό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τι λέτε τώρα κύριε Καιρίδη; Αυτός ο Χάρτης βέβαια, τον έχει παρουσιάσει επισήμως το Ανατολού. Δεν είναι χάρτης που βγήκε από κάποιους δημοσιογράφους, που κάνουν και οι δημοσιογράφοι τέτοιες προβοκάτσιες εκεί, αλλά εδώ μιλάμε επίσημα τώρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε, δεν δικαιούμαστε…
Μανώλης Κωστίδης :
Και επίσημα η Τουρκία στη NAVTEX αναφέρει αυτά τα νησιά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δε δικαιούμαστε καμία έκπληξη, εγώ από αυτό ξεκινώ. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολέμους, δεν είναι μόνο τα λόγια, πολέμους, έχει κάνει πολέμους στη Λιβύη, στον Καύκασο, στη Συρία, στο Ιράκ παρεμβαίνει, έχει συνάψει σχέσεις με υποσαχάρια Αφρική, εξάγει drones, κάνει παιχνίδι στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, θέλει να προβάλει ως ισχυρή χώρα μια από τις μεγάλες δυνάμεις, που προφανώς δεν είναι, αλλά η ίδια το θέλει και εκεί έρχεται το ζήτημα της θάλασσας στο οποίο παραδοσιακά οι Τούρκοι να το πούμε αυτό, έτσι και για λόγους ιστορίας, είναι το αδύναμο σημείο τους. Είναι ένας νομαδικός λαός, κατ’ αρχήν με όχι μεγάλες επιδόσεις στη ναυτοσύνη, αν θέλετε, παραδοσιακά επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, Έλληνες ήτανε οι ναυτικοί των Οθωμανών επιχειρεί σήμερα να καλύψει αυτά τα κενά επενδύοντας σε πλοία τα οποία δεν είναι αμυντικά. Το αεροπλανοφόρο δεν είναι αμυντικό, είναι για την προβολή ισχύος πολύ μακριά.
Άκης Παυλόπουλος :
Προφανώς, εδώ η πρόκληση ήταν αναβαθμισμένη ποιοτικά; Η NAVTEX δηλαδή είχε και αμφισβήτηση των αρχών της ναυσιπλοΐας όπως λέει ο Υπουργός Άμυνας και αμφισβήτηση του πεδίου δικαιοδοσίας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Τα έχουμε ξαναδεί, αυτά τα πράγματα, τα έχουμε ξαναδεί. Προφανώς είναι απολύτως απαράδεκτα. Είναι απολύτως απαράδεκτα και σε αυτά απαντούμε, για αυτό έγινε και το διάβημα. Έγινε πολύ σκληρό διάβημα από μεριάς του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κύριο Γεραπετρίτη για όλα αυτά. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, έχοντας αποφασίσει για ένα διάστημα την ύφεση, εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Όμως, η μεγάλη αλλαγή, πέρα από τα λόγια, πρέπει να το πούμε αυτό, είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Ελλάδας με τα F-35. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Η Τουρκία κινδυνεύει να μην έχει αεροπορία. Σας το είπα και την άλλη φορά ότι θα δυσκολευτεί πολύ να πάρει τα F-16 και σας εξήγησα τους λόγους, διότι δεσμεύεται έναντι του Κογκρέσου. Στο Κογκρέσο, πάντοτε θα υπάρχουν, μέσα σε εισαγωγικά, αν θέλετε, εχθροί της Τουρκίας, φίλοι του Ισραήλ αν θέλετε, φίλοι της Αρμενίας αν θέλετε, πριν πάω στους φίλους της Κύπρου και τους φίλους της Ελλάδας, Φίλοι της Αρμενίας. Σήμερα υπάρχουν πολλοί φίλοι της Αρμενίας οι οποίοι δίνουν αυτή τη μάχη της Τουρκίας. Χθες ήταν στην Ελλάδα η ηγεσία του AIPAC, του πανίσχυρου φιλοισραηλινού αμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Όποιος ξέρει λίγο από Αμερική καταλαβαίνει τι είναι το AIPAC, συναντήθηκα εγώ μαζί τους, αν τους ακούγατε τι λένε για την Τουρκία θα καταλαβαίνατε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει σήμερα στην Αμερική.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αυτοί δεν θα έρθουν στα νησιά μας, κύριε Καιρίδη, αυτοί μια χαρά την κάνει τη δουλειά του στο lobbing εκείκαι μια χαρά παίζουν το παιχνίδι που πρέπει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Γι αυτό κι εμείς, μια χαρά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εμείς έχουμε τα νησιά εδώ που κινδυνεύουν.
Άκης Παυλόπουλος :
Στην Τουρκία χτίζουν τα πλοία και τα αεροπλανοφόρα, η δουλειά που λέτε εκεί, το ραντεβού που κάνετε εσείς, είναι πάρα πολύ σημαντικά και εκεί γίνεται μια πολύ σημαντική, απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ένα ανάχωμα εκεί σημαντικό, απολύτως υπολογίσιμο, τα πλοία γιατί τα χτίζει;
Δημήτρης Καιρίδης :
Εάν έχεις υπεροχή στον αέρα, έχεις εξασφάλιση, και αυτό που πέτυχε η Ελλάδα: Κάποτε παλεύαμε, σας το είπα και την άλλη φορά, για το 7 ήμασταν στο 7 / 10 και παλεύαμε για το 7 /10. Εμείς το θέλαμε το 7 / 10, όχι οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι κινδύνευαν να πάνε στο 20 / 7 ή στο
30 / 7 και έδινε μάχες η ελληνική διπλωματία για αυτό. Σήμερα δεν είμαστε στο 7 /10, δεν είμαστε καν στο 10 / 10, είμαστε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνει την αναβάθμιση των F-16, την οποία τώρα, μετά κόπου θα ξεκινήσει και να δούμε πώς θα πάει η Τουρκία και μπαίνει στο νέο υπερόπλο και ότι κι αν λέει ο Ερντογάν ότι θα φτιάξει μαχητικό. Ακούστε και τα drones τα έχει διαφημίσει πάρα πολύ και προφανώς τα drones είχανε μια επιτυχία έναντι των Αρμενίων, οι οποίοι με καλάσνικοφ προσπαθούσαν χωρίς συστήματα ή οι Κούρδοι αντάρτες στο βόρειο Ιράκ ή οι άτακτοι στη Λιβύη. Άλλο είναι να πολεμάς τον Χαφτάρ και τους ατάκτους του στην Λιβύη και να έχεις επιτυχία και άλλο το ρωσικό στρατό, ο οποίος είδατε ότι στην Ουκρανία τα drones δεν έχουν παίξει ρόλο και εδώ έρχεται το ευρύτερο ζήτημα, διότι εγώ ανησυχώ όχι για τα λεγόμενα του Ερντογάν, τα οποία δεν είναι πρώτη φορά που τα ακούω, ανησυχώ για τις εξελίξεις στην ίδια τη Δύση. Αυτή τη στιγμή έχουμε απειλή κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί έχουν υποστεί πολύ βαρύτερη ήττα στα ανατολικά από ότι αρχικά φαινόταν και ο ουκρανικός στρατός με χαμηλό ηθικό πια μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, υποχωρεί χωρίς πυρομαχικά, ένα αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο αρνείται να δώσει τη στοιχειώδη βοήθεια που έχει υποσχεθεί έτσι κι αλλιώς, έτσι δεν είναι; Και έχει και μια ηθική υποχρέωση, διότι ήτανε από πίσω. Δεν μπορείς να παρατάς το σύμμαχό σου τώρα εκεί, μια Αμερική η οποία βρίσκεται απομονωμένη στον ΟΗΕ, διότι χθες για τρίτη φορά μειοψήφησε και βρέθηκε μόνη της. Ο βασικός πυλώνας της Δύσης απέναντι σε όλη τη διεθνή κοινότητα και στον παγκόσμιο Νότο, στο ζήτημα του Ισραήλ. Έβαλε βέτο για το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όταν αναρωτιόμαστε γιατί ο παγκόσμιος Νότος παρακολουθεί με συμπάθεια τη Ρωσία, διότι εκεί δίνεται η μεγάλη μάχη, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε Δύση. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, τι θα κάνει η Ινδία. Η Ινδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σήμερα 1.5 δισεκατομμύριο, πέρασε και τους Κινέζους, πάει ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκεί, τι θα κάνει η Αφρική, τι θα κάνει η Λατινική Αμερική. Άρα έχουμε ζητήματα στο εσωτερικό, μια Ευρώπη σε πλήρη αμηχανία, σε πλήρη αμηχανία. Ο Μακρόν δεν πήγε καν στο Μόναχο, οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί…
Δημήτρης Οικονόμου :
Στην Αμερική ποιος θα κερδίσει τώρα; Μπορείτε να μας πείτε τι αίσθηση έχετε εκεί από το ταξίδι σας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Και έχουμε έναν Τραμπ, ο οποίος πριν καν φτάσουμε στις εκλογές, προκαλεί, διότι τι κάνει τώρα ο Πούτιν, σου λέει θα περιμένω εγώ μέχρι τις εκλογές, θα ‘ρθει, τι κάνει ο Ερντογάν;
Άκης Παυλόπουλος :
Το ίδιο. Το ίδιο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όλοι αυτοί που ποντάρουν στην όποια αποσταθεροποίηση περιμένουν τον μεγάλο απόσταθεροποιητή, διότι αν κάτι χαρακτηρίζει τον Τραμπ είναι το απρόβλεπτο. Εγώ σας λέω ότι μπορεί να μην είναι τόσο κακός όσο τον λένε, αλλά σίγουρα είναι απρόβλεπτος.
Δημήτρης Οικονόμου :
Μη μας πείτε αυτό που έλεγε ο Τσίπρας, ότι είναι «διαβολικός», αλλά για καλό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ σας λέω…
Δημήτρης Οικονόμου :
Έχει ειπωθεί αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ σας λέω ότι θα είναι ακόμα πιο απρόβλεπτος στη δεύτερη θητεία, διότι θα είναι μια δικαίωση.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πιστεύετε ότι θα πάρει δεύτερη θητεία; Το βλέπετε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Αλλά δεν πιστεύω ότι εν τέλει, όσο φτάνουμε στις εκλογές, προφανώς ο Μπάιντεν είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος αντικειμενικά έχει περάσει πράγματα, η οικονομία αναπτύσσεται και μετά το φιάσκο του Αφγανιστάν…
Δημήτρης Οικονόμου :
Εσείς δεξιοί άνθρωποι είστε, δεν θέλετε τον Τραμπ, γιατί; Ακούω δεξιούς στο κόμμα σας να κάνουν το σταυρό τους να έρθει ο Τραμπ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε η μεγάλη μάχη σήμερα στην Ευρώπη.
Άκης Παυλόπουλος :
Δεν μείναν πολλοί εκεί. Είναι στο κέντρο οι περισσότεροι σου λέει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι, όχι, όχι. Εγώ έχω ξεκάθαρη άποψη. Η μεγάλη μάχη και στην Ευρώπη είναι μεταξύ της λογικής, κάποτε το έλεγε η Ελένη Βλάχου της Καθημερινής της «πεφωτισμένης δεξιάς», της δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της παρατάξεως από τη μια και μιας νεοδεξιάς ακραία λαϊκιστικής, ακραία λαϊκίστικής, ακραία επιθετικής.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εισπράττει όμως αυτή η νεοδεξιά από ότι βλέπω.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η οποία εισπράττει, εισπράττει από την κατάρρευση της Αριστεράς, διότι κάποτε…
Δημήτρης Οικονόμου :
Ποια κατάρρευση της Αριστεράς, από το δικό σας αφήγημα εισπράττει που φύγατε από τη Δεξιά, από σας παίρνει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Της παγκόσμιας κατάρρευσης της Αριστεράς. Τα προβλήματα που έχει το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική τροφοδοτούν την ψήφο διαμαρτυρίας των λευκών λιγότερο μορφωμένων στρωμάτων που πάνε ξαφνικά…
Άκης Παυλόπουλος :
Με τον Τραμπ εμείς θα έχουμε πρόβλημα κύριε Καιρίδη; Με τον Τραμπ θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, εμείς έχουμε σχέσεις και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και καλά κάνουμε και τώρα που ήμουν και στην Ουάσιγκτον είδαμε και Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς και δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά της υπερδύναμης. Ένα το κρατούμενο, όμως ως αναλυτής, προφανώς, δεν παύω να έχουμε τις ανησυχίες μας για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μιλήσει εναντίον του ΝΑΤΟ, έχει προσκαλέσει τη Ρωσία να επιτεθεί, αυτό και αν είναι ανήκουστο, σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εδώ δεν μιλάμε απλώς για την κατάργηση της εγγύησης του άρθρου 5…
Δημήτρης Οικονόμου :
Έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν…
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και τον Πούτιν και γενικά θαυμάζει αυτό το μοντέλο ηγέτη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ε, μοιάζουν αυτοί μεταξύ τους.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει μια άποψη για το μεταναστευτικό, να έρθουμε στα δικά μας. Διότι τα δίκτυα είναι παγκοσμιοποιημένα. Αυτό που διαπίστωσα εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον, ξέρετε πόσοι περάσανε στην Αμερική από το Μεξικό, Τούρκοι; Δεν θα το ξέρει ο Μανώλης.
Μανώλης Κωστίδης :
Πάρα πολλοί, υπάρχει δίκτυο τέτοιο, υπάρχει δίκτυο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν να σας το πω. 300.000 παράνομες αφίξεις είχαμε συνολικά στην Ευρώπη πέρσι το 2023 και έγινε το έλα να δεις στην Ιταλία. Είδατε τι έγινε με τη Λαμπεντούζα. Ο αριθμός στην Αμερική είναι δεκαπλάσιος, τρία εκατομμύρια. Δέκα φορές παραπάνω παράνομες αφίξεις, εκ των οποίων δεν είναι Λατινοαμερικάνοι μόνο, όπως θα περίμενε κανείς.
Δημήτρης Οικονόμου :
Τούρκοι πόσοι είναι;
Δημήτρης Καιρίδης :
50.000 Τούρκοι πολίτες πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στο Mexico City και από κει ποδαράδα περάσανε μέσα από το Ρίο Γκράντε στο Τέξας και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα αυτά, όλη αυτή η ροή προς Αμερική.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εμείς κινδύνους έχουμε κ. Υπουργέ;
Δημήτρης Καιρίδης :
Εύκολα μπορεί να επιστραφεί προς την Ευρώπη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εμείς εδώ απέναντι τώρα τι έχουμε, τι κίνδυνο έχουμε, γιατί είδαμε τον κίνδυνο της Κρήτης, της Λιβύης προς την Κρήτη, ανεβαίνουν από εκεί ροές, το είχατε πει εσείς, είχατε επισημάνει αυτή την πόρτα ότι μπορεί να ανοίξει λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ και γενικότερα στην περιοχή, μπορεί να έχουμε ροές και έχουμε κάποιες ροές.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όχι μόνο στο Ισραήλ, το Σουδάν. Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ γιατί έχουμε έναν εν εξελίξει εμφύλιο στο Σουδάν που είναι ακριβώς νότια της Αιγύπτου.
Δημήτρης Οικονόμου :
Στο Αιγαίο έχουμε φόβο από την Τουρκία; Υπάρχει κόσμος από κει που περιμένει;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, και ο καλύτερος, για να το πούμε να το καταλάβουμε και να το τελειώνουμε εδώ, και ο καλύτερος εκπρόσωπος, πολιτικός εκπρόσωπος, όχι τώρα διανοητής, κάποιοι λίγοι εξόριστοι στο Παρίσι και στο Βερολίνο, μιλάμε τώρα για εκλεγμένο Tούρκο πολιτικό, επειδή η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, δεν είναι 100 εκατομμύρια, είναι 85 εκατομμύρια και έχει σταματήσει να αναπτύσσεται δημογραφικά να το πούμε και αυτό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Α δεν γεννάνε τώρα; Γεννάνε λιγότερο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχει πέσει ο ρυθμός και θα μείνει στα 85. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μεγάλη ανακούφιση για εμάς, γιατί εμείς έχουμε πάει στο μείον, έτσι δεν είναι; τα τελευταία δέκα χρόνια και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ καλά το δημογραφικό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άρα έχουμε από εκεί κόσμο που περιμένει να περάσει;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο καλύτερος Τούρκος πολιτικός της κεντροαριστεράς, της υποτιθέμενης…
Μανώλης Κωστίδης :
Ανησυχείτε πολύ, πολύ, όπως ο Νίκος Δένδιας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ανησυχώ σταθερά, ούτε πολύ ούτε λίγο, σταθερά ανησυχώ και για αυτό μάχομαι όπως όλη η κυβέρνηση και ο Νίκος Δένδιας, να αναβαθμίσω την αποτρεπτική μου ισχύ, να ενισχύσω τα διπλωματικά μερίσματα, διότι ακόμα και η αντιπολίτευση στον Ερντογάν, αυτό προσπαθώ τόση ώρα να πω, ακόμα και οι όποιοι κάποιοι λιγότερο να πούμε, έχουν μια άποψη ηγεμονική, αυτοκρατορική, ανατρεπτική των ισορροπιών στην περιοχή μας.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άρα φοβόμαστε ροές από την Τουρκία ή όχι; Αυτό ρωτάω τόση ώρα και δεν θέλετε να απαντήσετε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή, φοβάμαι και ανησυχώ, ίσως περισσότερο για τη Λιβύη, παρόλο που εκεί οι ροές είναι πάρα πολύ λίγες, από ότι για τις ροές με την Τουρκία, χωρίς να σημαίνει ότι εφησυχάζω και εκεί, αλλά εκεί η πορεία είναι πτωτική.
Δημήτρης Οικονόμου : Μάλιστα, ευτυχώς, καλημέρα, κύριε Υπουργέ.