Δηλώσεις Δημήτρη Καιρίδη μετά στη σύσκεψη στα Χανιά

YouTube video

Δημήτρης Καιρίδης :

Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, τον αγαπητό Δήμαρχο Χανίων, για την φιλοξενία και την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαμε σήμερα το πρωί. Βρίσκομαι στην Κρήτη κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Η Κρήτη είναι βασική προτεραιότητα, πρώτη προτεραιότητα, είναι η πιο δυναμική περιφέρεια της πατρίδας μας, με τους πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, στην προμετωπίδα του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, σε όλα τα επίπεδα. Αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, για πρώτη ίσως φορά, όχι στις διαστάσεις που συχνά παρουσιάζεται, αλλά σίγουρα είμαστε εδώ, για να προετοιμαζόμαστε πάντοτε να μην έχουμε ζητήματα. Η χώρα μας έχει μακρά εμπειρία με το μεταναστευτικό, και έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα, σε όλη την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, συντονίζεται, συνεργάζεται μαζί τους. Πιστεύω, και εγώ προσωπικά, ότι η βέλτιστη λύση περνά μέσα από αυτή την αγαστή συνεργασία και τον συντονισμό τον οποίο επιδιώκουμε, και ξεκινήσαμε από τα Χανιά, ακριβώς γιατί τα Χανιά έχουν βρεθεί στην προμετωπίδα του προβλήματος. Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και όλους τους αυτοδιοικητικούς, γιατί έχουμε και από την Παλιόχωρα και από τον υπόλοιπο νομό Χανίων, αλλά και τους βουλευτές μας, τους καλούς συναδέλφους, τον Αντιπεριφερειάρχη, για το βάρος που έχει σηκώσει ο νομός Χανίων και ειδικά ο δήμος εδώ, Χανίων. Βρισκόμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε, να στηρίξουμε και να βρούμε την βέλτιστη λύση. Θα πάω στη Γαύδο-

Δημοσιογράφος 1 :

Οικονομική διευκόλυνση θα υπάρξει; γιατί υπάρχουν παράπονα έντονα, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο Υπουργείο λειτουργεί ένα ταμείο ενίσχυσης, το οποίο μέχρι χθες ενίσχυε μόνο δήμους εντός των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Με ειδικό άρθρο, στο νομοσχέδιο το οποίο καταθέσαμε και συζητήσαμε στο υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, μόλις δηλαδή προχθές, μπορούμε και χρηματοδοτούμε στο εξής, οποιονδήποτε δήμο της χώρας που δέχεται μεταναστευτική πίεση, και ας μην έχει υποδομή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αποκτούμε, λοιπόν, την ευελιξία, για να ‘ρθούμε να στηρίξουμε. Και ήδη συζητήσαμε επί του συγκεκριμένου, γιατί καλό είναι να είμαστε και συγκεκριμένοι πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, διότι το πρόβλημα, προφανώς, δεν είναι του δήμου Χανίων, δεν είναι των υπολοίπων δήμων του νομού, είναι ένα ζήτημα ευρύτερο, στο οποίο η κεντρική κυβέρνηση συνδράμει και πρέπει να συνδράμει. Ξεκινάμε από τα Χανιά, θα πάω στη Γαύδο σε λίγη ώρα, θα καταλήξω εν τέλει στο Ηράκλειο, όπου έχουμε αύριο μια σειρά από συσκέψεις και με τις αρχές ασφαλείας του νησιού, λιμενικό, αστυνομία, στρατό και με τους αυτοδιοικητικούς και με τους παραγωγικούς φορείς, για να βρούμε τη βέλτιστη λύση σ’ αυτή τη διαρκή επικοινωνία που πρέπει να έχουμε.
Δημοσιογράφος 2 :

Οι εκταμιεύσεις θα είναι άμεσες κύριε υπουργέ; Οι εκταμιεύσεις θα είναι άμεσες;

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχουμε τη δυνατότητα για άμεσα, να ψηφιστεί και το άρθρο, πριν το Πάσχα Θέλουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο, αυτός είναι και ο προγραμματισμός, πάρα πολύ γρήγορα να ανταποκριθούμε.

Δημοσιογράφος 3 :

Κύριε Υπουργέ με τη Γαύδο, επειδή δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές εκεί, έστω για προσωρινή φιλοξενία. Υπάρχει κάποιο σχέδιο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Εκεί θα πρέπει γρήγορα να γίνεται η μεταγωγή των παρανόμως αφιχθέντων, αιτούντων άσυλο στην πλειοψηφία τους, στην Κρήτη και από εκεί, βεβαίως, στην ενδοχώρα, όπως το κάναμε, όταν είχαμε το πρόβλημα, πριν από ένα μήνα, είτε στις δομές της αστυνομίας στα ΠΡΟΚΕΚΑ, είτε στις δομές του υπουργείου του δικού μας, όπως στην Μαλακάσα, για την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Η Γαύδος, πραγματικά, είναι ένα ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα. Δεν το είχαμε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι εδώ είμαστε, για να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Με ασφάλεια πάνω και πρώτα από όλα για την τοπική κοινωνία και τους συμπολίτες μας.