Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021.- Πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, η δεύτερη συνάντηση των βουλευτών Ποντιακής καταγωγής της ΝΔ, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώργος Αμανατίδης (Κοζάνης), Σάββας Αναστασιάδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Σοφία Βούλτεψη (Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών και Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου), Παρασκευή Βρυζίδου (Κοζάνης), Δημήτρης Καιρίδης (Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης) και Σάββας Χιονίδης (Πιερίας).
Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, που είχε την πρωτοβουλία των συναντήσεων, ενημέρωσε τους συναδέλφους για τις μέχρι σήμερα δράσεις της Ομάδας αλλά και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα, μέλη της Ομάδας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των στεγαστικών δανείων με την εγγύηση του δημοσίου των παλιννοστούντων Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η λύση που προτείνεται από το ΥΠΟΙΚ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προστατεύει τόσο τους δανειολήπτες όσο και τα συμφέροντα του δημοσίου.
Συμφωνήθηκε να αναληφθεί νέα δράση για το ζήτημα της συνταξιοδότησης των παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν την απαραίτητη 40ετία στην Ελλάδα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας της Ομάδας, να τιμήσουν έναν σπουδαίο Έλληνα του Πόντου, τον δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη που εκτελέστηκε από τους Κεμαλιστές στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, ανακηρύσσοντας την 21η Σεπτεμβρίου σε Ετήσια Ημέρα Μνήμης για τον Νίκο Καπετανίδη, τιμώντας έτσι έναν αγωνιστή δημοσιογράφο που θυσιάστηκε μαχόμενος.
Η Ομάδα συζήτησε διεξοδικά ιδέες για δράσεις ενόψει της 100ετηρίδας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Μικρασίας το 1922 αλλά και για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε συνέχεια της αναγνώρισης της από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση της Ομάδας, η οποία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε ζητήματα ενδιαφέροντος για τον Ποντιακό Ελληνισμό.