Δευτερολογία Δ. Καιρίδη στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Μετάκληση εποχιακών εργατών γης». 06.11.2023

YouTube video

Σας ευχαριστώ, πραγματικά, κύριε συνάδελφε, γιατί θέτετε το θέμα στη σωστή του διάσταση και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ειλικρινή, ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα της μετανάστευσης, πέρα από στερεότυπα, κραυγές και ευκολίες, που συχνά κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο διότι δεν έχουν ακουστεί αρκετά αυτά και η παραγωγική Ελλάδα το απαιτεί, η Ελλάδα του μέλλοντος, η Ελλάδα της δημιουργίας απέναντι στην Ελλάδα του ψεκασμού, του ψέματος, της φτηνής δημαγωγίας και του λαϊκισμού που έχει κατακλύσει τη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως διότι έχω άμεση, όπως καταλαβαίνετε και εκ της θέσεώς μου πρόσβαση και στο διαδίκτυο και σε όλα αυτά τα απίθανα τοξικά και πολωτικά, πέραν των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία γράφονται.

Είπα προηγουμένως στην πρωτολογία μου και θέλω να προσεχθεί ότι, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ότι η Ελλάδα έχει κατακλυστεί, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει, ότιη Ελλάδα το ένα, το άλλο, ο αριθμός των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια. Είχαμε εξακόσιες χιλιάδες αλβανικής καταγωγής και έχουμε λιγότερους από τετρακόσιες χιλιάδες, έχουν φύγει. Και αυτοί που έρχονται και παράτυπα φεύγουν και αυτοί στο εξωτερικό. Άρα η χώρα παραμένει μια χώρα διέλευσης και όχι προορισμού. Αυτό είναι ένα πρόβλημα από ένα σημείο και μετά, ιδίως για την αγροτική οικονομία, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στον μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, γιατί είναιυποστελεχωμένεςοι ΔΑΜ, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, όπως και προξενεία, ακόμη και τα προξενεία πρώτης γραμμής από όπου είναι και οι βασικές χώρες προέλευσης αυτών των μεταναστών. Ξέρετε ότι έχουμε υπογράψει δύο συμφωνίες και θα υπογράψουμε και άλλες διμερείς συμφωνίες, αλλά το θέμα είναι πώς θα υλοποιήσουμε τις συμφωνίες.Εγώ τις έχω έτοιμες τις συμφωνίες και με διάφορες χώρες και με όμορες χώρες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία κλπ. Το θέμα είναι να υλοποιούνται οι συμφωνίες και χρειάζεται να επενδύσουμε πραγματικά σε αυτόν τον μηχανισμό, αλλά και να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα λειτουργήσει μόνο το εποχικό, η ιδέα ότι ο άλλος θα έρχεται, θα μένει κάποιους μήνες, δεν θα αποκτάει κανένα δικαίωμα, καμία ρίζα στη χώρα και θα φεύγει και θα ξαναέρχεται, να είμαστε ρεαλιστές, δηλαδή, στις προσδοκίες μας και στο πώς λειτουργεί πραγματικά η αγορά με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία και να μιλήσουμε και για την εξαρτημένη εργασία και να μιλήσουμε για μια σειρά από άλλα θέματα.

Κλείνοντας, να πω ότι η χώρα είναι απολύτως απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, για την οποία όπως ξέρετε έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα και τα νούμερα τελευταία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και είναι προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές τις δικές μας, της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει και ο αγροτικός τομέας να αναπνεύσει από αυτήν την κατάσταση. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα προβλήματα που είχαμε φέτος το 2023.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε.