Απάντηση Δημήτρη Καιρίδη στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Παράσχου Παπαδάκη, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Νομοθέτηση περί επαναπροώθησης (push back) στις ροές παράνομα εισελθόντων μεταναστών στον Έβρο, ιθαγένεια των παράνομα εισελθόντων μεταναστών που έλαβαν πολιτικό άσυλο & κονδύλια από Ε.Ε. ή άλλον φορέα που λαμβάνει η Ελλάδα για την διαχείριση των ανωτέρω».
Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια εξαιρετική υπηρεσία ασύλου, η οποία πραγματικά τιμά τη χώρα μας. Τη χτίσαμε από το μηδέν την τελευταία δεκαετία, με εξαιρετικούς νομικούς, και πραγματικά θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, να κάνουμε ένα σεμινάριο στους Βουλευτές μας -τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το ζήτημα και επί της ουσίας και όχι για τις εντυπώσεις- για να καταλάβουμε μερικά βασικά. Διότι εδώ υπάρχει άβυσσος παρανόησης, άβυσσος παρανόησης.
Ο πρώτος που θέλει τις επιστροφές και τις απελάσεις είμαι εγώ, κύριε συνάδελφε. Το έχω πει και το έχω ξαναπεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως χωρίς τη συνεργασία της χώρας υποδοχής, εάν δηλαδή δεν συνεργαστεί η Συρία, ο μόνος τρόπος για να
τι δεν μπορεί να προσγειωθεί το αεροπλάνο χωρίς τη συνεργασία της εκεί κυβέρνησης. Φαντάζομαι δεν το προτείνετε αυτό. Αν το προτείνετε, να το πείτε.
Ο μόνος πρακτικός τρόπος να επιστρέψει κάποιος επιστρεπτέος, χωρίς τη θέλησή της εκεί κυβέρνησης, είναι να γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση. Γι’ αυτό διεκδικούμε έναν ενιαίο μηχανισμό ευρωπαϊκών επιστροφών, ο οποίος με την ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποχρεώνει τις χώρες προέλευσης, με βάση τις αποφάσεις που βγάζουμε στο άσυλο, να επιστρέφονται όσοι δεν είναι πρόσφυγες και να υπάρχουν κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται, όπως πρόσφατα είχαμε με το Ιράκ για παράδειγμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.
Προφανώς η Τουρκία οφείλει να τους παίρνει πίσω. Δεν το κάνει και είναι ένα ζήτημα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Μακάρι να το έκανε. Δεν το κάνει.
Αν και για την Τουρκία έχετε πρόταση να πάει ελληνικό αεροπλάνο και να τους πετάξει από το αεροπλάνο, να την ακούσουμε κι αυτήν. Έχουμε ακούσει τόσα και τόσα. Έτσι δεν είναι;
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς πάτε στο Πακιστάν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Και στο Πακιστάν επιστρέφουμε στον βαθμό που μπορούμε κι ακόμα περισσότεο μέσα από
έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα υποχρεώνει το Πακιστάν, θα υποχρεώνει τις τρίτες χώρες. Αυτή είναι η λύση.
Εμείς θα έχουμε να ανακοινώσουμε και μέτρα. Κατ’ αρχάς οι απελάσεις είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τις κάνει η Αστυνομία. Δεν είναι του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αν θέλετε να κάνετε ερώτηση στον κ. Οικονόμου, ειδικά για τις απελάσεις ως καθ’ ύλην αρμόδιο.
Εγώ παρεμπιπτόντως ωστόσο και καταχρώμενος ίσως και την καθηγητική ιδιότητα, θέλω να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους εδώ, γιατί ακούγονται με μεγάλη ευκολία. Αυτό και μόνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριου Καιρίδη)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Λοιπόν, από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν θα παραβιάσει, όπως δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη προστασία των συνόρων. Δεν χρειάζεται να γίνουμε το «μαύρο πρόβατο», δεν χρειάζεται να πάμε εξωθεσμικά, εξωνομικά, εξωευρωπαϊκά για να λύσουμε το πρόβλημα.
Έχουμε αυτή τη σημαντική επιτυχία της μείωσης των ροών, ενεργώντας ευρωπαϊκά, ενεργώντας εντός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων. Και γύρω από την ελληνική θέση στοιχίζεται σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των
ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και έχουμε αυτή τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει πόρους, δίνει χρήματα, δίνει μια σειρά από πράγματα, όπως θα δούμε και στο προσεχές μέλλον και θέλουμε αυτή τη συνεργασία για το καλό όχι εκείνων, αλλά το δικό μας το καλό όσο κι αν κάποιοι δεν αρέσκονται σε αυτό.
Από εκεί και πέρα το ζήτημα των απελάσεων είναι πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Προφανώς τις χρειαζόμαστε για να υπάρχει πρόσφυγας, πρέπει να υπάρχει και επιστρεπτέος. Δεν μπορεί όλοι να μένουν στην Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο το έχω πει και το έχω ξαναπεί, όχι εδώ στα εύκολα, αλλά και εκεί στα δύσκολα αν θέλετε, στις Βρυξέλλες και αλλού και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
Σας ευχαριστώ.