Δευτερολογία Δημήτρη Καιρίδη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των Σπαρτιατών

YouTube video

Ομολογώ ότι κάποιες στιγμές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω τον ειρμό της σκέψης σας. Στην πρωτολογία σας ήσασταν πιο συγκροτημένος, τουλάχιστον ως προς τη δική μου πρόσληψη.

Σε κάθε περίπτωση να σας πω τούτο.Υπάρχει πρόβλημα πανευρωπαϊκό παράνομης μετανάστευσης. Η Ελλάδα έχει το λιγότερο από τις υπόλοιπες νοτιοευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ιταλία, αν πάρετε τα νούμερα και κάνετε τις συγκρίσεις στην Κύπρο, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία. Όχι μόνον αυτό, όχι μόνο διαχειριστήκαμε καλύτερα, με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τις αυξημένες ροές ήδη από το 2022 και ακόμα περισσότερο το 2023, αλλά τον τελευταίο μήνα -αύριο κλείνει ο μήνας και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία- έχουμε πολύ μεγάλη πτώση στις παράνομες αφίξεις.Πάνω από 60% πτώση σε σχέση με τονΣεπτέμβριο. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Δεν έγινε έτσι, επειδή έτυχε, την ώρα που έχουμε αυτή την έκρηξη στην Ιταλία και αλλού.Έγινε γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική και στην προστασία των συνόρων αλλά και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες ανήκει και η συνεννόηση,ει δυνατόν, με την Τουρκία.

Εγώ έχω υπάρξει σφοδρότατοςεπικριτής της Τουρκίας για την πολιτική της γενικά και στο μεταναστευτικό ειδικά.Όμως το τελευταίο διάστημα, ήδη από τις πρώτες επαφές που είχα και εγώ στις 19 Σεπτεμβρίου και ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου, έχουμε δει μια καλύτερη συνεργασία.Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.Δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση.Δεν σημαίνει ότι ο διεθνής περίγυρος δεν είναι εκρηκτικά επιβαρυμένος.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στον Έβρο έχουμε μηδενισμό των ροών –μηδέν- τις τελευταίες εβδομάδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πάνω από 70% πτώση με ένα πρόβλημα στη Νότιο Δωδεκάνησο όπου έχουν μετακινηθεί τα δίκτυα των διακινητών και επιχειρούν να βρουν διόδους, από τα μικρά νησιά της Σύμης, του Καστελόριζου και βέβαια στη Ρόδο.

Και αυτό θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες, διότι εμείς δεν θέλουμε κανέναν παράνομο. Δεν θέλουμε καμία παράνομη άφιξη, κανέναν παράτυπο μετανάστη, κανένα λαθροδιακινητή και εγκληματία διακινητή. Αυτή είναι η πολιτική εκπεφρασμένη ήδη από το 2019 και σε αυτήν πατάμε και κινητοποιούμαστε σε όλα τα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, κοινωνίες που θα πετύχουν στον 21ο αιώνα, όπως και αυτές που πέτυχαν τους προηγούμενους αιώνες, δεν είναι αυτές που λένε αυτές τις ανοησίες -επιτρέψτε μου- περί εθνοφυλετικής καθαρότητας και ανάμειξης.

Οι κοινωνίες λοιπόν που θα πετύχουν είναι οι κοινωνίες -και προσέξτε το αυτό- που μπορούν και προσελκύουν ταλέντα. Εκεί θα κριθεί η μάχη του εικοστού πρώτου αιώνα. Και η ελληνική κοινωνία, ανοικτή, χωρίς φοβικά σύνδρομα που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε, με τους σωστούς θεσμούς, με τη σωστή οικονομική πολιτική -που τρέχει η οικονομική ανάπτυξη, ρεκόρ το 2023 και τα χρόνια που έρχονται- σε επενδύσεις, σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, θα προσελκύσει πρώτα τους Έλληνες του εξωτερικού και στη συνέχεια, μακάρι, και μέρος των παγκόσμιων ταλέντων όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πετυχημένες χώρες, η Αμερική και αλλού.

Το χρειάζεται η οικονομία μας, το χρειάζεται η κοινωνία μας. Και σε αυτήν την πολιτική, χωρίς κανέναν παράνομο, με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες, τις δικές μας, αυτές που θέτει ο ελληνικός λαός, τον οποίο όλοι υπηρετούμε. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο. Και εσείς και εμείς και όλοι μας υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του, των παιδιών του, των πατεράδων μας, των παππούδων μας και των μελλοντικών γενιών που έρχονται.