Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews
Η αποφασιστική θέση της Ελλάδας οδήγησε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου τονίζει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής ΝΔ, Βόρειου Τομέα B’ Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης και αναφέρει: «Η Άγκυρα άσκησε στρατηγική στρατιωτικού εξαναγκασμού και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Υπερεκτεθειμένη και πιεσμένη διπλωματικά και με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αναδιπλώθηκε έχοντας πλέον και θέμα διευθέτησης των σχέσεων της με τον ευρωαμερικανικό παράγοντα». Εμφανίζεται αισιόδοξος για τον τουρισμό χωρίς βέβαια, όπως λέει, υπερβολικές προσδοκίες και επισημαίνει το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο ύψους 420 εκ. ευρώ. Χαρακτηρίζει σημαντική ευκαιρία το νέο νόμο για να εξυπηρετηθούν οι οφειλέτες αλλά και να υποστηριχθεί η οικονομία και πιστεύει ότι θα είναι μεγάλη η ανταπόκριση και στους οφειλέτες αλλά και των τραπεζών.
Πώς σχολιάζετε τη λεγόμενη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;
Με την Τουρκία άνοιξε ένα μονοπάτι διαλόγου κι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Με την Τουρκία όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Δεν πρέπει να περιμένουμε θεαματικές εξελίξεις, η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη. Όμως, είναι σημαντική εξέλιξη ότι ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση και παραμέρισε η όξυνση του 2019 -2020. Επίσης, έχει σημασία να αξιολογηθεί ότι ο διάλογος δεν ήταν προτεραιότητα της τουρκικής στρατηγικής. Άσκησε στρατηγική στρατιωτικού εξαναγκασμού και έντασης και στον Έβρο και στο Αιγαίο, αλλά δεν της βγήκε. Η Ελλάδα αντέδρασε με αποφασισιστικότητα και αποτρεπτική ετοιμότητα. Σημείο κλειδί ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδέσει οργανικά τις ευρωτουρκικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις με τα ελληνοτουρκικά. Αυτό μετέτρεψε την τουρκική επιθετικότητα σε συνολικό δυτικό πρόβλημα. Η Τουρκία, υπερεκτεθειμένη και πιεσμένη διπλωματικά και με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναδιπλώθηκε σε έναν διάλογο περί τα ελληνοτουρκικά, έχοντας πλέον θέμα διευθέτησης συνολικά των σχέσεων της με τον ευρωαμερικανικό παράγοντα. Ταυτόχρονα, στο πεδίο του διαλόγου, η Ελλάδα διαθέτει καθαρό πλαίσιο στρατηγικής: συζητάμε τη συγκεκριμένη διαφορά μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου κι αν διαφωνούμε μπορούμε να βρούμε λύση στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαιτησίας. Το πιεστικό δίλημμα έχει περάσει πλέον στο γήπεδο της Τουρκίας: ή θα συζητήσει με όρους Διεθνούς Δικαίου ή θα επιστρέψει στην ένταση, έχοντας απέναντι την καθολική δυτική αντίδραση. Υπάρχει κι ένα τρίτο, πολύ πιθανό σενάριο παρατεταμένης αναμονής, το οποίο η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει για την αποτρεπτική και οικονομική της ενδυνάμωση.
Η παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για το λιμάνι, εκτιμάτε ότι αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας;
Οι Αμερικανοί εκτιμούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διότι γι’ αυτούς αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο, όπως ακριβώς της Σούδας για την Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από μία πύλη εισόδου για εμπορεύματα και φυσικό αέριο, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει τον ιδανικό στρατηγικό κόμβο για τα συμμαχικά στρατεύματα, όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί ψάχνουν για αντίβαρα στο ενδεχόμενο μονιμότερης προσέγγισης της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιδιώκουν συνολικά να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής με τη Σούδα στον νότο και με την Αλεξανδρούπολη στον βορρά. Όπως αντιλαμβάνεστε από μία τέτοια εξέλιξη, στα πλαίσια της αμοιβαίας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), η Ελλάδα επωφελείται ανάλογα, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική της θέση.
Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του τουρισμού;
Υπάρχει αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι, χωρίς βέβαια υπερβολικές προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν βλέπουν τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι διπλάσια από το 2020 και λίγο πάνω από το μισό σε σχέση με το 2019. Έγκαιρα, η Ελλάδα μαζί με άλλες έξι χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Πολωνία και Τσεχία) άνοιξε την πλατφόρμα για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, για το οποίο πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και το οποίο μπορούν να εκδίδουν οι Έλληνες πολίτες και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου. Η χώρα στέλνει καθαρό μήνυμα στο ταξιδιωτικό κοινό ότι μπορεί να εισέρχεται με ευκολία από τις πύλες εισόδου χωρίς πρόσθετους ελέγχους και περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της τουριστικής Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα διαρκώς ανατιμάται και η επιστροφή στη μεταπανδημική κανονικότητα θα φέρει έκρηξη των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για τον τουριστικό κλάδο, ύψους 420 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίστηκε, από τους ίδιους τους εκπρόσωπους του τουρισμού, ως μία σημαντική στήριξη που εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης – επιδότηση ύψους έως 400 χιλιάδες ανά ΑΦΜ και κατευθύνεται πρωτίστως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πιστεύετε ότι η θεσμοθέτηση πολλών δόσεων για τα χρέη στις τράπεζες και τις οφειλές στο δημόσιο θα δώσει λύση στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρομεσαίοι;
Έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας, έρχεται μία γενναία ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος. Ο νέος νόμος αποτελεί σημαντική ευκαιρία να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας οφειλέτες και να υποστηριχθεί η οικονομία. H ρύθμιση του χρέους μπορεί να γίνει μέσα από μακροχρόνιες δόσεις που φτάνουν και τις 240 προς το δημόσιο και τις 420 προς τις τράπεζες και υπό προϋποθέσεις μερική διαγραφή οφειλών. Είναι λογικό και αυτονόητο ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με βιώσιμα χρέη θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο ρύθμισης οφειλών, πιστεύω δε ότι η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη και στους οφειλέτες του δημοσίου αλλά και των τραπεζών.
Είστε αισιόδοξος για την υλοποίηση του Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης;
Η Ελλάδα σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και προβλέπεται βάσιμα ότι θα είμαστε και από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας θα εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν αθροίσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου οι πόροι θα αρχίσουν να εκταμιεύονται εντός του καλοκαιριού, με την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία που εφαρμόζουμε για την συντεταγμένη έξοδο εργαζομένων και επιχειρήσεων από την κρίση της πανδημίας, εκτιμώ ότι έχουμε ήδη μπει σε γρήγορη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας και, ταυτόχρονα, στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης. Κάποιοι ξένοι οίκοι ανεβάζουν τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο η κυβέρνησή μας πάλεψε από την πρώτη στιγμή και για το οποίο η ελληνική πρόταση πήρε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η καλύτερη που υποβλήθηκε, σε επιπλέον 18% ανάπτυξη για την Ελλάδα. Ήδη, οι πρόδρομοι δείκτες είναι εξαιρετικά θετικοί: αύξηση καταθέσεων, μηδενικό επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου, άνοδος των τιμών των ακινήτων, αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, ανανεωμένο ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο, και νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Η χώρα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος πολύ πιο γρήγορα από ότι πολλοί περίμεναν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να επιμείνουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, οι οποίες, μαζί με την πολιτική σταθερότητα που η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει, μπορούν να απογειώσουν τη χώρα.