Γιατί συμμετέχω στις ευρω-εκλογές ως υποψήφιος; Συνέντευξη για το Thestival.gr

κ. Καιρίδη, γιατί συμμετέχετε στις ευρω-εκλογές ως υποψήφιος;

Γιατί θέλω να συμβάλλω στη διεκδίκηση της περισσότερης Ευρώπης αλλά και γιατί πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με την κρίση στην Ελλάδα πριν αυτή γίνει μόνιμη κατάσταση παρακμής.

Γιατί με τη ΝΔ;

Γιατί η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας, γιατί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχτισε τη σύγχρονη Ευρώπη και υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή συνοχή, γιατί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έχει καλύτερες δυνατότητες επιρροής, εξαιτίας της συμμετοχής του στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι το ΕΛΚ, αλλά και γιατί η ΝΔ είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κανονικότητα, δηλαδή αυτό που θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι: ανάπτυξη, ασφάλεια, κοινωνική προστασία.

Ποιό το διακύβευμα των ευρω-εκλογών;

Η ήττα του λαϊκισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η χώρα μας υπέφερε το περισσότερο από τις αυταπάτες, τα ψεύδη και τα διχαστικά του διλήμματα. Η ήττα του εδώ θα στείλει ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η Ευρώπη σε κρίση;

Αναμφισβήτητα και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορεί η ευρωζώνη να λειτουργεί επ’ ωφελεία του Βορρά και επί ζημία του Νότου. Δεν μπορεί αντί για σύγκλιση να έχουμε απόκλιση. Και, δεν μπορεί η Ευρώπη να μην έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι κάθε ταραξία, όπως η Τουρκία, που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σας τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς;

Ναι. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λαϊκισμός είναι ενιαίος είτε αριστερόστροφος είτε ακροδεξιόστροφος. Συχνά ο μεν τροφοδοτεί τον δε. Για να το πω απλά: η λογική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι δεν υπάρχουν σύνορα και ότι όλοι είναι πρόσφυγες υπήρξε το καλύτερο δώρο στον Ορμπάν και στις απόψεις του περί κλειστών συνόρων. Η βάση του λαϊκισμού είναι το ψέμα και ο διχασμός αλλά και τα λάθη και οι ανεπάρκειες των παλαιών κομμάτων. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό σε κάθε του μορφή με αξιόπιστες πολιτικές που πείθουν τους πολίτες ότι υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Ποιες οι βασικές προτεραιότητες που θέτετε;

Πρώτον, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με τη θεσμοθέτηση ενός κοινού προϋπολογισμού αλλά και η μείωση των δημοσιονομικών υπερ-πλεονασμάτων που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία. Δεύτερον, η αναβάθμιση των εξωτερικών μας συνόρων σε ευρωπαϊκά με κοινή ευρωπαϊκή προστασία και, στο βάθος του χρόνου, η ανάπτυξη ενός ευρω-στρατού, αλλά και η διεκδίκηση της αναστροφής της εθνικής υποχώρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και, τρίτον, η επένδυση στην παιδεία με ευρωπαϊκά κονδύλια και πρακτικές ώστε οι νέοι να έχουν όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να πετύχουν στο νέο κόσμο που διαμορφώνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Τελικά, ποιος είστε κ. Καιρίδη;

Είμαι ένας μέσος Έλληνας με γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, καθηγητής στο πανεπιστήμιο εδώ και είκοσι χρόνια, με έργο στα ευρωπαϊκά θέματα, με δράσεις εκτός πανεπιστημίου, όπως το Δίκτυο Ναυαρίνο στη Θεσσαλονίκη, και με έναν μαχητικό δημόσιο λόγο εδώ και χρόνια ενάντια στις παθογένειες της δημόσιας ζωής μας. Αντίπαλος μου είναι όλες οι πρακτικές που καθηλώνουν τη χώρα στη στασιμότητα, την ώρα που άλλοι λαοί τρέχουν και μας ξεπερνούν. Το 2019 είναι μια κρίσιμη ευκαιρία ανάταξης που δεν πρέπει να χαθεί. Προϋπόθεση είναι να ξανα-γνωριστούμε και να καταλάβουμε ότι ο λαϊκιστής μπορεί να παριστάνει τον «φίλο του λαού» αλλά στην πράξη αποδεικνύεται εχθρός του.