Τα πρώτα στοιχεία για τη δημογραφική εξέλιξη στη νότια Ευρώπη δείχνουν μεγάλη καθίζηση στις γεννήσεις σε χώρες όπως η Γαλλία (παραδοσιακά με τις περισσότερες γεννήσεις αναλογικά σε όλη την Ευρώπη), την Ιταλία (με τεράστιο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού) και την Ισπανία.
Στην Ελλάδα είχαμε αύξηση κατά 10 χιλ. στις γεννήσεις το 2020. Αυτό είναι θετικό. Παρόλα αυτά, η φυσική μείωση του πληθυσμού έφθασε τις 40 χιλ. Μια ελληνική πόλη, όσο μια Κόρινθος, χάθηκε μέσα σε έναν χρόνο. Το χειρότερο είναι ότι είχαμε μια δραματική μείωση των γάμων που ίσως επηρεάσει εξίσου δραματικά και των αριθμό των γεννήσεων το 2021.
Είναι προφανές ότι η πανδημία επιτείνει την ανασφάλεια των νέων ανθρώπων που αναβάλλουν τα σχέδια για τη δημιουργία μιας οικογένειας.
Το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμ. 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η πορεία δεν ήταν καλή μέχρι το 2010 αλλά χειροτέρεψε σημαντικά με την οικονομική κρίση: μείωση των γεννήσεων και αύξηση της μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται κάθε χρόνο σημαντικά, για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης, και, ταυτόχρονα, γερνάει. Την ίδια ώρα, η Τουρκία οδεύει προς τα 98 εκ. μέχρι το 2050.