Συνέντευξη Δημήτρη Καιρίδη στο Ράδιο Αλήθεια 07.08.2023

Πρώτη μέρα της επίσκεψης μου στη Χίο και Λέσβο, δυο εμβληματικά νησιά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ανάμεσα στις συναντήσεις μου είχα την χαρά να συζητήσω με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ψυλλή του “Ράδιο Αλήθεια” για την κατάσταση των μεταναστευτικών ροών, τις δομές φιλοξενίας και τους επαγγελματίες ανησυχούντες για το μεταναστευτικό.

ΔΗΜ: Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης βρίσκεται σήμερα στη Χίο από το πρωί, επισκέφθηκε ήδη τη ΒΙΑΛ. Καλώς ορίσατε.

Δ.Κ: Καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜ: Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που αναλάβατε το Υπουργείο, σήμερα στη Χίο, αύριο στη Λέσβο;

Δ.Κ:  Έτσι, στην πρώτη γραμμή.

ΔΗΜ: Υπάρχει μία ανησυχία. Βλέποντας τα αριθμητικά δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες αρχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά. Μάλιστα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είχαμε και μία συνέντευξη του Περιφερειάρχη του κ. Μουτζούρη. Θα ήθελα να μου πείτε, αν αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός ή αν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνονται με τους ίδιους ρυθμούς οι μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Δ.Κ: Καταρχάς, να πούμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και οι επαγγελματίες ανησυχούντες οι οποίοι για ίδιον όφελος ανησυχούν και ενσπείρουν ανησυχίες.

ΔΗΜ: Εντάσσετε σε αυτή την κατηγορία τον Περιφερειάρχη;

Δ.Κ:  Όχι απαραίτητα. Αλλά το λέω γιατί γράφονται πολλά, πάμε προς εκλογές, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Λέω λοιπόν, όπως το έχω πει ήδη και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, έχουμε μία αυξημένη πίεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού, την οποία διαχειριζόμαστε με μεγάλη αποτελεσματικότητα, γιατί σήμερα σε αντίθεση με το 2019 έχουμε ένα σύστημα που δεν το είχαμε τότε. Τότε είχαμε το χάος και έγιναν μεγάλα βήματα προόδου. Και επειδή βρίσκομαι στο νησί του προκατόχου μου, ο οποίος εκλέγεται εδώ στη Χίο, θέλω να το πω και να το υπογραμμίσω. Υπάρχει αυξημένη πίεση, ιδίως εδώ, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως στη Λέσβο. Εμείς ξέρετε, είμαστε μάχιμοι οι Υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο στα γραφεία, όπου έχουμε πάρα πολύ σπουδαία δουλειά βεβαίως να κάνουμε, αλλά είμαστε και επί του πεδίου. Θεώρησα πολύ σωστό και σκόπιμο να βρεθώ στην πρώτη γραμμή των δύο εμβληματικών νησιών, της Χίου και της Λέσβου που διαχειριστήκαν το μεγάλο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης και των παράτυπων ροών το οποίο δυστυχώς θα έχουμε για πολλά ακόμη χρόνια μπροστά μας. Προς το παρόν, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Υπάρχουν οι μεταγωγές προς την ενδοχώρα, υπάρχει μία άψογη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων Ασύλου και απονομής της Διεθνούς προστασίας όπου επιβάλλεται και προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο και έχουμε πάρει τα εύσημα για όλα αυτά και συνεχίζουμε. Ταυτόχρονα όμως, θέλω να σας πω ότι εδώ υπάρχει και ένας διπολισμός. Διότι την ίδια ώρα που έχουμε αυτό το ζήτημα, έχουμε και πολλά αντίστροφά του. Τις πρώτες εβδομάδες, δεχθήκαμε μεγάλη κριτική, κατά τη γνώμη μου απολύτως άδικη, για την Πύλο και ότι δεν κάνουμε αρκετά στις διασώσεις. Διασώσεις τις οποίες κάνει με μεγάλο ηρωισμό το Ελληνικό Λιμενικό και βλέπετε ποιοι είναι οι εγκληματίες. Όχι το Ελληνικό Λιμενικό, αλλά οι εγκληματίες διακινητές, οι οποίοι βουλιάζουν τα σκάφη για να ωθούν σε διασώσεις. Το έχετε δει αυτό πέριξ της Χίου τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γράφτηκε σε κάποια μερίδα του Διεθνούς Τύπου και ειπώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και από Έλληνες Ευρωβουλευτές παρακαλώ.

ΔΗΜ: Η μερίδα του Διεθνούς Τύπου περιλαμβάνει και τους New York Times

Δ.Κ: Και τους New York Times και το BBC και το CNN και το Bloomberg, εννοείται μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΗΜ: Με την όποια αξιοπιστία έχουν αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης, με παρουσίαση υλικού, βίντεο…

Δ.Κ: Είμαι αναγνώστης των New York Times από τα δέκα μου και τους διαβάζω με μεγάλη προσοχή και προφανώς είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία που ακούει την κριτική.

ΔΗΜ: Το ένα αποκλείει το άλλο; Το γεγονός ότι γίνονται διασώσεις αποδεδειγμένα μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο του pushback σε κάποιες περιπτώσεις;

Δ.Κ: Το σωστό είναι να δίνεται όλη η εικόνα κατ’ αρχάς. Δεν το είδα στους New York Times γραμμένο και γι αυτό, ασκώ την κριτική. Ότι είχαμε μισό εκατομμύριο διασώσεις τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2012 και μετά και ότι συνεχίζουμε να έχουμε εκατοντάδες διασώσεις με ηρωισμό από τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού και με χρήματα του ελληνικού λαού διότι και αυτές κοστίζουν και τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, προφανώς με μία συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, έχουμε και ένα άλλο άκρο στο δίπολο. Διότι η μισή χώρα διαμαρτύρεται ότι δεν έχουμε αρκετή νόμιμη μετανάστευση. Ξέρετε, έχουν παρελάσει από το γραφείο μου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πάρα πολλοί βουλευτές κυρίως της επαρχίας, όπου έχουν το ζήτημα με τους εργάτες γης και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αναφέρομαι στην Πελοπόννησο, στη Βόρεια Ελλάδα, που έρχονται και ζητούν περισσότερους μετανάστες. Εδώ η γραμμή προφανώς πρέπει να είναι η μεσαία γραμμή της λογικής, της μετριοπάθειας, του μέτρου, του ορθού λόγου που λέει “ναι” στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες και όρους, σύμφωνα με τις ανάγκες της Εθνικής Οικονομίας και κοινωνίας, που εξυπηρετούν το Εθνικό συμφέρον, την Ελλάδα δηλαδή, τον Έλληνα πολίτη δηλαδή και ταυτόχρονα, σωστή διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Σωστή διαχείριση δεν είναι οι κραυγές, δεν είναι τα τσιτάτα, δεν είναι οι ευκολίες και ο λαϊκισμός και ο φανατισμός τον οποίο ενσπείρουν κάποιοι και το λέω αυτό στον δρόμο προς τις εκλογές.

ΔΗΜ: Ο ρόλος της παραμεθορίου, όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, ποιος πρέπει να είναι, σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία και για τα κέντρα που δημιουργούνται και για το αν θα έπρεπε να είναι αυτής της δυναμικότητας όπως έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και από την ελληνική κυβέρνηση κατ’ επέκταση. Ήταν η πολιτική της κυβέρνησης αυτή.

Δ.Κ: Συνολικά, η κοινωνία είναι αξιέπαινη διότι συμπαραστάθηκε, αλλά υπάρχουν και οι παραφωνίες. Κι εδώ θέλω να σας δώσω και μία άλλη διάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θέλουν μεγαλύτερα κέντρα στην ενδοχώρα και αντιδρούν στην οποιαδήποτε συρρίκνωση διότι 1ον βρίσκουν πάρα πολλοί δουλειά εκεί, 2ον πολλοί διαμένοντες στα κέντρα παρέχουν εργασία απαραίτητη ιδίως στις αγροτικές οικονομίες και 3ον γιατί το Υπουργείο μας επιδοτεί τις τοπικές κοινωνίες που έχουν αυτά τα κέντρα. Μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια ευρώ που στηρίζουν τον δήμο Χίου, τον δήμο Ανατολικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Κω κτλ.

ΔΗΜ: Μπαίνει ζήτημα μείωσης χρηματοδότησης στις περιοχές που υπάρχουν αντιδράσεις; Σας ρωτώ γιατί υπάρχει και ένα δημοσίευμα στον τοπικό τύπο.

Δ.Κ: Κακογραμμένο. Κακογραμμένο γιατί θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνει το ρεπορτάζ. Διότι ασφαλιστικά μέτρα για τη νέα δομή, άσκησε ο δήμος Χίου και τα έχασε. Αυτή τη στιγμή επισπεύδον είναι το δημόσιο, όχι ο δήμος Χίου. Το μεταναστευτικό, θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Και υπάρχει ο τρόπος να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά και σωστά και υπάρχει και ο λανθασμένος τρόπος. Αυτή τη στιγμή, μας προσφέρονται κονδύλια από τους ευρωπαίους για να το διαχειριστούμε σωστά. Δικό μου καθήκον ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να μην αφήσω αυτά τα χρήματα να πάνε χαμένα. Να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο υπέρ της Χίου, των πολιτών της Χίου και βέβαια συνολικά της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος με συμπαραστάτη και αρογό την τοπική κοινωνία.

ΔΗΜ: Άρα δεν αλλάζει ο σχεδιασμός όσον αφορά το κέντρο στο Θόλος, της δυναμικότητας, έτσι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί;

Δ.Κ: Αυτά είναι προγράμματα τα οποία έχουν προχωρήσει και εγκριθεί. Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Θέλω να πω ότι ήταν πολύ στενή όλο το προηγούμενο διάστημα και προσδοκούμε και οι νέες αρχές, που θα προκύψουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία και ακόμα καλύτερα. Έχουμε τρεις νέες δομές σε τρία νησιά όπως ξέρετε, στην Κω, στη Λέρο και στη Σάμο, ολοκληρώνεται και η δομή στη Λέσβο και στο φυλάκιο του Έβρου, είναι οι εμβληματικές στην πρώτη γραμμή, με χρήματα ευρωπαϊκά. Νομίζω κανείς δεν θέλει αυτά τα χρήματα να πεταχτούν, να μείνουν αναξιοποίητα για τη Χίο.

ΔΗΜ: Είναι θέμα οικονομικό; Έτσι όπως το θέτετε κυριαρχεί το οικονομικό έναντι του πως αντιμετωπίζουμε την κρίση.

Δ.Κ: Η δομή η υπάρχουσα έχει κλείσει τον κύκλο της. Προφανώς είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019 (ΒΙΑΛ). Είναι όμως μία δομή πεπερασμένων δυνατοτήτων και θα είναι κρίμα να μείνουμε σε αυτή. Είναι μία δομή την οποία διεκδικεί ο δήμος της Χίου και θα είναι κρίμα να μείνουμε σε μία τέτοια κατάσταση όταν μπορούμε να έχουμε κάτι πολύ πιο αναβαθμισμένο υπέρ της τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Δεν είναι εύκολο το ζήτημα, είναι δύσκολο και προσκαλεί τον λαϊκισμό και τις απλουστεύσεις. Έχω ακούσει τέρατα. Και αυτά που λέγονται εδώ στη Χίο είναι κλάσμα αυτού που λέγεται στην ελληνική Βουλή. Ξέρετε, στην ελληνική Βουλή έχουμε πολλά “λουλούδια” και στις τελευταίες εκλογές, περισσότερα από όσα αντέχει ο “κήπος”. Αυτή είναι η απόφαση του ελληνικού λαού και σε αυτούς εμείς πρέπει συνέχεια να απαντούμε. Το μεταναστευτικό, πέρα από τη διαχείριση του και την επί του πεδίου δράση, είναι βαριά πολιτικό ζήτημα. Και καλεί το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο και τη Νέα Δημοκρατία ως τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη αυτού, ως το μεγαλύτερο κόμμα στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά σήμερα, να καταφέρει να απομονώσει τους λαϊκιστές και τους ακραίους και των δύο πλευρών. Και αυτών που λένε “μπάτε σκύλοι, αλέστε” και ανοίξτε τα σύνορα και οποιαδήποτε αποτροπή και φύλαξη συνόρων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί αυτά λένε ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ευρωκοινοβούλιο και η άλλη πλευρά που λέει, σηκώστε φράχτη, σκοτώστε, πνίξτε, στείλτε πίσω κτλ.

ΔΗΜ: Σε τοπικό επίπεδο πάντως, η διαφωνία που υπήρχε και είχε εκφραστεί και είναι και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αν θα πρέπει να γίνεται και η παραμονή στη Χίο μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το άσυλο ή αν εδώ θα γίνεται μόνο η καταγραφή, ταυτοποίηση και στη συνέχεια όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες εκτός.

Δ.Κ: Αυτή είναι μία ανεπίκαιρη συζήτηση διότι όταν η διαδικασία ασύλου κρατούσε έναν χρόνο όπως κρατούσε μέχρι το 20219, υπάρχει ένα ζήτημα. Όταν όμως σήμερα έχουμε την πιο αποτελεσματική, γρήγορη διαδικασία, δύο μηνών και μπορούμε να το τρέξουμε κι ακόμα πιο γρήγορα.

ΔΗΜ: Θα γίνουν προσλήψεις και στη Χίο; Γιατί άκουσα το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στο κομμάτι του Ασύλου.

Δ.Κ: Λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πρέπει να υπάρξει καινούρια προκήρυξη με τη νέα προγραμματική. Σήμερα, έχουμε το καλύτερο σύστημα απόδοσης ασύλου στην Ευρώπη, έχουμε πάρει τα εύσημα και κάποιοι στην Ευρώπη μας κατηγορούν για την πολύ γρήγορη ταχύτητα. Κάποτε μας κατηγορούσαν για την βραδυπορία, ότι κάνουμε χρόνια για να βγάλουμε αποφάσεις, σήμερα μας λένε, γιατί τόσο γρήγορα; Είναι όμως και γρήγορες και σωστές και δεν καταπίπτουν στα διοικητικά δικαστήρια και άρα, αυτή η κουβέντα ενδεχομένως, που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, αφορά μια άλλη εποχή.

ΔΗΜ: Μία κουβέντα θέλω να μου πείτε μόνο. Με τη δομή στο Θόλος τι γίνεται;

Δ.Κ: Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη, υπάρχει μία γνωμοδότηση του Συμβουλίου του Κράτους. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία.

ΔΗΜ: Πήγατε ήδη στο Θόλος;

Δ.Κ: Έχω πάει πολλές φορές, πήγα στα Καρδάμυλα, μου αρέσει πολύ και την αγαπώ τη Χίο και έχω και πάρα πολλούς φίλους Χιώτες και πολλούς Χιώτες που με ψηφίζουν στη Βόρεια Αθήνα. Επειδή είναι και πάνω στον δρόμο, στη Λαγκάδα, είναι εύκολο να τη δει κανείς. Την ξέρω την υπόθεση, ξέρω τη δομή, έχω τα σχέδια. Εγώ δεν έρχομαι εδώ απέναντι, ερχόμαστε σε συνεργασία πάντοτε να βρούμε τη βέλτιστη λύση σε μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Που έχει σύνορα, που τα φυλάει τα σύνορά της αλλά ταυτόχρονα κάνει αυτό που επιβάλλει ο νόμος.

ΔΗΜ: Σας Ευχαριστώ πάρα πολύ.