Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά το κυβερνητικό έργο αλλά τα εσωτερικά της αριστερής πολυκατοικίας και την αδυναμία εκφοράς πειστικού πολιτικού λόγου που να έχει σχέση με την πραγματικότητα…
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία μου:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα περίμενα να δείξουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ιδίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περισσότερο ενδιαφέρον για την πρόταση μομφής που οι ίδιοι υπέβαλαν. Ευτυχώς κάποιοι ήρθαν τώρα το απόγευμα και συμπλήρωσαν κάποια έδρανα. Όμως, εντυπωσιάστηκα πραγματικά -είμαι εδώ από το πρωί, από την έναρξη της συνεδρίασης- βλέποντας τα άδεια έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήσασταν απόντες στη συζήτηση, την οποία εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε. Υπογράψατε την πρόταση. Περίμενε κανείς να είσαστε όλοι, να έρθετε.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Πιο πολλοί είμαστε εμείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Μέχρι εκατό επιτρέπεται. Ρωτήστε τον Πρόεδρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μη φωνάζετε, σας παρακαλώ. Αφήστε με να το πω.
Έχουν δίκιο. Μέχρι εκατό άτομα επιτρέπεται λόγω του covid.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μέχρι πριν από δύο ώρες ήταν τρεις. Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα. Ξέρω ότι δεν είσαστε πρωινοί. Δεν σας αρέσει. Καλό είναι, όμως, αυτά που υπογράφετε να τα υποστηρίζετε. Ήμουν το πρωί σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Ένας συνάδελφός σας έλεγε: «Μαζικά στον αγώνα να πέσει ο Μητσοτάκης». Αυτό το «μαζικά» ποιος θα το κάνει; Εσείς απόντες; Έχει το ενδιαφέρον του.
Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται και έχει καταλάβει γιατί γίνεται όλο αυτό και το είπαμε ξανά: Έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η συζήτηση. Για πρώτη φορά την καταθέτει ο δεύτερος όχι για να γίνει πρώτος, αλλά για να μη γίνει τρίτος. Είναι προφανές.
Όμως, εγώ είμαι εδώ για να είμαι γαλαντόμος και γενναιόδωρος και να σας πω να μην ανησυχείτε. Θα είστε δεύτεροι. Είδατε ότι ο τρίτος με το που πιέστηκε λίγο, έβαλε το αυτογκόλ. Γιατί είναι καλά τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα περί σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης και άλλες γενικολογίες, αλλά όταν τίθενται τα διλήμματα βλέπουμε ήξεις αφήξεις. Και με τον αστυνόμο και με τον χωροφύλακα είναι ο τρίτος. Θα είστε δεύτεροι. Μην ανησυχείτε. Μη σας πιάνει πανικός και, εν πάση περιπτώσει, ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα.
Δεν θα ασχοληθώ με την κεντροαριστερή αριστερή πολυκατοικία, με το τι γίνεται στα διάφορα διαμερίσματα, με τους πενήντα τρεις, με τα εσωκομματικά σας ή με την αντιπαλότητά σας τώρα με τον τρίτο ένοικο, συγκάτοικο και γείτονα που διεκδικεί να ανέβει στο ρετιρέ.
Θα μιλήσω επί της ουσίας. Μας δώσατε την ευκαιρία και θα ρωτήσω ευθέως: Πρόταση μομφής ενάντια σε τι κάνετε; Στις δεκαέξι μειώσεις φόρων; Στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών; Στη μεγάλη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος; Στη μείωση της ανεργίας; Στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος που παραδώσατε στο ίδιο χάλι και χειρότερα από ό,τι το παραλάβατε -τεσσεράμισι χρόνια δεν κάνατε τίποτα- και στη μεγάλη αύξηση των καταθέσεων; Στην αύξηση κατά 25% των εξαγωγών; Στην αύξηση κατά 25% των επενδύσεων; Στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου;
Πρόταση μομφής σε τι; Στο 9% ανάπτυξη το 2021 και 6% το 2022; Για τί, για το γεγονός ότι το 2021 είναι τριπλάσια από την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2021;
Ναι, στις οικονομικές επιδόσεις τώρα –και αυτό είναι σημαντικό να το πούμε- είμαστε καλύτερα από τη Γερμανία και στο επίπεδο του πληθωρισμού. Γυρνάμε πολύ πιο γρήγορα στα προ πανδημίας επίπεδα σε σχέση με τους Γερμανούς. Και δεν το λέω εγώ αυτό –αφήστε με εμένα, εγώ είμαι προπαγανδιστής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη-, το λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί. Ανοίξτε τον γερμανικό Τύπο, δείτε τις τηλεοπτικές εκπομπές και τη μεγάλη κριτική που γίνεται στη Γερμανία, γιατί ο Νότος της Ιταλίας του Ντράγκι και της Ελλάδας του Μητσοτάκη τα πήγε τόσο καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ τα είχαμε πάει τόσο χάλια βεβαίως την προηγούμενη δεκαετία. Δεν το λέω αυτό για να πάρουν τα μυαλά μας αέρα, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και μεγάλα τραύματα να επουλώσουμε μετά τη δεκαετή κρίση, αλλά είναι σημαντικό να λέγεται.
Όσον αφορά τον τουρισμό, δείτε τι γίνεται. Μπορεί να πάμε το 2022 και πάνω από το 2019 και συγκεκριμένα στο 120% του 2019, ενώ το 2021 ήμασταν στο 60% του 2019. Αυτό και μόνο θα φέρει αυτήν την πολύ μεγάλη ανάπτυξη.
Ακόμη και στα δημοσιονομικά είδατε ότι τα τελευταία στοιχεία είναι καλύτερα απ’ αυτά που συζητήσαμε εδώ τον Δεκέμβριο πριν από έναν μήνα. Έχουμε συν 3 δισεκατομμύρια έσοδα, μείον 3 δισεκατομμύρια στο πρωτογενές έλλειμμα. Όχι, βεβαίως, ότι δεν είναι μεγάλο το έλλειμμα, όχι ότι δεν πρέπει να κάνουμε προσπάθεια μέσα στο 2022, εννοείται ότι πρέπει να κάνουμε, είμαστε σοβαροί, δεν λαϊκίζουμε, αλλά τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου, χωρίς τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, δείχνουν ότι το πράγμα πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζαμε.
Βεβαίως, είναι και τα 43 δισεκατομμύρια που δώσαμε στην πανδημία, μεγάλες αλλαγές, που σε αντίθεση με τους Γερμανούς δεν σκορπάμε τα 43 δισεκατομμύρια έτσι, αλλά κάνουμε και τις αλλαγές που χρειάζονται. Παραδείγματος χάρη; Η ψηφιοποίηση του κράτους. Η πανδημία έδωσε εδώ την ευκαιρία, όχι μόνο να την αντιμετωπίσουμε, αλλά να είναι επιταχυντής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε σε μία Ελλάδα της αυτοπεποίθησης –επιτέλους!- της αισιοδοξίας, που ξέρει και δίνει απαντήσεις στον Έβρο. Ναι στα Rafale, ναι στις γεωστρατηγικές συμμαχίες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, με τους Αμερικάνους. Αμερικάνοι που δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα, είναι και η JP Morgan, είναι και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις που τις είδατε χθες.
Θέλετε να κάνουμε σύγκριση στην αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικής προστασίας; Έ, θα με κατηγορήσετε για τυμβωρύχο -η γνωστή επωδός- θα με κατηγορήσετε για παρελθοντολόγο, αν έρθω να συγκρίνω την ταλαιπωρία, τη μεγάλη, την ανήκουστη, την απαράδεκτη ταλαιπωρία μερικών συμπολιτών μας στην Αττική Οδό με τον τραγικό θάνατο -είναι άλλης τάξης μέγεθος το ένα από το άλλο-που βρήκαν στο Μάτι, στη Μάντρα και αλλού.
Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Τα θέλουμε καλύτερα; Φυσικά. Βάζουμε τον πήχη ψηλά; Ναι. Είμαστε φιλόδοξοι; Προφανώς. Και έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε. Την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022. Να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία, να ξαναπάρουμε εκατό τοις εκατό τις τύχες της χώρας στα χέρια μας και να μην εξαρτόμαστε από την γενναιοδωρία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά για να τα κάνουμε, χρειαζόμαστε κυβερνητική σταθερότητα την οποία μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επιτύχει. Εσείς είσαστε η δύναμη μπαχαλοποίησης και τουλάχιστον, αν κρίνω και από την υπόλοιπη Αντιπολίτευση, για να μην σας αδικώ, της απόλυτης μπαχαλοποίησης.
Η κυβερνητική σταθερότητα είναι, λοιπόν, η απόλυτη πρώτη προϋπόθεση.
Ξεφύγετε από τη ραθυμία και την ευκολία. Λέτε συνεχώς δύο επιχειρήματα τα οποία δεν στέκουν. Τα λέτε συνεχώς και στα κανάλια και εδώ μέσα στη Βουλή.
Κοιτάξτε να δείτε, για να γίνει η Κυβέρνηση καλύτερη, καλύτερη απ’ αυτήν που είναι, χρειάζεται –έτσι λειτουργεί το δημοκρατικό παιχνίδι- και καλή Αντιπολίτευση. Και σε αυτό το σημείο έχουμε πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Το ένα είναι το εξής: Νεοφιλελευθερισμός. Έχουμε τη μεγαλύτερη κεϋνσιανική παρέμβαση στην οικονομία στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Δηλαδή, 43 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και εσείς επιμένετε να αναμασάτε μία καραμέλα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αφήστε αυτήν την καραμέλα, επεξεργαστείτε θέσεις, ιδέες και προτάσεις και πάτε πιο πέρα από τα εύκολα. Μην τεμπελιάζετε!
Δεύτερον, μας μιλάτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα μπω στην ουσία της Συμφωνίας, την έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση, ξέρετε ότι για εμένα είναι πάρα πολύ εύκολο να σας την αποδομήσω ανά πάσα στιγμή. Δεν θα το κάνω, θα είμαι γενναιόδωρος.
Μιλάτε εσείς για πατριδοκαπηλία; Καταγγέλλετε εσείς την πατριδοκαπηλία που συνεργαστήκατε επί τεσσεράμισι χρόνια με τους ΑΝΕΛ, που το τερμάτισαν; Και αφού συνεργαστήκατε, στη συνέχεια στεγάσατε στελέχη των ΑΝΕΛ είτε στο ευρω-ψηφοδέλτιο είτε στις εθνικές σας λίστες και τους έχετε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ευρω-ομάδα σας; Και έρχεστε εδώ εσείς, οι συνεργάτες των πατριδοκάπηλων –για να μην πω κάποιους από εσάς-, να καταγγείλετε τον οποιοδήποτε; Αφήστε τη Νέα Δημοκρατία, δεν μπορείτε να το κάνετε, εάν δεν κάνετε αυτή την αυτοκριτική και αν δεν κοιταχτείτε, επιτέλους, με ειλικρίνεια στον καθρέφτη για το τι κάνατε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που σας ακολουθούν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Έχουμε πολλά μπροστά μας, κύριε Πρόεδρε. Προφανώς θα γίνουν και λάθη, προφανώς υπάρχουν παραλείψεις, προφανώς θα πρέπει να γίνονται πάντοτε διορθώσεις, αλλά η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, τώρα, το 2022, μπορεί με αισιοδοξία και με πολύ αυξημένες προσδοκίες, τέτοιες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο έρεβος και στον ζόφο του ’15, του ’16, του ’17 και του ’18, να αντικρύζει το μέλλον τα επόμενα χρόνια.
Να είστε καλά και σας ευχαριστώ.