Ανάλυση I: Τουρκικές Eκλογές 2018*

19.6.2018

Στις 24 Ιουνίου διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2017, ο νέος Πρόεδρος θα έχει όλη την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του αλλά και εκτεταμένες νομοθετικές και δικαστικές αρμοδιότητες. Επιπλέον, η επόμενη βουλή θα είναι συντακτική και θα συγγράψει ένα νέο ολοκληρωμένο σύνταγμα που θα αντικαταστήσει αυτό του 1982 που έχει καταστεί πατσαβούρα από τις δεκάδες τροποποιήσεις που έχει υποστεί έκτοτε. Αν και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες, η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να υποστεί την  ταπείνωση ενός δεύτερου γύρου.

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να βρει έναν κοινό υποψήφιο, όπως θα μπορούσε να είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο πρώην Πρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αντίπαλος του Ερντογάν σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο υποψήφιος των κεμαλιστών, αν και η δεξιά Μεράλ Ακσενέρ, που αποσχίσθηκε από τους εθνικιστές, θα τα πήγαινε καλύτερα. Το πρόβλημα τόσο του Ιντσέ όσο και της Ακσενέρ είναι η αδυναμία τους να προσελκύσουν την κουρδική ψήφο, που τους είναι απαραίτητη για να προσεγγίσουν το 50%.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα στις εκλογές για τη νέα Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν θα ξεπεράσουν το 10% και θα μπουν στη βουλή μόνο χάρη στη συμμαχία τους με τους Ισλαμιστές του Ερντογάν και στην πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, του μόνου αξιόπιστου προοδευτικού πολιτικού φορέα στην Τουρκία σήμερα.

Αν και αδιαφιλονίκητο φαβορί, ο Ερντογάν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Οι εκλογές διεξάγονται σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Οι διώξεις κάθε αντιπάλου συνεχίζονται, υπό το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας και των γκιουλενιστών πραξικοπηματιών. Η δικαστική προστασία τελεί σε αναστολή. Τα ΜΜΕ ελέγχονται σχεδόν απόλυτα από την κυβέρνηση, μετά και την εξαγορά του ομίλου Ντογάν από φίλο του Ερντογάν. Τέλος, το αδιάβλητο των εκλογών αμφισβητείται, ιδίως μιας και καταμετριόνται, όπως συνέβη και στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, και τα αθεώρητα ψηφοδέλτια.

*Από σήμερα και κάθε μέρα μέχρι την προσεχή Κυριακή, οι αναρτήσεις μου θα είναι αφιερωμένες στις κρίσιμες τουρκικές εκλογές.