Ή αποκλιμάκωση ή θα υποστεί συνέπειες (Βραδυνή της Κυριακής)

  1. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλός και η πίεση στα νοσοκομεία ασφυκτική. Μετά την επίταξη των ιατρών, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών; Είναι κάτι για το οποίο σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας…

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτικές εμμονές και επισπεύδει σε πλειοδοσία πολεμικής απέναντι στην κυβέρνηση. Έχουμε επανηλειμμένα πει, ότι  λαμβάνουμε κάθε μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς αναστολές,  όπως και όταν χρειάζεται. Τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσαμε και σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Ήδη, ο ιδιωτικός τομέας συμβάλει σημαντικά στην υγειονομική προσπάθεια και ολοένα και περισσότερο. Εκτιμούμε, κάθε φορά, ψύχραιμα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συγκεκριμένες ανάγκες και δυνατότητες του ΕΣΥ και ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μας με τα απαραίτητα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην μένει κανένας συμπολίτης μας χωρίς την απαραίτητη νοσηλεία .

2. Ποιες είναι οι σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σύμφωνα με εσάς στην έκθεση Μπορέλ;

ΑΠ: Είναι καθοριστικά θετικό το γεγονός  ότι η έκθεση είναι ξεκάθαρη ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου αλλά και σε όλο το εύρος θεμάτων που αφορούν το μεταναστευτικό. Το μπαλάκι είναι στην Τουρκία που καλείται να αποφασίσει αν θέλει τη θετική ατζέντα ή αν υποτροπιάσει υποστεί τις συνέπειες των κυρώσεων, όπως περιγράφονται στην έκθεση Μπορέλ. Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά στοιχεία των συμπερασμάτων της Συνόδου υπερτερούν των όποιων ελλείψεων και, βέβαια, το θέμα είναι πάντα ανοικτό και θα συζητηθεί και τον Ιούνιο.

3. Μετά από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., πώς εκτιμάτε ότι εξελίσσεται η σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία και πώς επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΑΠ: Η ΕΕ χάραξε την αφετηρία μιας στρατηγικής προσέγγισης των ευρωτουρκικών σχέσεων, διττής κατεύθυνσης. Το βασικό δίλημμα είναι στην πλευρά της Τουρκίας:  Ή θ’ αποκλιμακώσει μόνιμα και θα αποσύρει τον επεκτατισμό της για να διαμορφώσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ή θα υποστεί τις συνέπειες των επιθετικών της επιλογών. Η πίεση είναι λοιπόν στην πλευρά της Τουρκίας και τίθεται με όρους αναλογικότητας, αιρεσιμότητας και αναστρεψιμότητας των θετικών ή αρνητικών της συμπεριφορών για να μην υπάρχουν παιχνίδια τακτικής και προσχηματικές κινήσεις εκ μέρους της. Μάλιστα, η κλιμάκωση των ενδεχόμενων κυρώσεων περιγράφεται με σαφήνεια στην έκθεση Μπορέλ και φθάνουν μέχρι τις πολύ σκληρές τομεακές κυρώσεις που μπορεί να πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία. Αυτή η στρατηγική έχει πολλαπλές ωφέλειες σαφήνειας και ορατότητας σε ότι αφορά τις συνέπειες των κινήσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

4. Ο ‘Ελληνας  Υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας  θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στην Τουρκία στις 14 Απριλίου. Ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα μας από αυτή τη συνάντηση;

ΑΠ: H Ελλάδα έχει πρωτεύουσα στρατηγική την επίλυση υπαρκτών διαφορών με τους γείτονες της, πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε γι’ αυτό προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, που προκύπτει από το δίκαιο των επιχειρημάτων της σε κάθε διαδικασία διαλόγου, εφόσον πάντα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το όφελος σε τέτοιες συζητήσεις είναι η διεθνής διπλωματική προβολή της σίγουρης Ελλάδας και η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει να διακινδυνεύσει τίποτα . 

5. Η Τουρκία δείχνει στην παρούσα φάση να επιζητά το διάλογο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες που θα άνοιγαν το δρόμο προς τη Χάγη;

ΑΠ: Είμαστε πολύ μακρυά για να μιλήσουμε για μια σαφή στροφή της Τουρκίας σε κατευθύνσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγούσε σε διαδικασίες προσφυγής στη διεθνή διαιτησία. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι δύσκολος μαραθώνιος και μακάρι το τέλος του να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της διαφοράς, πάντα με όρους και διαδικασίες Διεθνούς Δικαίου.

6. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν συμφέρον να διατηρούν κοντά τους την Τουρκία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Διακρίνετε αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία;

ΑΠ: Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι ασφυκτική πίεση για δυτική επανάκαμψη χωρίς εξώθηση. Το μπαλάκι και εδώ είναι στη μεριά της Τουρκίας. Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, όχι όμως με τους δικούς της όρους αλλά με αυτούς που επιβάλλει η δυτική συμμαχία και η διασφάλιση των συμφερόντων της στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι.

7. Ο  Ταγίπ Ερντογάν απολύει τον Διοικητή της Κεντρικής  Τράπεζας, αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κων/πολης για την προστασία των γυναικών και προχωρά στην απαγόρευση του κουρδικού HDP; Τι σημαίνουν όλες αυτές οι κινήσεις;

ΑΠ: Ο Ερντογάν άσκησε μια αναθεωρητική περιφερειακή πολιτική υπερεπέκτασης με μεγάλο διπλωματικό κόστος απομόνωσης και τεράστιο εσωτερικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που τον οδήγησε σε σημαντική πολιτική φθορά. Τώρα εν όψει εκλογών το 2023 αρχίζει και σκέφτεται έντονα το πως θα αναπαράγει την εξουσία του σε τόσο πιεστικές εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες.

Γι’ αυτό έχει σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο, με πολιτικά μέτρα, όπως η απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, με κοινωνικά μέτρα, όπως η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, και οικονομικά μέτρα, όπως η αλλαγή του Διοικητή της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας με πολιτικό πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης, προκειμένου να συνεχίσει τη «φιλολαϊκή» επεκτατική οικονομική του πολιτική, με φθηνό χρήμα κόντρα στην οικονομική λογική και το πνεύμα των αγορών.

Όλα αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση της ισλαμοτουρκικής ταυτότητας εξουσίας και του εκλογικού συνασπισμού του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί, με την προσδοκία ότι θα διατηρήσει την διακυβέρνηση  στις επερχόμενες εκλογές, τις οποίες ίσως κάνει και πρόωρα.