Έχει ο κορωνοϊός πολιτική άποψη; (Φιλελεύθερος, 21.03.2020)

Έχει ο κορονοϊός «πολιτική» άποψη; Και, τι θα σημάνει η τρέχουσα πανδημία για την πολιτική;

Καταρχήν, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή μιας πολύ δύσκολης και απρόβλεπτης περιόδου. Επιπλέον, το μείζον είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές που θα κινδυνέψουν από τον ιό. Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών θα πιεστούν ασφυχτικά τις επόμενες ημέρες και πολλοί γιατροί, όπως οι Ιταλοί συνάδελφοί τους, θα βρεθούν στην επώδυνη θέση να πρέπει να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα διασωληνώσουν και ποιους θα αφήσουν να πεθάνουν, λόγω έλλειψης αναπνευστήρων.

Οι κοινωνίες μας έχουν μπροστά τους μια μεγάλη δοκιμασία και θα κριθούν από το πως ανταπεξήλθαν σε αυτή. Ήδη, ξέρουμε ότι το Ιράν έχει αποτύχει. Εκεί, η θρησκοληψία και η ανικανότητα του ισλαμιστικού καθεστώτος έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή θνησιμότητα, με θύμα και την ίδια την υπέργηρη ηγεσία των μουλάδων.

Η ιστορία διδάσκει ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας απαιτεί συνεχή αξιόπιστη και ψύχραιμη πληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία αποπροσανατολίζουν, εφησυχάζουν και, εν τέλει, πανικοβάλουν τους πολίτες.

Το πιο κρίσιμο παραμένει η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τον ορθό λόγο. Ηγεσίες που έχουν καλή σχέση μαζί τους πετυχαίνουν. Λαϊκιστές που ανήλθαν στην εξουσία καλλιεργώντας την εχθροπάθεια, τον διχασμό, την αποστροφή στην επιστήμη και στη γνώμη των ειδικών θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Ο καταστροφικός τρόπος που αντιμετώπισαν αρχικά την απειλή ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Καταλήγοντας, η τρέχουσα κρίση μπορεί να ενισχύσει τους πολιτικούς που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια και πολιτεύονται για να λύνουν υπαρκτά προβλήματα και να περιθωριοποιήσει εκείνους που αρέσκονται στο να εκμεταλλεύονται το θυμικό των ψηφοφόρων και να δημιουργούν κρίσεις για να παραμένουν στο προσκήνιο.

Ο κόσμος αναζητά και συσπειρώνεται γύρω από όσους μπορούν να του προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα μέσα στην εξαιρετικά ταραγμένη εποχή μας. Υπό αυτή την έννοια, οι πολιτικές συνέπειες της τρέχουσας πανδημίας μπορεί να είναι οι αντίστροφες από αυτές της οικονομικής κρίσης του 2008 που ευνόησε την άνοδο πολλών «τσαρλατάνων» στην εξουσία. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη εμπειρία και από αυτή την άνοδο και από την τρέχουσα αντιστροφή της.

Φιλελεύθερος, 21.03.2020