Έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της σλοβενικής προεδρίας με τη Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Διεξήχθη σήμερα στο πλαίσιο της σλοβενικής προεδρίας -μέσω τηλεδιάσκεψης- η Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και  ο κ. Δημήτρης Καιρίδης,  Α΄ Αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα την κυβερνοασφάλεια στην Ε.Ε., ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η πανδημία κατέδειξε περαιτέρω τη σημασία της ψηφιοποίησης, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει μια ψηφιακή υπερδύναμη, η οποία θα θέσει το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα πρότυπα της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα ψηφιακά μέσα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των περιφερειακών ανισοτήτων. Σημείωσε δε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών. Αναπόφευκτα, τόνισε κλείνοντας, οι εξελίξεις αυτές φέρνουν το θέμα της κυβερνοασφάλειας στο επίκεντρο, καθιστώντας επιτακτική τη χρηματοδότηση της περαιτέρω περιφρούρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε ιδιωτικές αλλά και κρατικές κυβερνοεπιθέσεις.     

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας, δηλώνοντας την ετοιμότητα της χώρας να συνεργαστεί με τους εταίρους της σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας. Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέψει στη χώρα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που αναμένεται να  δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στους τομείς της ενέργειας, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και των  υποδομών. Στη συνέχεια χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της σλοβενικής προεδρίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ιδιαιτέρως ως προς την έμφαση που αποδίδεται στην ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών δημογραφικών τάσεων, εκτιμώντας ότι το ζήτημα της δημογραφίας θα μπορούσε να αναδειχθεί στο πλαίσιο της  Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, παρ’ όλο που απουσιάζει από τη θεματολογία της. Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα κάνουν τα βήματα που οφείλουν προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι το αντίστροφο, την προσαρμογή δηλαδή της Ευρώπης στη δική τους πραγματικότητα.