Χαιρετισμοί

Χθες βρέθηκα στην Παναγία Βουρλιώτισσα στη Νέα Φιλαδέλφεια για την ακολουθία των Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαβριήλ.

Η ακολουθία των Χαιρετισμών με τον Ακάθιστο Ύμνο δικαίως θεωρείται κορυφαίο πνευματικό κληροδότημα του βυζαντινού πολιτισμού, αξεπέραστο επίτευγμα της εκλεπτυσμένης βυζαντινής υμνογραφίας και η πιο δημοφιλής εκδήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας την περίοδο της Σαρακοστής, καθ’οδόν για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αξίζει πραγματικά να την παρακολουθήσει κανείς διαβάζοντας ταυτόχρονα το κείμενο του Ύμνου, για να θυμηθεί τον πλούτο της γλώσσας μας και να αισθανθεί την περηφάνεια (και την ευθύνη) που συμμετέχει στη μακραίωνη συνέχειά της.

Η συγκεκριμένη εκκλησία τιμά και στεγάζει την εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, που έφεραν οι πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Αποτελεί κιβωτό μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους με τη Μικρασιατική Καταστροφή και βρήκαν καταφύγιο σε νέες πόλεις, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκδηδόνα και η όμορη Νέα Ιωνία.