Υστερία και fake news: Πόσα ψέματα χωρούν σε 25 λεπτά; (Kontra Channel, Επί του Πιεστηρίου, 20.11.2020)

YouTube video


Οι αψιμαχίες με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης είναι μέρος του “πολιτικού παιχνιδιού”. Με τον καιρό, αποκτά κανείς και μια ανοσία στις τερατολογίες που ακούει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνω ότι οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλητές έχουν ανεβάσει τόνους. Μοιάζει να πιστεύουν ότι το 2020 μπορεί να επαναληφθεί το 2015. Δεν ψευδολογούν απλώς. Όταν συλλαμβάνονται να ψευδολογούν, επιμένουν υστερικά και σε βγάζουν τρελό, ενίοτε και με τη βοήθεια κάποιου “δημοσιογράφου” καλοθελητή.

Την Παρασκευή το βράδυ ήμουν καλεσμένος στο Kontra Channel, ένα τηλεοπτικό κανάλι που επιδιώκει την αντιπαράθεση και με έχει τιμήσει με πολλές προσκλήσεις. Μέσα σε 25′ άκουσα απίθανα fake news που με απύθμενο θράσος εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έκανα, ωστόσο, αυτή την ανάρτηση αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμενε με στόμφο σε ένα ψέμα και δεν με εγκαλούσε, μάλιστα, γιατί του το επισήμανα.

Πρόκειται για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Είπε ότι θα έπρεπε να είναι επιδότηση και όχι δάνειο. Όταν του επισήμανα ότι κατά 50% δεν επιστρέφεται, αν η επιχείρηση δεν κάνει απολύσεις, με “διέψευσε” ότι αυτό ισχύει μόνο για την τρέχουσα 4η επιστρεπτέα και όχι για τις προηγούμενες. Ο δημοσιογράφος μάλιστα συμφώνησε.

Η αλήθεια είναι ότι:

Για την Επιστρεπτέα 1-3: Χαρίζεται το 40%, αν διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων (επιτόκιο 0,83%).

Για την Επιστρεπτέα 4: Χαρίζεται το 50%, αν διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων (επιτόκιο 0,74%). Διευρύνεται ο κύκλος των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής (ατομικές χωρίς εργαζόμενους ή ταμειακή μηχανή, κτλ.).

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν πολύ εξειδικευμένα και τεχνικά. Όμως, αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο είναι πως ουσιαστικός δημόσιος διάλογος δεν μπορεί να γίνει με ψέμματα και υστερία.

Ολόκληρη η συζήτηση εδώ: https://youtu.be/Amov2aBEROE