Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Καθημερινής

Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Καθημερινής περιγράφει την αλλαγή συμπεριφοράς των διακινητών μεταναστών, οι οποίοι προτιμούν σήμερα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, να επιχειρούν διελεύσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν ο καιρός είναι κακός και οι άνεμοι ισχυροί, πάνω από 7 μποφόρ.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε μια σειρά από πρόσφατες επιτυχίες που είχαμε στον έλεγχο της παράνομης διακίνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με τον Έβρο, όπου οι ροές ελαχιστοποιήθηκαν, χάρη και στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και, κατά συνέπεια, οι διακινητές έστρεψαν τις ροές προς το πιο δύσκολα ελέγξιμο θαλάσσιο σύνορο στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όμως κι εκεί, η εγρήγορση των ελληνικών λιμενικών αρχών αλλά και η καλύτερη συνεργασία με τις αντίστοιχες τουρκικές έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των ροών, κατά 70% και πλέον σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Μόνοι διέξοδοι για τους διακινητές έχουν απομείνει οι μέρες της κακοκαιρίας, όταν τα σκάφη του Λιμενικού, ένθεν και κείθεν, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν και όταν ο εντοπισμός των μικρών φουσκωτών των διακινητών καθίσταται δυσχερής. Οι διακινητές, με μεγάλο θράσος και με πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, δεν διστάζουν να υπερφορτώνουν αναξιόπιστες βάρκες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανάπηρους και ανθρώπους που όχι μόνο δεν ξέρουν κολύμπι, αλλά βλέπουν τη θάλασσα για πρώτη φορά, με ανέμους 8 και 9 μποφόρ. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκμεταλλεύονται την προτεραιότητα των ελληνικών αρχών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ξέροντας ότι οι γυναίκες και οι άντρες του Λιμενικού μας θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τη διασφαλίσουν.

Η παράνομη διακίνηση είναι ένα πολυπλόκαμο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου χρήζει διαρκούς φροντίδας και εγρήγορσης. Η δε Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλαπλών μεταναστευτικών διαδρομών πράγμα που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό ή αφέλεια, αλλά που καθιστά τις πρόσφατες επιτυχίες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα πιο αξιοσημείωτες.