Τουρκία: φυλακές και πραξικοπήματα

Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατασκευή 26 νέων φυλακών στην Τουρκία, που προστίθενται στις ήδη 376. Ο αριθμός των κρατουμένων έχει πενταπλασιαστεί στα χρόνια του Ερντογάν. Από 48 χιλ. το 2000, στις 120 χιλ. το 2010 και στις 250 χιλ. σήμερα. Κι αυτό παρά τη γενική αμνηστία που δόθηκε στους ποινικούς πρόσφατα και έβγαλε από τις φυλακές περί τις 100 χιλ. Ο λόγος είναι ότι οι κρατούμενοι για πολιτικά αδικήματα, δηλαδή για “τρομοκρατία”, διαρκώς αυξάνουν.

Έχω την αίσθηση ότι στους έγκλειστους “τρομοκράτες”, που περιλαμβάνουν εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, σύντομα θα προστεθούν και αρκετοί απόστρατοι ναύαρχοι. Η Τουρκία συγκλονίζεται, για μια ακόμα φορά, από τη σύγκρουση πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας.

Η επιστολή των 103 απόστρατων ναυάρχων έχει ως εμφανή στόχο την αμφισβήτηση της Συνθήκης του Μοντρέ, με αφορμή τη διάνοιξη μια διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο. Ο προφανής βέβαια στόχος είναι η ισλαμοποίηση και απο-κεμαλοποίηση του τουρκικού κράτους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των 103 συγκαταλέγονται και υποστηρικτές της “γαλάζιας πατρίδας” που πρόσφατα προσεταιρίστηκε ο Ερντογάν. Άρα, ενυπάρχει και η διάσταση της ρήξης στο εσωτερικό του ερντογανικού στρατοπέδου από κάποιους πρόσφατους συμμάχους του και, βέβαια, ο ξένος παράγοντας. Προς το παρόν, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την επιστολή για να συσπειρώσει την παράταξή του και να καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση των Κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται, από καιρό τώρα, σε αστάθεια και σύγχυση, κάτι που την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη…