Τι συνέβη στην Αμερική; Δημήτρης Καιρίδης και Στάθης Καλύβας στο Evening Report (Action 24)

YouTube video

Την περασμένη Τετάρτη είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο Στάθη Καλύβα στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά για το τι πραγματικά συνέβη και τι πραγματικά σημαίνει αυτό για την Αμερική και τον κόσμο.

Ο Στάθης Καλύβας είναι ο πιο γνωστός Έλληνας πολιτικός επιστήμονας διεθνώς, με μια εργογραφία που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και αποτελεί σημείο αναφοράς για μια σειρά από υπο-κλάδους της πολιτικής επιστήμης. Παρά τη διεθνή καριέρα και προβολή του, η Ελλάδα τον αφορά άμεσα. Μέσα από τη στήλη του στην Καθημερινή αλλά και τα δημοφιλή βιβλία του στα ελληνικά έχει παρέμβει ενεργά στην ελληνική δημόσια συζήτηση.

Για μένα υπήρξε ένας πολύτιμος σύμμαχος και συνεργάτης, όχι μόνο στην πολύ πετυχημένη Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας που διοργανώνουμε από κοινού κάθε χρόνο από το 2002, αλλά και για την αποδόμηση και το ξεπέρασμα μιας σειράς παρωχημένων στερεότυπων που ταλαιπωρούν τη δημόσια συζήτηση στην πατρίδα μας. Άλλωστε γι’ αυτό συγκέντρωσε τα πυρά μιας εγχώριας “πνευματικής ηγεσίας”, που μηχανικά, τεμπέλικα και εκ του πονηρού, για ίδιον όφελος, αναπαράγει όλα τα θέσφατα της μεταπολίτευσης που μας καθήλωσαν στην εσωστρέφεια, τη μιζέρια και, εν τέλει, τη χρεοκοπία.

Πάντα πίστευα ότι η πολιτική μάχη δεν δίνεται μόνο στη Βουλή και από τα κόμματα αλλά και στο επίπεδο των ιδεών και των αντιλήψεων μιας κοινωνίας. Κι εκεί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας..