Τι διδάσκει ο Θουκυδίδης;

Η PricewaterhouseCoopers (PWC) είναι ένας παγκόσμιος κολοσσός στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και μια από τις τέσσερις “μεγάλες”, μαζί με την EY, Deloitte και KPMG.

Φέτος, διοργανώνει την ετήσια συνάντηση των στελεχών της, από όλον τον κόσμο, στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή με προσκάλεσαν να μιλήσω για τη σχέση της κλασικής Ελλάδας με το σήμερα. Είχε προηγηθεί ο πρωθυπουργός. Μπροστά στην ηγεσία και 450 στελέχη της εταιρίας, με τη μεγάλη παγκόσμια επιρροή, ανέλυσα τα δυο βασικά μαθήματα της θουκυδίδειας σκέψης: γιατί έγινε ο πόλεμος και γιατί έχασε η Αθήνα και τη σημασία τους για τον σημερινό κόσμο.

Η έλευση τέτοιου βεληνεκούς “παικτών” στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη διεθνή οικονομική της αναβάθμιση. Η Deloitte έχει ήδη προσλάβει 1000 εργαζόμενους στο κέντρο που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη και αναζητεί άλλους 800. Δίπλα τους, τεράστιοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, Google, Cisco, Amazon, Pfizer επενδύουν δισεκατομμύρια στην πατρίδα μας στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ανάταξης.