Τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο – Η Αρμενία καλεί τη Ρωσία σε βοήθεια… (01.11.2020)

Ο πόλεμος στον Καύκασο πλησιάζει στο σημείο κορύφωσής του. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και το διεθνές ενδιαφέρον περιορισμένο. Ωστόσο:

1. Οι Αζέροι έχουν καταλάβει τη ζώνη νοτίως του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέχρι τα σύνορα με το Ιράν σε μια έκταση 1,5 χιλ. τετ. χλμ.

2. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόσταση μόλις 5 χλμ από το πέρασμα του Λαντσίν, που ενώνει την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ με την Αρμενία.

3. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 5 χιλ. Υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος του αρμενικού πληθυσμού του ΝΚ έχει εγκαταλείψει την επαρχία, καταφεύγοντας στην Αρμενία.

4. Τυχόν κατάληψη του Λαντσίν θα αποκόψει το Στεπανακέρτ από τη δυνατότητα ανεφοδιασμού από την Αρμενία και, ενδεχομένως, να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή σε βάρος των πιεζόμενων Αρμενίων.

5. Η τεχνολογία των drones, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παράγει η εταιρία του γαμπρού του Ερντογάν, αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική για τη σοβιετικής τεχνολογίας αεράμυνα και τεθωρακισμένα των Αρμενίων.

6. Την προηγούμενη εικοσαετία, οι Αζέροι δαπάνησαν 20 δισ. δολάρια περισσότερα από τους Αρμένιους σε εξοπλισμούς.

7. Η Αρμενία φαίνεται να μένει μόνη και αβοήθητη. Η Μόσχα κρατάει αποστάσεις και διατηρεί τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν. Φαίνεται πως προκρίνει την επιστροφή των εδαφών εκτός ΝΚ, που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι, στον πόλεμο που έληξε το 1994.

8. Ο Πούτιν φαίνεται να θέλει να “τσουρουφλίσει” τον Αρμένιο πρωθυπουργό που ήρθε στην εξουσία το 2018 κατόπιν μιας λαϊκής εξέγερσης (από αυτές που απεχθάνεται η Μόσχα).

9. Η Ευρώπη κοιμάται και η Αμερική περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της Τρίτης, την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζει και συντονίζει τη στρατιωτική επέλαση των Αζέρων, ενώ διατηρεί F16 στο Αζερμπαϊτζάν για να επέμβει περαιτέρω αν χρειαστεί.

10. Η Αρμενία είναι μια μικρή χώρα, με το ένα τέταρτο του εδάφους και του πληθυσμού της Ελλάδας και μια οικονομία 20 φορές μικρότερη της ελληνικής. Το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει την αμέριστη “αδελφική” στήριξη της Τουρκίας.

11. Οι Αρμένιοι μάχονται για τα σπίτια τους και, καθώς η μάχη μεταφέρεται στα βουνά, το ορεινό ανάγλυφο τους ευνοεί. Όμως, με εξοπλισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν μπορείς να πολεμήσεις στον 21ο αιώνα.

Κλείνοντας, είναι εντυπωσιακή η αδιαφορία της διεθνούς κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, ακόμα και στην πατρίδα μας, για το τι συμβαίνει στον Καύκασο και το τι κάνει η Τουρκία εκεί, σε βάρος του κατατρεγμένου και βασανισμένου αρμενικού λαού.

Εδώ το σχετικό άρθρο των Financial Times