Τα ζητούμενα: ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, περιορισμός της ζημιάς, προστασία θέσεων εργασίας και αποφυγή της λαϊκιστικής πλειοδοσίας (Α’ Πρόγραμμα, Οι Απέναντοι, 30.03.2020)

Ραδιόφωνο
YouTube video

Η Γερμανία αντιστέκεται στην ιδέα έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου και δεν θέλει να δώσει το δικό της υψηλό αξιόχρεο και εγγύηση προκειμένου να δανειστεί ο ευρωπαϊκός “Νότος” πιο φθηνά. Η αντιπαράθεση δεν είναι ιδεολογική αλλά κυρίως γεωγραφική, βορρά-νότου. Το ευρω-ομόλογο δεν το θέλουν όχι μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας και ο φιλελεύθερος Μάρκ Ρούτε της Ολλανδίας αλλά και η Σοσιαλίστρια Πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο ότι η εθνική οικονομία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, προσπάθειά μας είναι ο περιορισμός της ζημιάς αλλά ζημιά θα υπάρχει (και μόνο από τη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος), τα χρήματα τα οποία θα διαθέσει το ελληνικό κράτος δεν μας χαρίζονται αλλά τα δανειζόμαστε, κύριο μέλημά μας είναι η συγκράτηση της ανεργίας και η όποια κριτική θα πρέπει να είναι δημιουργική. Η λαϊκίστικη πλειοδοσία όχι μόνο δεν βοηθά αλλά αποτελεί κίνδυνο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κρίση και σε μνημόνια.

Ολόκληρη η συνέντευξή μου στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Μαρίας Γεωργίου στο Α’ Πρόγραμμα τη Δευτέρα 30.03.2020.