Συνέντευξη στο Diplomatic Point

Δημήτρης Καιρίδης: Με τον Πόλεμο στην Ουκρανία εν εξελίξει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα με ευθύνη της Τουρκίας θα την έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Αμερικάνους

Η κατάσταση με την γειτονική Τουρκία λίγο πολύ είναι γνωστή. Κάθε μέρα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προβάλλεται η ίδια εικόνα. Προκλήσεις, εντάσεις και απειλές για ερχομούς προς Ελλάδα, κατά τουρκική προτίμηση, νυχτερινή ώρα.

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμείς ζητήσαμε την άποψη του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Ο γνωστός και διακεκριμένος Καθηγητής, με μεγάλη εμπειρία στα ελληνοτουρκικά θέματα, με λόγο άμεσο, περιεκτικό και ουσιώδη χωρίς ακρότητες, μας έδωσε την προσωπική του εκτίμηση για τις εξελίξεις.

-Κύριε Καθηγητά, θεωρείτε οτι η κλιμακούμενη ένταση που έχουμε με την γειτονική Τουρκία θα συνεχιστεί επί μακρόν;

Δημήτρης Καιρίδης: “Είναι αλήθεια ότι έχουμε μια πρωτόγνωρη ένταση με ευθύνη της Τουρκίας, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε οξύτητα, που προβληματίζει. Χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και συνεχή ενίσχυση τόσο της αποτρεπτικής ισχύος όσο και των διπλωματικών μας ερεισμάτων και αυτό κάνουμε. Όσο η Ελλάδα πετυχαίνει σε αυτά τα δυο μέτωπα όπως τώρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.”

-Πως πρέπει να χειριστούμε τις τουρκικές φιλοδοξίες για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο;

Δ.Κ.: “Μακροπρόθεσμα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις υπερφίαλες τουρκικές φιλοδοξίες για ηγεμόνευση της Ανατολικής Μεσογείου που δεν αφορούν μόνο εμάς. Αφορούν κυρίως εμάς αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής όπως Αίγυπτος, Ισραήλ και άλλες. Προφανώς και τους Δυτικούς, κυρίως τους Αμερικάνους.

Για αυτό χρειάζεται ο ευρύτερος συντονισμός κατεξοχήν με την ευρωπαϊκή χειραφέτηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την επιθετικότητα της Τουρκίας που προκαλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είμαι όμως αισιόδοξος.”

-Συνεπώς, να περιμένουμε ή όχι κάποιο σοβαρό επεισόδιο;

Δ.Κ.: “Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, όπως ένα επεισόδιο. Είμαστε πολύ έμπειροι στην αντιμετώπιση τουρκικών προβοκάτσιων όλα αυτά τα χρόνια και θεωρώ ότι με τον Πόλεμο στην Ουκρανία εν εξελίξει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα με ευθύνη της Τουρκίας θα την έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Αμερικάνους και την Δύση γενικότερα και ενδεχομένως να είχε τα αντίθετα αποτελέσματα για τον Ερντογάν. Όμως, έχει δείξει σημάδια τυχοδιωκτισμού εν όψει των εκλογών και κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμένουμε πολύ προσεκτικοί.”