Δ. Καιρίδης: «Έλεγχος των διαδρόμων διακίνησης παράτυπων μεταναστών κοντά στην ακτογραμμή της Λιβύης»

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX κ. Χανς Λέιτενς και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG Home της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Διαχείρισης Μετανάστευσης κυρία Μπεάτε Γκμίντερ. 

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή συνεργασία τόσο με την FRONTEX όσο και με την DG Home, σε πνεύμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης και των παράνομων δικτύων των διακινητών.  

Ο κος Καιρίδης ανέπτυξε τις προτεραιότητες της  Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, πέρα από την προστασία των συνόρων και φυσικά πάντα της ανθρώπινης ζωής. Οι προτεραιότητες αυτές έχουν να κάνουν με τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης με κανόνες, την ενίσχυση των προγραμμάτων ένταξης αλλά και τη διερεύνηση της συνεργασίας με όμορες χώρες, όπως η Τουρκία. 

Επίσης, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι με βάση τα ως τώρα δεδομένα καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να αναπτύξει η Ε.Ε. έναν μηχανισμό ο οποίος θα υποβοηθήσει τη Λιβύη στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των παράνομων δικτύων των εγκληματιών διακινητών. 

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «υποστηρίζουμε την έναρξη μιας επιχείρησης τύπου “Sophia-plus”, στόχος της οποίας πρέπει να είναι ο έλεγχος των διαδρόμων διακίνησης παράτυπων μεταναστών όσο πιο κοντά στην ακτογραμμή της Λιβύης γίνεται».  

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κυρία Σοφία Βούλτεψη, καθώς και οι κ.κ. Αριστείδης Ψαρράς, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος Μετανάστευσης της DG Home καιΓρηγόρης Αποστόλου εκπρόσωπος της FRONTEX στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Το Δελτίο Τύπου εδώ.