Συνάντηση εργασίας με παραγωγικούς φορείς για τη νόμιμη μετανάστευση και απασχόληση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνάντηση εργασίας με θέμα τη νόμιμη απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική αγορά εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων άλλων υπουργείων.

Ο κ. Καιρίδης παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της νόμιμης μετανάστευσης, εστίασε στις πρόσφατες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και στο στρατηγικό όραμα, ούτως ώστε η λελογισμένη, νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 193 του Ν.5078/2023, από τις 9 Φεβρουαρίου 2024 έχουν ήδη κατατεθεί 14.455 αιτήσεις για άδειες διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών με προσφορά εργασίας, οι οποίοι διέμεναν τουλάχιστον 3 χρόνια στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου για την εργασιακή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού που ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα, καλώντας τους παραγωγικούς φορείς σε συνεχή διάλογο, αλλά και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, συντόνισε πάνελ στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους 5 κύριων παραγωγικών φορέων (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΘΕΑΣ, ΣΒΕ και ΣΕΒ) όπου τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγικούς φορείς σε ό,τι αφορά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της νόμιμης μετανάστευσης για την κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό που παρατηρείται σε όλους τους κλάδους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, για την απασχόληση προσφύγων και μεταναστών, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: Γιώργος Αμβράζης, σύμβουλος προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Δημήτρης Βαργιάμης, Γενικός Γραμματέας Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Αντώνης Καμάρας, επιστημονικός συνεργάτης Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Ευάγγελος Μυρσινιάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Κουσαξίδης, National Project Coordinator του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αναστασία Μπενέκου, Durable Solution Associ